Paa Dansk
ved
Vilh. Malling
MED FORORD AF PROFESSOR, DR. PHIL. KROMAN
K. Kroman.
Forord II.
I Aaret i 1796 begyndte den første danske Oversættelse af Rousseaus »Emil« at udkomme paa Bogtrykker Sebastian Popps Forlag, tilegnet Arveprins Frederik. Ikke alene er denne Oversættelse i sproglig Henseende nu efter hundrede Aars Forløb forældet: men den er næppe til at opdrive antikvarisk, hvorfor jeg tror, Tiden er kommen til at lade den efterfølge af en ny.
Det er Beundring og Begejstring for den Verden af dybe og store Tanker, der aabenbarede sig for mig, efterhaanden som jeg avancerede frem i Læsningen af Rousseaus verdensberømte Værk, der har drevet mig til at vove at forelægge Offentligheden dette i en ny Fordanskning. Foruden Forfatterens Noter i Originaludgaven samt de i en senere Udgave som Svar paa Angreb tilføjede Noter, hvilke jeg i min Oversættelse har betegnet med »R.«, vil man enkelte Steder finde Anmærkninger af Oversætteren. For at man imidlertid ikke her skal være berettiget til at anlægge en stræng videnskabelig Maalestok paa mit Arbejde, skynder jeg mig at sige, at jeg til disse smaa Anmærkninger har hentet min Oplysning hos Pierre Larousse: Dictionaire complet, Hermann Hettner: Frankerigs Literaturhistorie i det 18de Aarnundrede, Harald Høffding: Rosseau og hans Filosofi, Taine: L'ancien régime o. s. v., saa at de altsaa helt igennem ere anden Haands Værk,
Jeg føler mig forvisset om, at en almindeligere Læsning af Rousseaus »Emile« end mulig er, naar en Oversættelse mangler vil tilføre vore Forhandlinger om Opdragelsens store Spørgsmaal saavel en Rigdom af nyt Stof som ny Spændkraft.
Kirkelakken, Odder, i Septbr. 1896.
Oversætteren
FORFATTERENS FORTALE.
Denne Samling af Overvejelser og Iagttagelser, uden Orden og til Dels uden Sammenhæng, begyndte jeg for at imødekomme en god og tænksom Moders Ønske. (Madame de Chenonceaux.) Jeg havde fra først af kun tænkt mig en Afhandling paa nogle Sider; men som Emnet rev mig med sig, voxede den umærkeligt til et helt Værk, alt for stort uden Tvivl i Forhold til sit Indhold, men alt for lille i Forhold til den Sag, det behandler. Jeg har længe været tvivlraadig med Hensyn til Offentliggørelsen, og jeg har under Udarbejdelsen ofte faaet at føle, at det at være Forfatter til nogle Flyveskrifter ikke er nok til at kunne skrive en Bog. Efter frugtesløse Anstrængelser for at gøre den bedre, tror jeg nu, at jeg bør udgive den, som den er, idet jeg tænker som saa: det er af Vigtighed at vende den offentlige Opmærksomhed i denne Retning, og selv om mine Idéer skulde vise sig ubrugelige, kunde de maaske hos andre vække gode Ideer, og jeg havde i saa Fald ikke helt spildt min Tid. Og en Mand, der fra sit Enebo kaster sine Skrifter ud blandt Publikum uden Fortalere og uden Partifæller, der ere rede til at forsvare dem, ja uden en Gang at vide, hvad man tænker eller siger om dem, han behøver ikke, hvis han fejler, at være bange for, at man skal gaa ind paa hans Vildfarelser uden Prøvelse.
Om Betydningen af en god Opdragelse vil jeg kun tale lidt; heller ikke skal jeg opholde mig med at bevise, at den, der er i Brug, er slet, det har tusende andre gjort før mig, og jeg føler ikke Spor af Lyst til at fylde en Bog med Sandheder, som Alverden kender i Forvejen. Jeg vil kun understrege, at man snart i umindelige Tider har raabt i Kor mod den herskende Praxis, uden at nogen har tænkt paa at foreslaa en bedre. Vort Aarhundredes Litteratur og Videnskab er i det hele meget mere nedbrydende end opbyggende. Man kritiserer som udlærte Mestere; men vil man komme med noget positivt, maa der tales i en anden Tone, hvori den filosofiske Opblæsthed ikke kan brede sig slet saa selvbehagelig. Trods et Utal af Skrifter, der siger man ikke have noget andet Formaal end det almene Vel, er dog det nyttigste af alt nyttigt, den Kunst at opdrage Mennesker, hidtil bleven glemt. Mit Emne var helt urørt siden Lockes (Pencécs sur l'education des enfants, 1721.) Bog, og jeg frygter svært for, at det vil vedblive at være det ogsaa efter min.
Man forstaar slet ikke Barndommen. Jo længer man kører videre paa de falske Forestillinger, man har der om, desto mere forvilder man sig. De viseste tænker kun paa at proppe Børnene med alt det, som det kan være gavnligt nok for Mennesker at vide; men om Børnene ere i Stand til at modtage det eller ej, det skænker man ikke en Tanke. De søge altid det voxne Menneske i Barnet, uden at tænke paa, hvad det er, førend det naar saa vidt. Her er netop mit Studium, det jeg hovedsagelig har kastet mig over. Lad være, at hele min Methode er Hjernespind og aldeles forfejlet; man vil dog altid have nogen Nytte af mine Iagttagelser. Jeg kan have set forkert paa, hvad der bør gøres; men Maalet, hvorimod der skal arbejdes, det tror jeg at have opdaget. Begynd fremfor alt med at studere dine Elever bedre: thi du kender dem sikkerlig aldeles ikke, og læser du min Bog i dette Øjemed, tror jeg ikke, den vil være uden Nytte.
Nu et Par Ord om det, som man vil kalde mit System, der dog her ikke er andet end Naturens eget. Det er højst rimeligt, at det vil forvirre Læseren mest: det er ogsaa her, man uden Tvivl vil angribe mig, og maaske ikke med Urette. Man vil næppe tro at læse en Afhandling om Opdragelse, men snarere anse det for en Sværmers Drømmerier. Hvad er derved at gøre? Det er ikke andres Tanker, jeg fører til Torvs, det er mine egne. Jeg har et helt andet Syn end andre Mennesker! ja, det har man længe bebrejdet mig. Men kan jeg give mig selv andre Øjne eller give mig selv andre Forestillinger, end dem jeg har? Nej! men jeg anser ikke mine Meninger for fejlbare, og jeg tror ikke om mig selv, at jeg alene er klogere end hele den øvrige Verden. Jeg kan tvivle om mine Anskuelsers Rigtighed, selv om jeg ikke derfor kan forandre dem. Ja, det er, hvad jeg kan gøre, og det er det, jeg gør. Dersom jeg undertiden udtrykker mig noget bestemt, er det aldeles ikke for at imponere Læseren; det er kun for at tale til ham, som jeg tænker. Hvorfor skulde jeg udtrykke mig tvivlende om det, som jeg for mit Vedkommende ikke nærer Spor af Tvivl om? Jeg gør ingen Røverkule af mit Hjerte, men skriver, som jeg føler.
Naar jeg frisk væk fremsætter min Mening, er det saa langt fra, at jeg ønsker at gælde for Autoritet, at jeg tværtimod altid tilføjer mine Grunde, for at man kan prøve dem og derefter fælde sin Dom. Men skønt jeg paa ingen Maade stædigt vil forsvare mine Idéer, saa tror jeg mig derfor ikke desto mindre forpligtet til at lade dem komme frem; thi det er ikke i Smaating, at jeg er af en hel anden Mening end andre. Det drejer sig om de store Grundspørgsmaal, hvor det betyder noget ja, gælder Slægtens Lykke eller Ulykke at finde, hvad der er Sandheden, og hvad der er vrangt.
»Kom med Forslag, som ere gennemførlige!« det holder man ikke op med at forlange af mig. Det er det samme, som at sige til mig: foreslaa os at gøre det, som vi allerede gør, eller foreslaa os i det mindste nogle Forbedringer, som kunne gaa i Spænd med det elendige, vi har. Et saadant Forlangende er visse Forhold langt mere taabeligt end mine Planer. Thi ved en slig Lappen sammen vil Ondet ikke afhjælpes og Forbedringerne blive betydningsløse. Jeg vilde meget hellere i et og alt følge den nedarvede Opdragelsesmaade end delvis og haltende gaa ind paa en, der var virkelig god; derved vilde der skabes mindre Modsigelse hos Mennesket, der ikke paa én Gang kan stræbe mod to stik modsatte Maal. Fædre og Mødre! hvad I har Vilje til at gennemføre, kan gennemføres. Bør jeg bære Ansvaret for eders Vilje?
Ved enhver Plan er to Ting at undersøge. For det første: det uimodsigeligt gode ved den; for det andet: hvor let den lader sig virkeliggøre.
Hvad det første angaar, da er det nok til at gøre en Plan antagelig og i sig selv brugbar, naar det gode ved den rammer Sagens Kærne. Det vil i dette Tilfælde sige, at den foreslaaede Opdragelse passer for Mennesker og tilfredsstiller Menneskehjertets Krav.
Det andet, Gennemførelsens Lethed, afhænger af særlige og tilfældige Forhold, som derfor ikke ere nødvendige og selvfølgelig kunne vexle i det uendelige. Saaledes kan en Opdragelse være gennemførlig i Schweitz, men ikke i Frankrig, én hos Borgerstanden, en anden i de højere Stænder. Den større eller mindre Lethed i Udførelsen afhænger at tusende Omstændigheder, som det er umuligt at bestemme uden igennem en særlig Anvendelse af Methoden i dette eller hint Land, denne eller hin Stand. Men da alle disse særlige Anvendelser ikke har nogen væsentlig Betydning med Hensyn til det Maal, jeg sigter imod, saa have de intet at gøre med min Plan. Lad andre om de ville tage det op, enhver efter det Land eller den Stand, han har for Øje. For mig er det nok, at min Plan er brugbar overalt, hvor der fødes Mennesker, og at man, efter at have opdraget dem til det, jeg stiller som Maalet, ville have ydet det bedste baade for dem selv og for deres Omgivelser. Opfylder jeg ikke dette Løfte, har jeg uden Tvivl Uret: men opfylder jeg det, handler man ubilligt ved at forlange mere af mig; thi kun det har jeg lovet.
FØRSTE BOG
Den første Opdragelse er den vigtigste, og den tilhører ubestrideligt Kvinderne. Dersom Skaberen af vor Natur havde villet, at den skulde være Mændenes Sag, havde han givet dem Mælk til at nære Børnene med. Tal derfor altid fortrinsvis til Kvinderne i eders Afhandlinger om Opdragelse; thi foruden det, at de ere i Stand til bedre end Mændene at vaage over Opdragelsen og altid have den største Indflydelse derpaa, saa ere de ogsaa i langt højere Grad interesserede i det lykkelige Udfald af Opdragelsen, efterdi de fleste Enker gerne ere afhængige af deres Børn og derfor enten glædeligt eller smerteligt komme til at føle Virkningen af deres Opdragelsesmaade. Lovene, der altid ere omhyggelige for vore Ejendele, men bekymre sig saa lidt om vore Personer, fordi deres Opgave er at holde Orden og ikke at opelske Dyden, de give ikke Mødrene tilstrækkelig Myndighed. Dog er deres Stilling meget sikrere end Mændenes: deres Pligter ere besværligere; deres Omsorg betydningsfuldere for god Orden i Familien, og i Almindelighed have de mere Hengivenhed for Børnene. Forholdene kunne være saadanne, at det paa en Maade kan undskyldes, om en Søn ikke viser sin Fader den skyldige Agtelse; men dersom et Barn det være sig under hvilke som helst Omstændigheder var i den Grad vanartet, at det aldeles glemte Ærbødigheden mod sin Moder, der har baaret det under sit Hjerte, som har næret det ved sit Bryst, og som igennem Aaringer har kunnet glemme sig selv for kun at ofre sig for det man burde skynde sig med at kvæle denne elendige som et Uhyre, uværdigt til at se Dagens Lys. Mødrene siger man forkæle deres Børn. Deri gøre de naturligvis Uret, men mindre Uret end I, som maaske fordærve dem. En Moder vil se sit Barn lykkeligt, og det strax. Deri har hun Ret, og tager hun fejl i Midlerne, bør man oplyse hende. Fædrenes Forfængelighed, Gerrighed, Tyranni og indbildte Fremsyn, deres Forsømmelighed og Følelsesløshed er hundrede Gange mere ødelæggende for Børnene end Mødrenes blinde Ømhed. Forøvrigt er det jo nødvendigt først at forklare, hvad Mening jeg lægger i Modernavnet; men det skal jeg gøre siden.som var vis nok til at trække dig tilbage fra den store Verden og skærme den opblomstrende lille Pode mod de menneskelige Meningers Stød! Dyrk! vand den unge Plante, før den visner; dens Frugter ville en Dag bringe dig usigelig Glæde. Byg i god Tid en Vold op omkring dit Barns Sjæl: en anden kan hjælpe dig med at afstikke Grænserne; men du alene bør rejse Værnet.
R.
Man forsikrer mig, at Hr. Formey har troet at jeg her har villet tale om min egen Moder, og at han endog har anført det i et af sine Værker. Det kan man kalde at gøre blodigt Nar af Hr. Formey eller af mig.
R.Rousseaus Moder døde nemlig kort efter hans Fødsel. Formey var tysk Skribent, men af fransk Slægt, var født i Berlin 1711 og døde 1797. (O v e r s. A n m.)
Da »Emil« i 1762 var offentliggjort, udkom der hos J. Neaulme i Haag en Udgave, hvor der paa Foden af Titlelbladet var tilføjet: efter Pariserudgaven. Bogen mishagede Generalstaterne, og Neaulme var paa Nippet til at blive idømt en klækkelig Pengebøde og erholdt kun Tilgivelse paa den Betingelse, at han strax foranstaltede en ny Udgave, renset for alt, som kunde give Stof til Skandale. Han henvendte sig til Formey, der i 1763 havde offentliggjort en »AntiEmil«, og som virkelig besørgede den ny Udgave med følgende Titel: Den kristelige Emil, helliget det almene Vel og redigeret af Formey. I dette Arbejde havde han foretaget alle de Udeladelser og Forandringer, som den ny Titel nødvendiggjorde.
(Efter Anm. til ny Udg.)
Et saadant Menneske lignede vel de øvrige i det ydre, men berøvet Ordet saa vel som de Ideer, dette er Udtryk for, vilde det være ude af Stand til at gøre dem sin Trang til Hjælp forstaaelig, ligesom der jo ikke var noget synligt ved det, der kunde aabenbare denne Trang.og overladt til sig selv vilde det dø af Elendighed, førend det endnu havde lært sine Fornødenheder at kende. Man beklager Barndommens Hjælpeløshed; man ser ikke, at Slægten vilde være gaaet under, dersom Mennesket ikke begyndte med at være Barn.
R.
Hr. Formey forsikrer os, at man siger det ikke saa krast. Det synes mig dog saa temmelig bestemt sagt i det Vers, jeg netop havde i Tanker:Hvad vil det sige? Er der ikke Vaner, som man tvinges ind i uden at de dog nogensinde formaa at kvæle Naturen? En saadan Vane har f. Ex. Planter, som man har tvunget bort fra deres lodrette Stilling. Sætter man Planten i Frihed, vil den vistnok bevare den Bøjning, man har tvunget den til at gøre; men i dens indre Kræfter er der desuagtet ikke foregaaet nogen Forandring fra dens oprindelige Væxtretning, og dersom Planten fremdeles faar Lov til at gro i Frihed, ville de ny Skud vende tilbage til den oprette Stilling. Paa lignende Maade er det med Menneskene. Saalænge man bliver i de samme Forhold, kan man bevare de Tilbøjeligheder, der i Grunden slet ikke ere os naturlige, men kun en Følge af Vanen. Forandre Forholdene sig, taber ogsaa Vanen sig, og det naturlige vender tilbage. Opdragelsen er sikkerlig kun en Vane. Og dog! er der ikke Folk, som glemme og miste deres Opdragelse, andre derimod, som bevare den? Hvorfra kommer denne Forskel? Dersom man vil indskrænke Ordet Natur til at betegne Vaner, der ere i Overensstemmelse med Naturen, saa kan man spare sig sligt Galimatias.Naturen, tro du mig, er ikke andet end Vane.
(La nature, croismoi, n'est rien que l'habitude.)
Hr. Formey vil ikke gøre sine Medmennesker hovmodige, men sætter meget beskedent Maalet af sin egen Hjerne som Maalestok for den menneskelige Skarpsindighed.
R.
Ogsaa ere Republikernes Krige mere blodige end Monarchiernes; men lad Kongernes Krig være taaleligere, det er deres Fred, der er rædselsfuld; det er bedre at være deres Fjende end deres Undersaat.Dette Onde er uundgaaeligt, men betyder heller ikke stort. Hovedsagen er at være god irnod det Folk, man lever sammen med. Spartaneren var ærgerrig, havesyg og uretfærdig mod alt, som ikke var spartansk; men indenfor hans Mure herskede Uegennyttighed, Retfærdighed og Enighed. Stol ikke paa de Alverdensborgere, som i deres Bøger søge langt borte efter de Pligter, som de ikke gide opfylde paa det Sted, hvor de leve. En saadan Filosof elsker Tartarerne for at være fri for at bryde sig om sine Naboer.
R.
Plut. Dict. Noten om Lakedæmonerne, § 60.Jeg forudsætter, at dette Følelsesudbrud er ægte, og der er Grund til at tro, at det var det: saaledes sér den ægte Borger ud.
Plut, Dict, Noten om Lakedæmonerne, § 5her er Borgerinden.
Der er ved flere Skoler,betragter jeg nemlig ikke som en offentlig Institution. Den almindelige Opdragelse regner jeg heller ikke, efterdi den stræber mod to modsatte Maal og derfor forfejler dem begge. Den duer kun til at skabe disse DobbeltMennesker, der altid synes at gøre alt for andre og dog aldrig gøre noget uden for deres egen Skyld. Disse Spilfægterier, fælles for alle, narre imidlertid ingen. Det er spildt Umage.(I Orginaludgaven staar: Der er ved Akademiet i Genf og ved Universitetet i Paris Professorer etc. O. Anm.)og fremfor alt ved Universitetet i Paris, Professorer, som jeg sætter Pris paa og højagter, og som jeg anser særdeles vel skikkede til at oplære Ungdommen, dersom de ikke var tvungne til at følge den én Gang vedtagne Methode. Jeg opfordrer en af d'Hrr. til at offentliggøre det Reformforslag, som han har forfattet. Man vil da maaske fristes til at helbrede Ondet, naar man ser, at der gives et Lægemiddel derimod.
R.
Cic. Tuscul. V, Cap. IX. Jeg har overvundet dig, Skæbne! og tvunget dig; alle dine Veje har jeg spærret; du kan ikke skade mig..
Non Marcell.Saaledes er Opdragelse, Vejledning og Undervisning tre, i deres Formaal ligesaa forskellige Ting, som Fostermoder, Hovmester og Lærer. Men denne Deling er ikke heldig; for at blive godt ledet, bør Barnet kun følge én eneste Fører.
[Jordemoderen forløser, Ammen opdrager, Hovmesteren leder og Læreren meddeler Undervisningen.]
Hist. nat. T. IV. pag. 190Det nyfødte Barn trænger til at strække og bevæge sine Lemmer for at rive dem ud af den Uvirksomhedstilstand, som de samlede i en Klynge saa længe har været i. Man strækker dem, ja, det er sandt; men man forhindrer dem i at bevæge sig. Selv Hovedet indhyller man i en Barnehue, saa det ser ud, som om man var bange for, at den nyfødte skulde tage sig ud som et levende Væsen.
Dette Forbund mellem Hustruerne og Lægerne har altid været mig en af de pudsigste Fremtoninger i Paris. Det er igennem Fruerne, at Lægerne vinde deres Anseelse, og det er igennem Lægerne, at Fruerne forstaa at sætte deres Vilje igennem. Man gætter let, hvad det er for en Slags Duelighed, der er nødvendig for en Pariserlæge for at blive berømt.anser jeg Hustruernes eget Ønske for det afgørende, og naar jeg skal sige min Mening, saa tror jeg desuden, at det er bedre, at Barnet dier en sund Amme end en forkælet og fordærvet Moder, dersom det da skulde have ny Daarligheder at frygte for af det selvsamme Blod, hvorfra det har Livet.
R.
Samtidig med »Emil« udgav en Borger i Genf en Afhandling om Barnets fysiske Opdragelse, hvori han slaar til Lyd for de samme Grundsætninger som Rousseau. Denne beklagede sig over Plagiatet i 9de Bog af Bekendelserne. Denne tilfældige Fremkomst paa samme Tid af to Skrifter over samme Emne og med samme Titel hos begge Forfattere er behandlet i andet Bind af l'Histoire de J. J. Rousseau pag. 15 under Artiklen Ballexsert, hvor man vil finde Enkelthederne saavel om Værket som om Forfatteren.Læg Mærke til Naturen og træd i dens Fodspor. Den øver stadig Børnene og hærder dem legemligt ved at prøve dem paa forskellig Maade; den begynder tidligt at lære dem, at der er noget, som smerter og gør ondt: Tandbruddet bringer Feber, Koliksmerter medfører Krampetilfælde, den vedvarende Hoste Kvælningsanfald. De plages af Orm, af for rigeligt og paa Grund deraf ofte usundt Blod; der kommer Betændelse, som paafører dem farligt Udslet. Næsten hele den første Barndomsstid er farefuld; de ere ofte syge, Halvparten af de Børn, som fødes, dø før det ottende Aar. Har Barnet kunnet gennemgaa disse Prøvelser, vil det ogsaa have vundet i Styrke, og naar det saa kan bruge Livet, er dets Livskraft i Flor.
(Anmærkn. til »ny Udgave«.)
Naar man læser hos Plutark, (Vie de Marens Caton, §41.) at Censoren Cato. der med saa stor Hæder styrede Rom, selv opdrog sin Søn lige fra Vuggen af, og det med saa stor Omhyggelighed, at han forlod alt for at være til Stede, naar Ammen, det vil sige Moderen, skiftede hans Linned og vaskede ham; naar man læser hos Sveton. (Vie de Auguste, Kap. XIV.) at Augustus, Herskeren over den Verden, han selv havde erobret og selv styrede, ogsaa selv lærte sine Børnebørn at skrive, svømme samt Begyndelsesgrundene i Videnskaberne, og at han altid havde dem omkring sig, saa kan man ikke lade være at smile ad de Godtfolk fra hin Tid, der vare tilstrækkelig ubetydelige til at kunne fornøje sig med saadanne Narrerier og naturligvis altfor smaatskaarne til at kunne tumle med vor Tids store Folks Kæmpeforetagender.Det er ikke at undres over, at en Mand, hvis Hustru ringeagter at opamme det Barn, der er Frugten af deres ægteskabelige Forening, forsmaar at opdrage det. Der gives ikke noget Billede, mere yndefuldt, end Billedet af en Familie; men et eneste mislykket Træk forvansker alle de øvrige. Dersom Moderen mener, at hun er altfor svag til at være Amme, vil Faderen have altfor travlt til at kunne være Lærer. Børnene, sendte bort fra Hjemmet og spredte omkring i Pensionater, i Klostre eller Skoler, ville overføre Kærligheden til Fædrehjemmet paa andre Steder, eller for at sige det bedre endnu de komme hjem, hjærtelig ligegyldige for alt muligt. Brødre og Søstre kende næppe hverandre. Ere de alle samlede ved en festlig Lejlighed, ville de være meget høflige mod hverandre, de ville behandle hverandre som fremmede. Saasnart det er forbi med den inderlige Fortrolighed imellem Forældrene, og der ikke er noget Samliv i Hjemmet, som drager og giver Livet Ynde, kommer man ganske selvfølgeligt ind paa en elendig Levevis for at udfylde Savnet. Hvor er det Menneske, der er saa dum, at han ikke kan se Sammenhængen i alt dette?
R.
Rousseau mener vel: gør ham, til hvem du betror dit Barns Opdragelse, til din Ven, saa han ikke gør sin Gerning for Lønnens Skyld, men af Venskab.Jeg ser ingen anden Udvej.
(Anmærkning af Campe.)
Negerby i Guinea.Det synes endog som Hjernens Bygning er mindre fuldkommen hos dem i de yderste Jordstrøg. Hverken Negrene eller Lapperne have Europæernes Forstand. Da jeg nu vil, at min Fostersøn skal kunne leve overalt paa Jorden, saa vælger jeg ham i det middel varme Bælte, i Frankrig for Exempel; hellere dér end andetsteds.
Nedenstaaende Exempel, taget af de engelske Blade, kan jeg ikke uægte mig Fornøjelsen af at meddele, da det indbyder til Overvejelser, der passe godt til mit Emne.Jeg vil heller ikke indlade mig paa nogen vidtløftig Beskrivelse af den Omhu, jeg vil anvende paa denne Sag. Man vil let indsé, at den nødvendigvis maa høre ind under min Opdragelsesmethode: har man forstaaet Aanden i denne, behøves ingen nærmere Forklaring.
»En Mand ved Navn Patrik Oneil, født 1647, har nylig i 1760 giftet sig for syvende Gang. I Karl den andens syttende Regeringsaar tjente han ved Dragonerne og siden ved forskellige Korpser lige indtil 1740, da han fik sin Afsked. Han har været med i alle Kong Wilhelms og Hertugen af Marlboroughs Felttog. Denne Mand har aldrig drukket andet end almindeligt Øl; han har altid levet af Planteføde og har kun spist Kød ved nogle Familie–Gæstebud, som han selv gjorde. Det har altid været hans Skik at staa op og gaa i Seng med Solen, med mindre hans Pligter hindrede ham deri. Han er for Øjeblikket i sit hundrede og trettende Aar, hører godt befinder sig vel og gaar uden Stok. Trods sin høje Alder er han ikke ledig et eneste Øjeblik. Hver Søndag gaar han til sin Sognekirke, ledsaget af sine Børn, Børnebørn og Børnebørns Børn.«
R.
Det nyfødte Barns første Afsondringer.i det nyfødte Barns Indvolde. Lidt efter lidt bliver Mælken mere jævn og giver Barnet en solidere Næring, som det nu ogsaa bedre er i Stand til at fordøje. Det er sikkert ikke for intet, at Naturen hos Hunnerne hele Skabningsrækken igennem forandrer Mælkens Næringsværdi, eftersom den diende bliver ældre.
Kvinderne spise Brød, Grøntsager og Mælkemad. Tævebunde og Hunkatte ligesaa; endogsaa Ulvinderne græsse. Altsaa tilvirkes deres Mælk af Plantesafter. Tilbage staar at undersøge Mælken af de Dyr, som kun kunne nære sig af Kød, dersom der da gives saadanne, hvorom jeg tvivler.den kemiske Analyse viser det; den syrnes let og langt fra, som de dyriske Stoffer, at vise Spor af flygtige Alkalier, giver den ligesom Planterne væsentlig et nevtralt Salt.
Skønt Næringssafterne i vore Fordøjelsesorganer opsuges i flydende Tilstand, maa de dog udpresses af faste Fødemidler. En Arbejder, der kun nød Kraftsuppe, vilde meget hurtig bukke under. Han vilde meget bedre kunne holde Kræfterne ved at nyde Mælk, netop fordi den oster.Man kan længe nok fortynde Mælken paa utallige Maader og bruge de Tusinder af Lægemidler, saa maa dog enhver, der spiser Mælk, fordøje Ost; derfra gives ingen Undtagelser. Maven er saa godt indrettet til at skørne Mælken, at man netop af Kalvemaverne tilbereder Osteløbe.
R.
Hvem der ønsker nøjere at undersøge Fordelene og Manglerne ved den pythagoræiske Levevis, kan raadføre sig med de Afhandlinger, som Lægerne Cocclu og Bianchi fra hver sit Stade har forfattet om denne vigtige Sag.Skulde virkelig Kødspiser være den bedste Føde for Ammen, naar det er en Kendsgerning, at vegetabil Føde tjener Barnet bedst? Der er en Modsigelse i dette.
R.
I Byerne kvæler man ligefrem Børnene ved at holde dem indelukkede og tilpakkede. De, der pleje dem, bør vide, at kold Luft, langt fra at skade dem, tvertimod styrker dem, medens ophedet Luft svækker, paafører dem Feber og dræber dem.Læg det saa i en stor, godt udforet Vugge,
R.
Jeg siger en Vugge for at bruge et kendt Ord i Mangel af et andet: men jeg er alligevel overbevist om, at det aldrig er nødvendigt at vugge Børnene, og at denne Skik ofte er farlig for dem., hvori det kan bevæge sig med Lethed og uden Fare. Naar det bliver kraftigere, kan man lade det krybe om i Stuen; lad det kun udvikle og strække sine smaa Lemmer. Man vil da se, hvorledes det voxer og bliver stærkere fra Dag til Dag. Sammenlign det saa med et jævnaldrende, men godt svøbt Barn, og du vil forbavses over Forskellen i deres Udvikling.
R.
»De gamle Peruanere brugte et meget stort Svøb, der lod Børnenes Arme i Frihed. Naar de tog dem ud af Svøbet, satte de dem ned i et gravet Jordhul, beklædt med Linned. Dets øverste Rand naaede dem til midt paa Livet, og her kunde de frit røre Armene, dreje Hovedet og bøje deres Krop efter Behag uden at falde og uden at komme til Skade. Saasnart de kunde gøre et Skridt, lokkede man dem til at gaa ved, i en lille Afstand fra dem, at vise dem Brystet. Negrenes Børn maa undertiden indtage en meget umagelig Stilling for at die: de omfatte nemlig den ene af Moderens Hofter med deres Knæer og Fødder og klynge sig saa godt fast, at de holde sig uden at Moderen behøver at støtte dem med sin Arm. De klamre sig nu med Hænderne fast til Brystet og suge ufortrødent, uden at lade sig forstyrre og uden at falde ned til Trods for Moderens forskellige Bevægelser under Arbejdet, som hun samtidig fortsætter paa sædvanlig Vis. Disse Børn begynde at gaa i den anden Maaned, eller snarere at krybe paa Knæer og Hænder. Denne Øvelse giver dem i Fremtiden en Lethed i at løbe paa alle fire næsten lige saa hurtig som paa to.« Hist. Nat. IV in 12, p. 192.
Disse Exempler kunde Hr. de Buffon have forøget med et fra England, hvor den urimelige og barbariske Skik med Svøbet taber sig fra Dag til Dag. Sé ogsaa La Loubère : Rejse til Siam, Hr. Le Beau: Rejse til Canada o. s. v. Jeg kunde fylde tyve Sider med Anførsler, dersom jeg behøvede at stadfæste dette med Here Exempler.
R.
Lugten er den af alle Sanser, der udvikler sig senest hos Børnene. Indtil to eller tre Aars Alder synes det ikke, at de have nogen Fornemmelse af, om noget lugter godt eller ilde. De have i denne Henseende den samme Ligegyldighed eller snarere Ufølsomhed, som man finder hos de fleste Dyr.Hørelsen og fremfor alt ved en Sammenstilling af Syn og Følelse, det vil sige, ved at sammenligne Indtrykket gennem Øjet med den Fornemmelse, som det gennem Fingrene modtager af Genstandene.
En berømt hollandsk Læge, født 1668 i Nærheden af Leyden, hvor han praktiserede, og død 1738. Fra alle Egne strømmede de syge til Leyden for at høre hans Mening. Pave Benedikt XIII raadspurgte ham og Peter den store besøgte ham. Som Vidnesbyrd om hans store Berømmelse anfører man ofte et Brev, som en Mandarin sendte fra China og som naaede ham under følgende Adresse: Til Hr. Boerhaave, Læge, Europa. (O. Anni efter Pierre Larousse.)mener, at deres Sygdomme for største Delen henhører under Krampetilfælde, da deres Hoved er forholdsvis meget stort og deres Nervesystem i i lige Maade mere udbredt end hos voksne, hvorfor det er mere modtageligt for Irritation. Hold derfor med stor Omhyggelighed alle Tjenestefolk borte, som ville tirre og drille Børnene eller gøre dem utaalmodige; thi de ville være hundrede Gange farligere for dem og mere ødelæggende end daarligt Vejr og Aarstidernes Ustadighed. Møder Børnene ikke anden Modstand end den, som de døde Ting udøve, og aldrig Uvilje, saa blive de hverken trodsige eller arrige og ville bedre bevare deres Sundhed. Her er en af Grundene til, at jævne Folks Børn, der ere opvoxede mere frit og uafhængt, i Almindelighed ere mindre svage, mindre sarte og kraftigere end dem, man regner for at være bedre opdragne, og som man uophørlig retter paa. Men man maa naturligvis altid huske paa, at der er Forskel paa at føje Børnene og saa paa ikke stadig at skænde og rette paa dem.
Berømt Utopist, Fredstankens Fader. (16581743.)kaldte Menneskene store Børn; omvendt kunde man kalde Børnene for smaa Mennesker. Disse Sætninger ere Aandrigheder, som har deres Sandhed; men som Grundsætninger trænge de til Forklaring. Naar derimod Hobbes
O. Anm. efter Pierre Larousse.
Engelsk Filosof, født 1588 i Malmbury og død 1679. I Filosofien erklærede han sig for Materialismen, i Moralen for Egoismen og l Politiken for Despotismen.kaldte det onde Menneske for et kraftigt Barn, saa gjorde han sig skyldig i en aabenbar Modsigelse. Al Ondskab kommer af Svaghed. Barnet er kun ondt, fordi det er svagt; gør det stærkt, og det vil blive godt; thi den, som magtede alt, vilde aldrig gøre ondt. Blandt alle den almægtige Guds Egenskaber er Godheden den, uden hvilken vi daarligst kunne tænke os ham. Alle Folkeslag, som har antaget to Grundprinciper, har altid betragtet det onde som staaende under det gode i Magt; ellers vilde de ogsaa have været hildede i en urimelig Vildfarelse. Læg Mærke til den længere henne i Bogen forekommende Troesbekendelse af Vikaren fra Savoyen.
O. Anm. efter Pierre Larousse.
Ved i Oversættelsen at gengive disse Sætninger paa Dansk (»Fader, skal jeg gaa derhen?» »gaa derhen!«), vilde det blive uforstaaeligt, hvori Barnets Fejl bestod. Derfor gengives de efter Originalen. Af Vellydshensyn indskydes nemlig »s« mellem Va og y. Analogt hermed indskyder Barnet »t« mellem je og y; men efter Sprogbrugen skulde det kun sige: Irai je?Man ser dog, at dette Barn fulgte Analogien bedre end vore Grammatikere; thi naar man sagde til det: »Va-s-y!« hvorfor skulde det saa ikke kunne sige: »Irai-je-t-y? Læg Mærke til, med hvilken Behændighed det undgik Sammenstødet af to Selvlyde i »irai-je-y eller y irai-je?« Er det da det stakkels Barns Fejl, naar vi utidigt i denne Frase har udeladt det bestemmende Biord »y«, fordi vi ikke vidste, hvor vi skulde stille det? Det er et utaaleligt Pedanteri og en altfor overflødig Omhyggelighed at bebyrde sig med at rette hos Børnene alle disse Smaasynder mod Sprogbrugen. De skulle nok forstaa at rette dem selv med Tiden. Tal bare altid rigtigt, naar Børnene høre det, lad os sørge for, at der ikke er nogen, de hellere ville være hos, end hos os, da kunne vi være sikre paa, at deres Sprog helt umærkeligt renses efter vort, uden at vi behøve nogensinde at rette paa det.
O. A.
Herfra gives der selvfølgelig Undtagelser, og det er ofte saa, at de Børn, der som smaa har været mest faamælede, blive de værste til at skrige Folk Ørene fulde, naar de først lære at bruge deres Røst. Men skulde jeg gaa nøjere ind paa alle disse Smaating, saa blev jeg aldrig færdig. Enhver tænkende Læser vil se, at Overdrivelsen og Mangelen, der begge stamme fra den samme Misbrug, rettes paa samme Maade ved min Methode. Jeg betragter disse to Sætninger som uadskillelige: »Altid tilstrækkelig« og »aldrig for meget.« Er den første kun gennemført, følger den anden med Nødvendighed efter. R.
Ovid. Trist. lib. I, 3, 12: Det lever, men véd om sit Liv dog intet.
Det franske Sprog har ligesom vort kun ét Ord (enfant), hvor Latinerne havde to: infans, der brugtes om Barnet i den første Tid og puer, hvormed Barnet betegnedes lige indtil 17Aars Alder.Det første betegner en Underafdeling af det andet og betyder: den som ikke kan tale. Derfor kan man hos Valerius Maximus finde Udtrykket: puerum infantem.
O. A.
Lib. I Cap. VI.Jeg vedbliver imidlertid efter vor Sprogbrug at betjene mig af samme Ord lige indtil den Alder er naaet, da vort Sprog har andre Udtryk.
Der gives ikke noget mere komisk og mere usikkert, end de Menneskers Gang, som man alt for meget har holdt i Ledebaand, mens de var smaa. Det er en af disse Bemærkninger, som bliver en Trivialitet, fordi den er saa rigtig, men som er træffende i mere end én Betydning.I Stedet for at lade ham hensygne i fordærvet Stueluft, skal man hver Dag føre ham ud paa en Eng, hvor han kan løbe, tumle sig og falde hundrede Gange om Dagen; men saa meget desto bedre; thi han vil derved meget snart lære at rejse sig. Frihedens Velvære vil i fuldt Maal erstatte ham de Stød, han faar. Min Fostersøn vil jo nok faa adskillige Skrammer; men han vil til Gengæld altid være straalende glad. Naar andre Børn ere mindre udsatte, saa ere de ogsaa under stadig Tvang, aldrig fri, og altid i daarligt Humør. Jeg tvivler om, at Fordelen vil være paa deres Side.
R.
»Attiske Nætter«, 9de Bog. 8de Kap. R.Ved ideligt at arbejde paa at forøge vor Lykke, forvandle vi den til Ulykke. Ethvert Menneske, som kun tragtede efter at leve, vilde leve lykkeligt; følgelig vilde han være god; thi hvad Fordel vilde han have af at være ond?[Taleren Favorinus levede paa Trojans Tid.]
O. A.
Man forstaar, at jeg her taler om tænkende Mennesker, og ikke om alle og enhver.vilde da modtage denne sørgelige Gave? Hvilken Tilflugt, hvilket Haab, hvilken Trøst vilde vi da have imod Skæbnens Haardhed og Menneskenes Uretfærdighed. Den uvidende, som ikke ser fremad, har ikke megen Følelse af Livets Værd og frygter kun lidt for at miste det: det oplyste Menneske kender Goder af højere Værdi, som han foretrækker for det nærværende Liv. Det er kun Halvdannelsen og den indbildte Visdom, som, idet den retter vort Blik henimod Døden, men ikke ud over den, gør os den til det værste af alle Onder. Nødvendigheden at dø er for den Vise kun en Grund til at udholde Livets Trængsler. Dersom man ikke var sikker paa en Gang at miste det, vilde det koste alt for meget at opholde det.
R.
»Mennesket er som besat af en voldsom Iver for at brede sig paa alle Omraader .... Jo mere vi udvide vore Besiddelser, desmere udsætte vi os for Skæbnens tunge Slag. Vore Ønskers Løbebane bør være omgivet og begrænset af de nødvendigste Bekvemmeligheders snevre Skranke. De Handlinger, som ikke udspringe af denne Betragtning, ere fejlagtige og sygelige.«
Montaigne. 3. Bog, Kap. 10.
»Major pars mortalium de naturæ malignitate conqueritur qvod in exiguum ævi gignimur .... non exiguum temporis habemus, sed multum perdimus. Satis longa vita est, si tota bene collocaretur .... Præcipitat quisque vitam suam, et futuri desiderio laborat præsentium tædio«.
[Største Parten af de dødelige klage over Naturens Karrighed, fordi vi fødes til et saa kortvarigt Liv .... vi har ikke lidt af Tid; men vi spilde megen Tid. Livet er langt nok, dersom det helt igennem anvendtes godt .... Hver af os sprænger sit Liv, og af Bekymring for Fremtiden lider man Nød i Nutiden.]
Seneca: Om Livets Korthed. Kap. I og VII.
Vore Lidenskaber fører os udover os selv .... vi ere aldrig hjemme, altid paa Farten: Frygt, Attraa, Haab vender os med al Magt mod Fremtiden og røver os Følelse og Tanke for det nærværende for at fornøje os med al det, som kommer, vel at mærke, naar vi ikke ere mere!
Montaigne 1. Bog, Kap. 3.
»Denne lille Dreng, som I se dér«, sagde Themistokles til sine Venner, »er Grækenlands Styrer; thi han behersker sin Moder, hans Moder behersker mig, jeg hersker over Athenienserne, og Athenienserne styre Grækerne.« O, hvilke smaa Førere vil man ikke ofte finde i Spidsen selv for de største Riger, naar man fra Fyrsten gaar tilbage til den første Haand, som lønligt sætter Maskineriet i Gang.i Geni lede dig som et Barn midt imellem dine Legioner. Du kan gøre hvad du vil, saa vil din virkelige Myndighed dog aldrig overskride dine virkelige Kræfter og Evner. Saasnart man skal se med andres Øjne, maa man ogsaa ville med andres Vilje. Mine Folk ere mine Undersaatter! siger du nok saa stolt. Ja vel! men du, hvad er saa du? du er dine Ministres Undersaat. Og dine Ministre igen, hvad er de? De ere deres Embedsmænds, deres Elskerinders, deres Tjeneres Tjeners Undersaat. Tag alt, riv alt til dig og øs Penge ud med begge Hænder, opkast Batterier, rejs Galger og Stejler, giv Love og Resolutioner, skaf flere Spioner, Soldater, Bødler, Fængsler og Lænker: stakkels smaa Mennesker! hvad vil alt dette nytte eder? I ville ikke blive bedre betjente, hverken mindre bestjaalne eller mindre bedragne, heller ikke mere uindskrænkede i Magt. I ville blive ved med at sige: Vi ville! og I ville blive ved med at gøre, hvad de andre ville.
Il ne doit être ni bête ni homme, mais enfant. D. v. s.: Barnet skal behandles ikke blot efter sin Særstilling i Skabningsrækken men ogsaa efter sin Særstilling (Barnets) i Menneskelivet. Sammenlign II Bog pag. 67 Linje 1 fra neden.det maa føle sin Svaghed, men ikke lide under den; det skal være afhængigt, men ikke lystre; det bør bede, men ikke befale. Det er kun undergivet andre for dets Fornødenheders Skyld, og fordi disse, bedre end det selv, kunne se, hvad der er det nyttigt og hvad der kan være til Gavn eller Skade for dets Bevarelse. Ingen ikke en Gang Faderen har Ret til at befale Barnet noget, som ikke paa en eller anden Maade tjener det til gode.
(O. A.)
I mine »Statsrettens Grundsætninger« er der vist, at ingen Enkeltvilje ordentligvis kan faa Plads i det sociale System.og derfor avler den alle Laster, og det er ved den, at Herren og Trællen gensidigt nedbryde hinandens Moralitet. Dersom der gives noget Middel til at læge dette Onde i Samfundet, saa maa det være det at sætte Loven i Menneskets Sted og at udruste Almenviljen med en virkelig Kraft, som er ethvert Udslag af Enkeltviljen overlegen. Dersom Folkenes Love saaledes som Naturens kvinde eje en Ubøjelighed, som ingen menneskelig Magt nogensinde kunde besejre, saa vilde Afhængigheden af Menneskene atter vende tilbage til at blive Afhængighed af Tingene; man vilde da i Republiken forene alle Naturstandens Fordele med dem, som det borgerlige Samfund ejer, og til Friheden, der magter at holde Mennesket fri for Laster, vilde man føje Moralen, der hæver det op til Dyden.
R.
Concevezvous quelque vrai bonheur possible pour aucum être hors de sa constitution? Rousseau bruger her Ordet »Constitution« ikke i den sædvanlige Betydning: Legemsbeskaffenhed, men om Beskaffenheden af Menneskets hele Natur og Stilling, om Beskaffenheden af alt det, der gør det til Menneske.og er det ikke at føre Mennesket ud af dets naturbundne Stilling, naar man vil fritage det for det ene som for det andet af alle de Onder, som Slægten er underlagt? Jo, jeg paastaar det! For at værdsætte de store Goder, maa man have kendt de smaa Onder; saaledes er Menneskets Natur. Gaar det altfor glat med det fysiske, vil Moralen forplumres. Det Menneske, som ikke kendte Smerten, vilde hverken kende de bløde Rørelser, som høre Menneskeligheden til, eller Medlidenhedens Sødme; hans Hjerte vilde ikke bevæges af noget, han vilde ikke være nogen god Kammerat, han vilde være en Uting mellem sine jævnlige.
Cramers Anm. til den tyske Overs.
Efter Hobbes er af Naturen alle Mennesker lige og have lige Ret til alt. Lidenskaberne fremkalde imidlertid en Krig af alle imod alle, hvad atter fører til, at alle overdrage deres Magt til én: saaledes fremstaar den absolute Stat.til en vis Grad sand: Lad, samtidigt med at vore Ønsker mangfoldiggøres, ogsaa Midlerne til deres Tilfredsstillelse mangfoldiggøres, og enhver vil gøre sig til Herre over alt. Det Barn altsaa, som kun behøver at ville for at faa, bilder sig ind at være Besidder af den hele Verden: det betragter alle Mennesker som sine Slaver, og naar man endelig bliver nødt til at nægte det noget, vil det idet det tror alt muligt, naar det kun befaler anse dette Afslag som en Slags Oprør: alle de Fornuftgrunde, som man giver det i en Alder, hvor det er uimodtagelig for al Fornuft, ere efter dets Mening kun Paaskud: det ser overalt kun ond Vilje: Følelsen af en formentlig Uretfærdighed forbitrer dets Sind, det faar Nag til alle, og uden nogensinde at takke, naar det føjes vil det blive opbragt over enhver Modstand.
O. A.
Man maa forstaa, at som Straffen ofte er en Nødvendighed, saa er Fornøjelse ogsaa undertiden fornøden. Der er derfor hos Børnene et eneste Forlangende, som man aldrig maa opfylde: det er Ønsket om at blive adlydte. Derat følger, at det fremfor alt gælder om at undersøge Bevæggrunden, der ligger bag deres Ønske. Tilstaa dem saa meget som muligt, alt hvad der kan give dem en virkelig Fornøjelse; nægt dem altid, hvad de forlange af Lunefuldhed eller for at vise deres Myndighed.og at det intet bør gøre for at lystre, men kun fordi det er nødt dertil: altsaa maa Ordene at »lystre« og at »befale« være strøgne af dets Ordbog; endmere Ord som »Pligt« og »Skyldighed«, medens derimod Ord, som betegne Styrke, Nødvendighed, Afmagt og Tvang maa have en stor Plads. Førend man naar til Skelsaar og Alder, kan man ikke have nogen Forestilling om moralske Væsner eller om Samfundsforholdene; man maa derfor saameget som muligt undgaa at bruge de Ord, som betegne disse Ting, for at Barnet ikke fra Begyndelsen af til disse Ord skal knytte falske Forestillinger, som man ikke vil være i Stand til siden hen at udrødde. Den første falske Forestilling, som sætter sig fast i Barnets Hoved, er for det en Spire til Vildfarelser og Laster; det er dette første Skridt, som man fremfor alt maa være opmærksom paa. Sørg for, saalænge Barnet kun paavirkes af sanselige Ting, at alle dets Forestillinger indskrænke sig til Sanseindtryk, og giv Agt paa, at det overalt kun kommer til at lægge Mærke til den fysiske Verden. Sker dette ikke, saa kan du være sikker paa, at det enten slet ikke vil høre paa dig, eller at det om den Moralverden, du taler til det om, vil danne sig en Mængde fantastiske Forestillinger og Begreber, som du aldrig i Livet vil faa Bugt med.
Til følgende Formel kan saa godt som alle de Morallærdomme, man giver og kan give Børn, føres tilbage.
Man kan være sikker paa, at Barnet vil betragte som Lune enhver Vilje, der strider mod dets egen, og hvis fornuftige Grund det ikke kan indse. Men nu føler Barnet intet til Grunden i alt det, som modsætter sig dets Indfald.at det er Kraftens og ikke Myndighedens Tøjler, der holde ham tilbage. Forbyd ham ikke, hvad han bør holde sig borte fra, men mag det saa, at du, uden Forklaringer, uden Fornuftgrunde, forhindrer ham i at gøre det. Hvad du vil tilstaa ham, tilstaa ham det paa hans første Ord, uden Tiggeri, uden Bønner, fremfor alt uden Betingelser. Giv dine Tilladelser med Glæde, dine Afslag kun modstræbende; men lad alle dine Afslag være uigenkaldelige: lad intet Overhæng bringe dig til at vakle. Det en Gang udtalte Nej bør være som en Kobbermur, imod hvilken Barnet kun en fem, eller seks Gange vil have udtømt sine Kræfter for aldrig mere at forsøge paa at omstyrte den.
R.
Man bør aldrig taale, at et Barn giver sig i Kast med voksne, som vare de dets underordnede eller bare dets Ligemænd. Vover det for Alvor at daske En være sig dets Tjener eller Rakkeren selv saa sørg for, at man altid giver det Daskene igen med Renter og det saa eftertrykkeligt, at det taber Lysten til at komme igen. Jeg har set tankeløse Lærerinder opmuntre et Barns Genstridighed og ægge det til at slaa, ja som selv har ladet sig gennemprygle af det, medens de har let af dets svage Slag uden at overveje, at disse, efter den lille rasende Fyrs Hensigt, vare lige saamange dødbringende Slag, og uden at tænke paa, at den, der vil daske som lille, vil slaa ihjel, naar han bliver stor.men paa Ting, og Erfaringen skal snart lære det at respektere den, der er det overlegen i Alder som i Styrke: men Tingene forsvare sig ikke selv. Den første Forestilling, man maa bibringe det, er altsaa ikke fortrinsvis Frihedens, men Ejendommens Begreb, og for at Barnet kan fatte dette Begreb, er det nødvendigt, at det har noget, som det kalder sit eget. At henvise det til dets Klæder, Møbler eller Legetøj hjælper ikke: thi endskønt det raader over disse Ting, forstaar det hverken, hvorfor eller hvorledes det besidder dem. At fortælle Børnene, at de eje disse Ting, fordi de have faaet dem som Gave, skal næppe gøre dem stort klogere; thi for at kunne give noget, er det nødvendigt først at eje det: se, dér er altsaa en Ejendomsret, som er forud for Barnets; og det er jo Ejendommens Grundbegreb, man vil forklare det; ikke at tale om, at enhver Gave er en Overdragelse af Ejendomsretten, og Barnet kan endnu ikke vide, hvad en saadan Overdragelse er.
Der har vi Grunden til, at de fleste Børn ville have igen, hvad de har givet bort, og græde, naar man ikke vil give dem det. Dette hænder imidlertid ikke mere, naar de først til Bunds har forstaaet, hvad det betyder at give noget bort. Men saa blive de rigtignok ogsaa mere varsomme med at give.Min Læser! jeg beder dig: lær af dette og tusend andre Eksempler, hvorledes man propper i Børnenes Hoved en Mængde Ord, som de ikke har Fatteevne til at finde Meningen i, og saa tror man endda at have givet dem en meget fortrinlig Undervisning.
R.
Vasco Nimex de Balbao, spansk Officer, født 1475 og henrettet ved Svig 1517. 25. Sept, 1513 tog han det store Ocean med alt, hvad det beskyller, i Besiddelse for Ferdinand den Katolske.i Kongen af Spaniens Navn tiltog sig over SydAmerika, da han plantede sin Fane paa Sydhavets Kyster.
O. A.
Begge de nævnte Børn erhvervede sig jo gennem deres Handlinger en Viden om en Moralverden, der satte dem Grænser.
O. A.
Selv om iøvrigt denne Pligt til at holde sine Løfter ikke skulde være dybt nok rodfæstet, i Barnets Sjæl bare ved Forstaaelsen af det nyttige deri, saa vilde snart den indre Følelse, som nu begynder at spire, paalægge det denne Pligt som en Samvittighedens Lov, som en medfødt Leveregel (Princip), der kun venter paa den Viden, hvorpaa den kan anvendes, for at udfolde sig. Det første Puds er ikke gjort af Menneskehænder, men indgravet i vore Hjerter af ham, der er Ophav til al Retfærdighed. Borttag den oprindelige Lov om Overenskomster og den Forpligtelse, som den paalægger, og alt i det menneskelige Samfund vil være Blændværk og Forfængelighed. Den, som kun for sin Fordels Skyld holder sit Løfte, er næppe mere bundet, end om han intet Løfte havde givet; i det højeste vil han gemme Magten til at bryde det, ligesom de overlegne Spillere, der kun tøve med at gøre sig gældende for at vente paa det Øjeblik, da de kunne gøre det med den største Fordel. Denne Grundsætning er af den yderste Vigtighed og fortjener, at man grundigt fordyber sig i den; thi her er det, at Mennesket begynder at komme i Modsigelse med sig selv.Vi ere nu komne ind i Moralverdenen, hvor Døren er aaben for Lasten. Med Overenskomster og Pligter følger Bedrag og Løgn. Saasnart man kan gøre, hvad man ikke bør gøre, vil man skjule, hvad man ikke burde have gjort. Saasnart én Fordel faar os til at love noget, kan en større Fordel lokke os til at bryde Løftet; nu gælder det kun om at kunne bryde det ustraffet og Tilflugten ligger da lige for Haanden: man kryber i Skjul, man lyver. Har vi ikke kunnet forebygge Lasten, ere vi med det samme i det Tilfælde at maatte straffe den. Saaledes begynder det menneskelige Livs Elendighed med dets Forvildelse.
R.
Rousseau har: celui de fait og celui de droit (ɔ; den, som angaar en Gerning, og den, som angaar det rette). Udtrykket er laant fra Juristernes: de facto (hvad der i Virkeligheden finder Sted) og de jure (hvad der retlig bør finde Sted).Den første finder Steel, naar man nægter at have gjort, hvad man har gjort, eller naar man forsikrer at have udført, hvad man ikke har udført, naar man kort sagt trods bedre Vidende siger noget, som strider imod de virkelige Forhold. Den anden Slags Løgn finder Sted, naar man lover noget, som man ikke har til Hensigt at holde, naar man kort sagt giver sig Skin af at have en Hensigt modsat den, man har. Disse to Arter af Løgn kunne undertiden forene sig hos en og samme Person;
O. A.
Naar f. Eks. en skyldig, der er anklaget for en Forbrydelse, forsvarer sig, idet han kalder sig for en ærlig Mand, saa gør han sig skyldig saavel i en Benægtelsesløgn som i Løfteløgn. (Han tillyver sig en Hensigt, som han aldrig har haft.) R.men her betragter jeg dem kun i deres Forskel.
Intet er mere tankeløst end et saadant Spørgsmaal, fremfor alt naar Barnet er skyldigt. Dersom det nemlig tror, at du véd, hvad det har gjort, saa vil det se, at du opstiller en Fælde for det, og den Tanke vil ikke undlade at gøre det bitter imod dig. Dersom det tror, at du ikke ved noget, saa vil det sige til sig selv: hvorfor skulde jeg sladre om min egen Fejl? Der ser du: den første Fristelse til Løgn er bleven Følgen af dit eget ukloge Spørgsmaal.thi hvad andet vilde jeg udrette dermed end at lære ham at nægte det? Dersom han har et saa vanskeligt og stridigt Sind, at jeg nødes til at træffe en eller anden Overenskomst med ham, saa skal jeg nok mage det saa, at Forslaget til Overenskomsten altid kommer fra ham, aldrig fra mig, for at han naar han har bundet sig altid kan have øjeblikkelig og øjensynlig Fordel af at opfylde sin Forpligtelse, og for at Løgnen dersom han nogensinde bryder sit Løfte kan føre saadanne Ubehageligheder med sig for ham, at han ser, at de ere en naturlig Følge af selve Forholdene og ikke stamme fra Hævnfølelse hos hans Opdrager. Men det er saa langt fra, at jeg vil behøve at bruge saa haarde Midler, at jeg næsten er sikker paa, at Emil meget sent vil lære, hvad det er at lyve, og at han vil være meget forbavset, naar han lærer, hvad det er, og ikke vil kunne begribe, hvad Løgnen kan være godt for. Det er jo saa indlysende, at jo mere jeg gør hans Velbefindende uafhængig af andres Vilje eller Domme, desto mere bortskærer jeg for ham enhver Fordel ved Løgnen.
Man vil forstaa, at jeg ikke indlader mig paa hans Spørgsmaal, naar det behager ham, men naar det behager mig; ellers vilde jeg jo være Træl for hans Vilje og sætte mig selv i den farligste Afhængighed, som en Opdrager kan komme i lige over for sin Fostersøn.saa vilde jeg sige til ham; »Min Ven! da de fattige har givet deres Samtykke til, at der maa være nogle, som ere rige, saa har de rige lovet at føde alle dem, der hverken har Penge eller Gods og heller ikke ved deres Arbejde kunne skaffe sig det fornødne til Livets Ophold.« »Har du ogsaa lovet det?« vil han vel spørge igen. »Uden Tvivl! jeg er ikke Herre over de Penge, som gaa igennem mine Hænder, uden paa den Betingelse, som er knyttet til det at eje dem.«
R..
Den Sætning »aldrig at skade andre« drager en anden med sig, den nemlig »at have saa lidt som muligt at gøre med det menneskelige Samfund:« thi i Samfundet er den enes Gavn nødvendigvis den andens Skade. Denne Art af Vekselvirkning ligger i Sagens Natur, og intet vil være i Stand til at ændre den. Efter denne Grundsætning undersøge man, hvad der er bedst, enten Samfundsmennesket eller det Menneske, som lever ene. En berømt Forfatter siger, at det kun er den onde, som lever ensomt; Diderot, preface du Fils naturel [Fortale til »det uægte Barn.«] jeg siger, at det kun er den gode, som gør det. Selv om denne Sætning klinger mindre aandrig, saa er den sandere og mere begrundet end den foregaaende. Dersom den anden var alene, hvad ondt, skulde han da gøre? Det er i Samfundet, han kan spinde sine Rænker, for at skade andre. Dersom man vil bruge den samme Begrundelse lige over for det, gode Menneske, saa svarer jeg med at henvise til det Afsnit ovenfor, hvortil denne Anmærkning hører.Se, dette er nogle korte Bemærkninger om den Forsigtighed, som man efter min Mening bør iagttage med den Undervisning, som man undertiden ikke kan undlade at give Børnene uden at udsætte dem for at skade sig selv eller andre og især for at tilegne sig daarlige Vaner, som man siden hen vil have Møje med at vænne dem af med; men vi kunne være sikre paa, at denne Nødvendighed vil sjælden indfinde sig lige overfor Børn, der ere opdragne, som de bør opdrages, efterdi det er umuligt, at de kunne blive ulærvillige, slemme, løgnagtige eller havesyge, naar man ikke har saaet i deres Hjerter de Laster, der gør dem dertil. Hvad jeg altsaa har sagt om dette Punkt gaar mere paa Undtagelserne end paa Reglerne; men disse Undtagelser blive hyppigere i Forhold til som Børnene faa Lejlighed til at træde ud af Barnestillingen og tilegne sig de voksnes Laster. De Børn, der opdrages midt i Samfundet, behøve meget tidligere Undervisning end dem, man opdrager paa et ensomt Sted, fjernt fra Verden. Det sidste vil altsaa være at foretrække alene af den Grund, at det giver Barndommen Tid til at modnes.
R.
Abbed Condillac. R. C. var f. i Grenoble 1715 og døde 1770. »Han er den eneste mellem de franske Oplysningsmænd, som fortjener at blive kaldt Filosof i Ordets strængeste Forstand« (se Hettner: Dansk Oversætt, pag. 384).der hædrede mig med sit Venskab, og som endogsaa i en temmelig fremrykket Alder i sin Familje og iblandt sine Venner gik og gjaldt for at være meget indskrænket. Dog var han et glimrende Hovede, men modnedes bare i Stilhed. Paa én Gang træder han frem som Filosof, og jeg tvivler ikke om, at Eftertiden jo vil indrømme ham en hædret og fremskudt Plads imellem vort Aarhundredes bedste Tænkere og dybeste Metafysikere.
O. A.
Nihil docebant, qvod discendum esset jacentibus. Epist. 88. Den samme Bemærkning findes hos Montaigne, 2den Bog. Kap. XXI.Var den derfor mindre værd, naar den naaede den modnere Alder? Lad dig altsaa ikke afskrække af denne formentlige Lediggang. Hvad vilde du sige om et Menneske, som, for rigtig at udnytte hele sit Liv, aldrig vilde sove? Du vilde sige: dette Menneske er jo rasende, han nyder ikke sin Tid, han øder den: for at undgaa Søvnen, løber han i Armene paa Døden. Tænk saa paa, at Forholdet her er ganske det samme. Barndommen er Fornuftens Søvn.
»Det er mærkeligt, siger han (i første Bog, Kap. XXV), hvor Plato i sine Love viser sig omhyggelig for Ungdommens Fornøjelser og Morskab, og hvor udførligt han dvæler ved deres Løben, Legen, Syngen, Springen og Dansen .... Han giver tusinde Forskrifter for sine Gymnastikskoler: ved det videnskabelige dvæler han meget lidt.«
Anm. til „Ny Udgave“.
Jeg har under min Skribentvirksomhed de hundrede Gange tænkt over, hvor umuligt det er i et stort Værk altid at underlægge de samme Ord den samme Mening. Intet Sprog er rigt nok til at forsyne os med lige saa mange Udtryk, Vendinger og Ordforbindelser, som vore Tanker antage nye Skikkelser. Den Metode, at forklare alle Udtryk og saa hver Gang at sætte denne Forklaring i Stedet for det forklarede, kan være skøn nok, men er uigennemførlig; thi hvorledes undgaar man at køre i Ring? Forklaringerne kunne være gode nok, naar man ikke behøvede at bruge Ord til dem. Trods alt dette er jeg overbevist om, at man hvor fattigt end Sproget er dog kan udtrykke sig tydeligt, ikke just ved altid at underlægge de samme Ord den samme Betydning, men paa den Maade, at man, hver Gang et Ord bruges, sørger for, at den Betydning, man giver det, er tilstrækkelig klar og bestemt af hele Tankerækken, saa at hver Tankerække, hvor det Ord findes, saa at sige tjener til dets Forklaring. Snart siger jeg, at Børnene ere ude af Stand til at tænke logisk, og snart lader jeg dem optræde som temmelig fine Tænkere. Jeg tror ikke, at der derved fremkommer Modsigelse i min Tænkning; men jeg kan ikke nægte, at jeg ofte modsiger mig selv i mine Udtryk.Tværtimod! jeg ser, at de tænke meget godt, naar det kun gælder Ting, de har Kendskab til og som for dem har øjeblikkelig og haandgribelig Interesse. Men det er i Henseende til deres Kundskaber, man bedrager sig, idet man tiltror dem saadanne, som de slet ikke har, og lader dem anstille Betragtninger over meget, som de ikke kunne forstaa. Ogsaa bedrager man sig, naar man vil vække Børnenes Opmærksomhed for Betragtninger, som ere dem fuldstændigt ligegyldige, f. Eks. over deres Fremtidsvel, deres Fremtidslykke og den Agtelse, man vil vise dem, naar de en Gang blive voksne; det er altsammen Betragtninger, der for Skabninger, som ere blottede for alle Bekymringer for Fremtiden ikke betyde det allermindste. Dog gaa alle disse stakkels ulykkeliges tvungne Studier ud paa saadanne Sager, der helt igennem ere fremmede for deres Aand. Man dømme deraf om den Opmærksomhed, de kunne ofre derpaa.
I Oldtid og Middelalder yndede man at laane Brudstykker af andre Forfattere og sammensætte dem paa Prosa eller Vers til et hele med ny og selvstændig Mening.Saa tro de at tale Latin! ja, hvem skal komme og modsige dem?
O. A.
Se Qvintus Curtius III, 6. Det samme Træk er ogsaa fortalt hos Montaigne: »Aleksander var gennem et Brev fra Parmenion bleven underrettet om, at hans Livlæge Filip var underkøbt af Darius til at forgive ham; paa samme Tid som han giver Filip Brevet at læse, synker han Lægedrikken, som denne havde rakt ham.Læreren, en dygtig Mand, anstillede over Aleksanders Uforfærdethed flere Betragtninger, som slet ikke smagte mig; men for ikke at nedsætte ham i hans Elevs Øjne, undlod jeg at modsige ham. Ved Bordet lod man selvfølgelig efter fransk Skik den unge Herre pludre af Hjertens Lyst. Hans Alders Livlighed og den sikre Forventning om Bifald fristede ham til at sige de tusende Dumheder, imellem hvilke der Tid efter anden kom nogle gode Indfald, som gjorde, at man glemte det øvrige. Endelig kom Historien om Lægen Filip. Han fortalte den kønt og med megen Ynde. Efter det skyldige Bifald, som Moderen forlangte og Sønnen ventede, talte man frem og tilbage om Fortællingen. De fleste misbilligede Aleksanders Dumdristighed; nogle, f. Eks. Læreren, beundrede hans Fasthed og Mod. Deraf sluttede jeg, at ingen af de Tilstedeværende saa, hvori dette Træks virkelige Skønhed bestod. Efter min Mening, sagde jeg, er Aleksanders Handling, dersom der skal tales det allermindste om Mod og Fasthed, ikke andet end Galskab. Nu vare de alle enige med mig og stemmede i med, at det var den rene Taabelighed. Jeg blev varm og vilde svare, da en Frue, som sad ved min Side og som ikke havde lukket sin Mund op under hele Samtalen, bøjede sig over imod mig og hviskede mig i Øret: Ti stille, JeanJaques! de ville ikke forstaa dig. Jeg saa paa hende, jeg var forbavset, og jeg tav.
I, 23. Anm. til ny Udgave.
De fleste lærde ere lærde paa Børnenes Maade. Den umaadelige Lærdom skriver sig mindre fra Idé end Billedrigdom. Datoer, Navne paa Personer eller Steder, i det hele saadanne løsrevne Sager, der ikke ere Led i en Tankerække, fastholdes kun ved en Slags Tegnhukommelse, og sjældent genkalder man sig noget af alt dette uden samtidigt at se for sig højre eller venstre Side i Bogen, hvor man har læst det eller den Form, under hvilken man saa det første Gang. Saaledes var omtrent den Videnskab, der i det nærmest foregaaende Aarhundreder var paa Moden. I vort Aarhundrede er det anderledes. Man studerer ikke, man iagttager ikke mere; man drømmer, og saa udgiver man i fuldt Alvor nogle søvnløse Nætters Drømmerier for Filosofi. Man vil maaske indvende, at ogsaa jeg drømmer. Jeg indrømmer det; men hvad de andre klogeligen tage sig i Agt for, det gør jeg: jeg udgiver mine Drømme for det, de er, nemlig Drømme, og overlader til Læseren at udfinde, om de indeholde noget af Værdi ogsaa for vaagne Folk.Nej, naar Naturen giver Barnehjernen denne Smidighed, der gør den skikket til at modtage alle Slags Indtryk, saa er det ikke for at man skal proppe den med Kongerækker, Aarstal, Kunstudtryk fra Vaabenskjoldslæren, Astronomien, Geografien eller med alle disse for Barnealderen meningsløse og for enhver Alder unyttige Ord, hvormed man overlæsser Barnet og derved gør Barndomstiden kedelig og ufrugtbar; men det er, for at alle de Idéer, som det kan fatte og have Gavn af, som angaa dets egen Lykke og som en Dag skal oplyse det om dets Pligter, med uudslettelige Træk i Tide kunne indskrive sig i dets Hukommelse og hjælpe det til at føre hele dets Liv paa den Maade, som passer for dets Ejendommelighed og Evner.
R.
Ravnen og Ræven.
Mester Ravn i Trætop glad
med en Ost i Næbet sad.
Mester Ræv, af Lugten fristet,
har til Træets Fod sig listet,
siger: Ih, god Dag, Hr. Ravn!
nej, hvor smuk, jeg véd ej Navn
Dog! uden at lyve kan Sangen bare
kun halvt til eders Fjerpragt svare,
da er I Fønix, disse Skoves stolteste Indvaaner!
Ravnen fast ved disse Ord af Glæde daaner.
Og for at vise ret sin skønne Røst for alle,
den spærrer op sit brede Næb og la'er sit Bytte falde.
Fluks Ræven snapper det og siger: ja, min gode Herre!
hør nu og lær, hver Smigrer leve maa desværre
paa dens Bekostning, som har Smigren kær.
Den Lærdom, lille Ven! er sagtens Osten værd.
Men Ravnen, skamfuld og forvirret, efter Ost og Ræven ser
og sværger, skønt lidt sent: du narrer mig ej mer.
Forhen et Grevskab i Frankrig, nu for største Delen hørende til Departementet SeineetMarne. Det er et frugtbart Landskab og bekendt for sin Ost. O. A.Dersom Barnet aldrig har set en Ravn, hvad kan det saa nytte at tale med det derom? Og dersom det har set en saadan, hvorledes vil det da kunne forstaa, at den holder en Ost i sit Næb? Mal altid Billederne efter Naturen.
Fablen om Ulven og Hunden. En udhungret Ulv mødte en Gang en velnæret Hund, der raadede den til ligesom den selv at tjene Mennesket for at faa god og rigelig Føde. Ulven er rede til at gaa med, men faar i rette Tid Øje paa Hundens Hals, der er flaaet af Lænken. Den vendte om og valgte Friheden, trods Hunger og Savn. Corancez fortæller, at Rousseau, da man kom til at tale om hans fattige Liv, havde svaret: »Vist nok er jeg fattig; men min Hals er ikke flaaet.« O. A. efter Dr. E. von Sallwürk.Moralen i den først anførte Fabel giver altsaa Barnet en Lektion i det laveste Smigreri, den anden i Umenneskelighed, den tredje i Uretfærdighed, den fjerde i Spot og den femte i Uafhængighed. Denne sidste Lærdom er imidlertid overflødig for min Lærling; men derfor passer den alligevel ikke for eders Lærlinge. Naar I give dem modsigende Forskrifter, hvilken Frugt vente I saa af eders Omhu? Men naar vi undtage denne ene Lærdom, saa indeholder maaske hele den Moral, der bringer mig i Harnisk mod Brugen af Fablerne, ligesaa mange Grunde for Brugen. I Samfundslivet behøves én Moral i Ord og én i Eksempler, og disse to stemme aldeles ikke sammen. Den første finder man i Katekismen, hvor man rolig lader den ligge, den anden i La Fontaines Fabler for Børn og i hans Fortællinger for Mødre. Den samme Forfatter er dygtig til alt.
La Fontaine er født 1621 og døde 1695 efter at have gjort Afbigt for sine alt andet end moralske Fortællinger. Det er hans Fabler, der har gjort ham verdensberømt. O. A.Lad os komme overens om Sagen, min gode Hr. La Fontaine! For mit Vedkommende lover jeg at læse Dem i Udvalg, at elske Dem og lade mig belære af deres Fabler, for jeg haaber, at jeg ikke vil tage fejl af deres gode Hensigter; men hvad min Lærling angaar, maa De tillade, at jeg ikke lader ham lære én eneste, førend De har bevist mig, at han kan have Gavn af at lære Ting, hvoraf han ikke forstaar en Fjerdepart, og at han i det, han kan forstaa, ikke nogensinde gaar galt i Byen, saa han, i Stedet for at lade sig corrigere af den bedragne, tager Gavtyven til Forbillede. ( Idet jeg fritager Børnene for alle Pligter, saa frier jeg dem ogsaa for det, der er Kilden til deres største Plage, nemlig Bøgerne. Læsningen er Barndommens Pine og næsten den eneste Beskæftigelse, man véd at give den. I tolv Aars Alderen vil Emil næppe vide, hvad en Bog er. Men han skal dog vel lære at læse? vil man sige. Naturligvis skal han kunne læse, naar han kan have nogen Gavn af Læsningen. Indtil den Tid tjener den kun til at kede ham.
Hine Dages Pariserungdom behagede derfor ikke Rousseau. »I min Tid,« fortæller han i sit Brev til D'Alembert, »var man ikke saa fine .... Svedende, aandeløse, med Huller paa Albuerne kom man hjem; rigtige Vildbasser var det; men disse Vildbasser bleve Mænd, som fulde af Iver for Fædrelandet vare beredte til at tjene det og udgyde deres Blod for det. Vilde kun Gud, at man en Gang kunde sige det samme om vore pyntede unge Herrer; gid de, som i deres femtende Aar ville være Mænd, dog ikke skulle vise sig at være Børn i deres tredivte.« Emil, übersezt von Dr. E. von Sallwürk, Pag. 134, Noten.Saaledes var Spartanernes Opdragelse. I Stedet for at lænke dem til Bøgerne begyndte man med at lære dem at stjæle deres Middagsmad. Men var Spartanerne af den Grund Dummerhoveder som voksne? Hvem kender ikke Kraften og Saltet i deres fyndige Svar? Altid beredte til at sejre, knuste de deres Fjender i enhver Slags Krig, og de snakkesalige Atheniensere vare lige saa bange for deres Ord som for deres Hug.
Et af Moliéres Skuespil ved Navn: Hr. de Pourceaugnac. Denne Hr. de Pourceaugnac er en gammel Advokat fra Limoges. Han kommer for at ægte Orontes Datter Julie, der imidlertid er forelsket i Eraste, der ikke ejer saa mange Penge som Pourceaugnac. Den listige Sbrigani følger under Forklædning Advokaten overalt og mager det ved sine Rænker saaledes, at Orontes til sidst selv tvinger Julie til at ægte Eraste.krævede en Mand med Omløb og Takt, og han spillede den udmærket. Uden at gøre Barnet ængsteligt og frygtsomt ved at indjage ham en altfor stor Skræk, forstod han saa godt at lade ham føle det ukloge i hans dumme Streg, at han inden en halv Time førte ham tilbage til mig føjelig og skamfuld, saa han ikke vovede at slaa Øjnene op.
O. A.
I et saadant Tilfælde kan man uden Fare forlange af et Barn, at det skal komme frem med Sandheden; thi det véd godt, at det ikke kan skjule den, og at det øjeblikkelig vilde blive overbevist, hvis det vovede at komme med en Løgn.Det stakkels Barn ønskede sig hundrede Fod under Jorden. Uden at indlade sig paa nogen lang Straffeprædiken sagde Faderen ganske tørt, som jeg havde ventet det: »Naar du vil gaa ud alene, saa vær saa god; men da jeg ikke vil have nogen Gadestryger i mit Hus, saa vogt dig for at komme hjem igen, hvis det skulde ske oftere.«
R.
Men Roden er her jo ikke.Jeg kan aldrig se en Lærer udkramme sin Lærlings Viden, uden at jeg føler mig fristet til at sige det samme til ham.
Michel de Montaigne er en berømt fransk Filosof og Moralist, født 1533 og død 1592. Som yngre Søn skulde han selv bryde sig sin Bane og nød en omhyggelig Opdragelse. Da Faderen og hans ældre Broder døde, blev han selv Godsbesidder og kunde nu i fuld Frihed og Uafhængighed foretage Rejser og dyrke sine filosofiske Studier. Hans Hovedværk er »Essais de Messire Michel, siegneur de Montaigne« (Forsøg af ærlig og velbyrdig Hr. Michel, Herre til Montaigne). John Locke er en berømt engelsk Filosof (16321704). Hans Skrift: »Some thoughts concerning education.« hvilket Rouseau flere Gange angriber, fremkom 1693. Charles Rollin (16611741), Professor og Rektor for Universitetet i Paris, er Historiker og Humanist. Han er Forfatter til »Traité des etudes« (En Afhandling om Studierne). Abbed Claude Fleury (16411723) var Advokat, førend han gik over til den gejstlige Stand. Han var Opdrager for Prinsesserne af Conti og flere af Ludvig d. XIV's Børn. Han har skrevet en Afhandling om Valget af Studierne og deres Methode (1686). JeanPierre de Crousaz (16631750) er Protestant, var først Professor ved Akademiet i Lausanne og senere Professor i Grønningen (Holland) og Opdrager for Prinsen af HessenKassel. Han har skrevet en Afhandling om Opdragelsen.samstemme saa forskellige de end ere i alt øvrigt alle i dette ene Punkt, at man bør sørge for, at Børnenes Legemer øves meget. Dette er den fornuftigste af deres Forskrifter; men det er ogsaa den, der til alle Tider er og vil være mest forsømt. Jeg har allerede talt tilstrækkeligt om dens store Betydning, og da man ikke kan give bedre Grunde eller mere fornuftige Regler end dem, man finder i Lockes Bog, saa nøjes jeg med at henvise dertil, efter at have taget mig den Frihed at føje nogle enkelte Bemærkninger til hans.
O. A.
Husardragten var Modedragt for Børn paa Rousseaus Tid.er saa langt fra skikket til at hæve dette Onde, at den tværtimod øger det, og for at skaane Børnene for nogle Snørebaand, giver man dem en Dragt, der strammer over hele Legemet. Det bedste, man kan gøre, er at lade dem gaa i Barnekjolen saa længe som muligt og derpaa give dem en meget bekvem Klædedragt uden at bekymre sig om at stille deres skønne Legemsbygning til Skue; thi dette tjener nemlig kun til at vanskabe den. Deres legemlige og sjælelige Fejl stamme næsten alle fra den samme Aarsag; man vil gøre dem voksne før Tiden.
O. A.
Fransk Rejsende og Forfatter til »En Rejse i Persien og Østindien.«ere nødvendige paa Grund af Landets Klima. Jeg har andet Sted
O. A.
Brev til Hr. d'Alembert om Skuespil, Pag. 109. første Udgave.gjort opmærksom paa den Forskel, som Herodot paa en Slagmark bemærkede mellem Persernes og Ægypternes Hovedskaller.
R.
Hvor Herodot fortæller om Kampen imellem Kambyses og Psammenit, skriver han i III Bog, Kap. 12: Persernes Hovedskaller ere saa svage, saa at du kan gennembore dem ved blot at slaa paa dem med en lille Sten, medens Ægypternes ere saa stærke, at du næppe kan slaa dem i Stykker med Sten.Da det altsaa er af Vigtighed, at Hovedets Ben blive haarde og faste, ikke lette at sønderbryde, og mindre porøse for bedre at beskytte Hjernen ikke alene mod Saar, men ogsaa imod Forkølelse og Betændelse og alle Luftens Indvirkninger, saa bør man vænne Børnene til altid at være barhovede Sommer og Vinter, Dag og Nat. Dersom man af Renlighedshensyn og for at holde Haaret i Orden vil give dem en Hovedbedækning om Natten, saa bør denne bestaa i en let Hue af gennemsigtigt Tøj, lig de Net, hvormed Baskerne bedække deres Haar. Jeg véd vel, at de fleste Mødre, mere overbeviste af Chardins Iagttagelser end af mine Fornuftgrunde, overalt tro at finde persisk Luft; men jeg har nu ikke valgt min Fostersøn blandt Europæerne for at gøre ham til en Asiat.
O. Anm.
Som om de smaa Bønderdrenge udvalgte en rigtig tør Plet Jord til at sætte sig eller hvile sig paa, og som om man nogensinde havde hørt, at Jordens Fugtighed havde gjort nogen af dem syge. Ved at høre vore Læger tale om den Sag, skulde man tro. at de vilde Folkeslag altid vare lamme af Rheumatisme.Men naar han nu vil, at Børnenes Sko til enhver Tid skulde være utætte og trække Vand, mon de da trække mindre Vand, naar Barnet er ophedet? Og kan man ikke gøre de samme Slutninger med Hensyn til Legemet fra Forholdet med Fødderne, som han gør om Fødderne fra Forholdet med Hænderne eller om Legemet fra Forholdet med Ansigtet? Vil du, kunde jeg sige til ham, at Mennesket skal være lutter Ansigt, hvorfor dadler du da mig, fordi jeg vil, at det skal være lutter Fod?
R.
Rousseau sigter til en Anekdote, som Locke fortæller om en Athenienser, der forundret spurgte den skythiske Filosof Anacharsis, hvorledes han kunde udholde at gaa nøgen i Frost og Sne. Denne svarede med at spørge Athenienseren, hvorledes han kunde taale, at hans Ansigt var udsat for den skarpe Vinterluft. »Jo,« sagde Athenienseren, »mit Ansigt er vant dertil.« »Nu vel,« svarede Skyteren, »saa tænk dig da, at jeg er lutter Ansigt.« (Locke: some thoughts concerning education, Dr. Sallwürks Overs., Pag. 10.)For at forhindre Børnene fra at drikke, naar de ere varme, foreskriver han dem at spise et Stykke Brød, førend de drikke. Det er dog ganske mærkeligt, at man skal give et Barn at spise, naar det er tørstigt; jeg vilde hellere give det at drikke, naar det var hungrigt. Men aldrig vil man kunne overbevise mig om, at vore fornemste Fornødenheder ere saa uregelret ordnede, at man ikke kan tilfredsstille dem uden at udsætte sig for at gaa til Grunde. Forholdt det sig saaledes, saa vilde Menneskeslægten være gaaet under hundrede Gange, førend den havde faaet lært, hvad den skulde gøre for at bevare sig i Live.
O. Anm.
Her er R. i absolut Uoverensstemmelse med Locke, der anbefaler at vække Barnet langsomt og mildt. (Locke Pag. 26).Jeg vilde overhovedet være meget lidt skikket til mit Kald, dersom jeg ikke forstod at tvinge ham til at vaagne af sig selv og til at staa op saa at sige naar jeg vilde, uden at behøve at sige et eneste Ord.
O. A.
Anden Bogs 21. Kap.»intet Menneske har levet saa langt ind i Døden, som han.« Bestandigheden og Fastheden ere saa vel som de øvrige Dyder de Lærdomme, som skulle tilegnes i Barndommen; men det er ikke ved, at Børnene lære deres Navne at kende, at de indøves deri; det er ved at lade dem smage dem, uden at de endnu forstaa, hvad det er.
R.
Rousseau tænker ikke paa Kokoppeindpodningen, der jo først blev almindelig efter 1798. Man havde imidlertid længe, ogsaa med Held, forsøgt sig med Indpodning af den virkelige Koppegift; dog var Brugen meget omstridt.Det første stemmer mere med hele vor Praksis og yder en Garanti mod Faren paa det Tidspunkt, da hans Liv har mest Værdi, og udsætter ham derimod for den paa en Tid, da hans Liv er mindre værd, dersom man ellers kan kalde Indpodningen farlig, naar den udføres med Fornuft.
O. A.
I Originaludgaven staar: le maître (Mesteren, nemlig Naturen); i senere Udgaver: ce maître (denne Mester).indpode ham, han vil forstaa at vælge Øjeblikket bedre end vi.
O. A.
I sin tyske Oversættelse forklarer Cramer i en Note denne Rouseaus mærkelige Udtalelse saaledes: »for ikke at have mange Børn at ernære hvis jeg ellers forstaar den sarkastiske Filosof rigtig«.Det er heller næppe værd at afhandle dette Spørgsmaal for min Emils Vedkommende. Lad ham blive indpodet eller ikke efter Tid, Sted og Omstændigheder: for ham er det saa godt som ligegyldigt. Indpoder man ham Børnekopperne, har man den Fordel i Forvejen at kunne forudse og kende hans Sygdom, og det er meget; men faar han dem paa naturlig Maade, ville vi have undgaaet Lægerne, og dette er mere.
O. A.
Denne Rædsel aabenbarer sig meget tydeligt under store Solformørkelser.Fornuften, Kundskaberne, Aand og Mod befrier de færreste Mennesker for at betale denne Skat. Jeg har set Tænkere, stærke Aander, Filosofer og Krigere, der alle vare uforfærdede i det fulde Dagslys, skælve som Kvinder om Natten for et faldende Blad. Man skriver denne Rædsel paa Ammestuehistoriernes Regning; man fejler; den har en naturlig Aarsag. Hvad er saa Aarsagen? Den samme som gør Taaberne mistroiske og Folket overtroisk: Uvidenheden om de Ting, som omgive os, og om det, som foregaar omkring os.
R.
Se her en anden Aarsag, ypperlig forklaret af en Filosof, hvis Bog jeg ofte henviser til, og hvis Storsyn endnu oftere har belært mig.Da jeg er vant til at iagttage Genstandene i det fjerne og straks at kunne forudse det Indtryk, de ville gøre, hvorfor skulde jeg saa ikke, naar jeg intet kan se af det, der omgiver mig, forestille mig tusende Væsner og Bevægelser, som kunne skade mig, og som det er mig umuligt at tage mig i Agt for? Lad være, at jeg véd mig i Sikkerhed paa det Sted, jeg befinder mig, saa véd jeg det dog aldrig saa godt, som naar jeg saa alt tydeligt. Jeg har altsaa i Mørket altid en Grund til Frygt, som jeg ikke vilde have i det fulde Dagslys. Vistnok véd jeg, at intet fremmed Legeme kan røre mit Legeme uden at give sig til Kende ved nogen Larm; hvor ere mine Øren ikke derfor stadig vagtsomme! ved den mindste Støj, hvortil jeg ikke er i Stand til at skelne Aarsagen, vil Omsorgen for min Selvopholdelse straks lade mig forudsætte alt det, som i højeste Grad opfordrer mig til at være paa min Post, og derfor selvfølgelig alt det, som mest kan forskrække mig.»Naar vi, paa Grund af særlige Omstændigheder, ikke kunne have nogen rigtig Forestilling om Afstanden og derfor kun kunne dømme om Genstandene efter Synsvinklens Størrelse eller rettere, efter det Billede, de danne i vore Øjne, saa bedrage vi os nødvendigvis med Hensyn til Genstandenes Størrelse. Alle og enhver har gjort den Erfaring, at man under en Natterejse kan tage en nærstaaende Busk for et Træ længere borte, eller omvendt kan mene at se et stort Træ i det Fjerne, og saa ei det en Busk lige i Nærheden. Paa samme Maade, dersom man ikke kan kende Genstandene af deres Form og saaledes ikke ad denne Vej kan danne sig nogen Forestilling om Afstanden, undgaar man ikke at bedrage sig. En Flue, som i nogle Tommers Afstand flyver forbi vort Ansigt, forekommer os i dette Tilfælde at være en Fugl, meget langt borte. En Hest, der staar ganske rolig paa en Mark, og som for Eksempel staar i en ganske lignende Stilling som et Faar, synes os, naar vi ikke kunne kende, at det er en Hest, ikke større end et stort Faar; men saasnart vi har kendt den, se vi den i samme Øjeblik stor som en Hest, og vi rette i samme Nu vor første Dom.Jeg har i Teksten forsøgt at vise, hvorledes den altid for en Del stammer derfra (nemlig fra Indbildningen), og hvad angaar den Begrundelse, som her er givet, saa ser man, at den Vane at vandre om Natten bør lære os at kende det Sansebedrag, som, paa Grund af Ligheden i Formerne og Forskellen i Afstandene, foregaar for vore Øjne med Genstandene i Mørket; thi selv om Luften endnu er klar nok til at lade os skelne Genstandenes Omrids, saa komme vi atter, paa Grund af den større Luftmængde, der kommer imellem ved den store Afstand, til at se disse Omrids mindre skarpt, naar Genstanden er langt borte fra os, og dette er nok til ved fortsat Vane at bevare os imod den Vildfarelse, som Hr. Buffon her forklarer. Hvilken Forklaring man saa end foretrækker, saa vil min Methode dog altid vise sig hensigtsmæssig, hvad Erfaringen ogsaa helt igennem stadfæster.
Hver Gang man ved Nattetide befinder sig paa ukendte Steder, hvor man ikke er i Stand til at bedømme Afstanden, og hvor man ikke kan skelne Tingenes Form paa Grund af Mørket, vil man hvert Øjeblik være udsat for at fælde vrange Domme om de Genstande, som vise sig for En. Derfra skriver sig Rædselen og den ejendommelige indre Frygt, som Nattens Mørke lader næsten alle Mennesker faa at føle. Herpaa grunder sig Aabenbarelsen af Spøgelser, kæmpemæssige og rædselsfulde Skikkelser, som mange Folk sige at have set. Man svarer dem almindeligvis, at disse Skikkelser kun eksisterede i deres egen Indbildning. De kunne imidlertid virkelig have været i deres Øjne, og det er meget muligt, at de virkelig har set det, som de sige at have set; thi det maa nødvendigvis være saa, hver Gang man kun kan bedømme en Genstand efter den Synsvinkel, den danner i Øjet, at denne samme Genstand maa vokse og forstørres, eftersom man er den nær, og naar det fra først af synes Beskueren, som hverken kender den Genstand, han ser eller hvor langt den er borte, at den havde en Højde af nogle Fod, da han var i en Afstand af tyve til tredive Skridt, saa maa den forekomme ham mange Favne høj, naar han kun er nogle faa Skridt fjernet fra den, hvad der ganske naturligt maa forbavse og forskrække ham, indtil han endelig naar at røre ved Genstanden eller genkende den. Thi i samme Øjeblik han genkender den Genstand, der syntes ham saa kæmpemæssig, saa formindskes den pludselig og han ser den i sin virkelige Størrelse; men dersom man flygter eller ikke vover at nærme sig den, saa kan man ikke have nogen anden Forestilling om Genstanden end efter det Billede, som den dannede i Øjet, og man vil da i Virkeligheden have set en af Størrelse og Form kæmpemæssig og forfærdelig Skikkelse. Frygten for Spøgelser er altsaa grundet i Naturen, og den Slags Syner stamme altsaa ikke, saaledes som Filosoferne mene, udelukkende fra Indbildningen.« Histoire naturelle, tome VI page 22 in 12mo.
R.
Buffon (George Louis Leclerc, Greve af Buffon) er en berømt Naturforsker. Pierre Larousse kalder ham en af de største Skribenter, som Frankrig har haft. Han er født 1707 og død 1788. Hans Hovedværk er hans bindstærke Naturhistorie, der indtil Cuviers Dage (17731838) var uovertruffen.
O. A.
Der var i saa Fald intet at gøre for Fantasien; men nu er Fantasien opskræmt; altsaa maa der være noget at frygte. I et Brev af 12. Marts 1770 til Digteren Belloy skriver Rousseau: »Om Dagen har aldrig noget sat mig i Skræk; men naar Mørket omgiver mig, gør alt mig bange, og i Skumringen ser jeg sort paa alt. Selv det skrækkeligste Syn har i min Barndom ikke sat mig i Angst; men en under et hvidt Klæde skjult Genstand kunde give mig Krampeanfald. I denne, som i mange andre Henseender, vil jeg være et Barn lige til min Død.« (Se J. J. Rousseaus Emil, übersetzt von Dr. E. von. Sallwürk I, Pag. 158, Noten.)Har man først fundet Kilden til et Onde, saa har man med det samme Lægemidlet. Vanen dræber altid Indbildningen; det er kun nye Genstande, som vækker den igen. I de Ting, som man ser hver Dag, er det ikke Indbildningskraften, men Hukommelsen, der er virksom, og der har vi Oprindelsen til Ordsproget: Ab assuetis non fit passio;
Det tilvante avler ingen Lidenskab.thi det er kun Indbildningskraftens Ild, der tænder Lidenskaberne i Brand. Indlad dig derfor aldrig paa at bruge Fornuftgrunde, naar du vil helbrede en for at være mørkeræd; lad ham ofte opholde sig i Mørket og stol paa, at alle Filosofiens Argumenter betyde intet i Sammenligning med Øvelsen. Blytækkeren bliver ikke svimmel oppe paa Taget, og man finder aldrig den mørkeræd, som er vant til at være i Mørke.
Da Jean Jaques var ti Aar gammel, maatte hans Fader flygte fra fra Géneve paa Grund af en Duelhistorie, og Drengen blev sat i Huset hos Lambercier, en Slægtning, der var Præst. (Se Prof. Høffding: Rousseau, Pag. 20).Jeg havde til Kammerat en Fætter, der var rigere end jeg, og som man behandlede som den rige Arving, medens jeg skilt fra min Fader kun var en stakkels forældreløs. Min fornemme Fætter Bernhard var en rigtig Kujon, især om Natten. Jeg drillede ham saalænge med hans Frygtagtighed, at Hr. Lambercier, ked af mine Pralerier, besluttede at sætte mit Mod paa Prøve. En Aften i Høst, da det var meget mørkt, gav han mig Kirkenøglen og bød mig gaa over at hente hans Bibel, som han havde ladet ligge paa Prækestolen. Forat anspore min Æresfølelse tilføjede han nogle Ord, som gjorde mig det umuligt at undslaa mig.
For at øve Børnene i Opmærksomhed, bør man aldrig sige dem andet, end hvad de har en haandgribelig og øjeblikkelig Interesse af at forstaa; fremfor alt ingen lange Taler, ikke ét overflødigt Ord; men lad paa den anden Side heller ikke dine Forklaringer være dunkle eller tvetvdige.Derpaa vilde jeg lade de smaa Konkurrenter trække Lod én efter én, indtil den rigtige Æske var funden, og Vanskeligheden med at finde den vilde jeg omhyggelig afpasse efter Børnenes Alder og Udvikling.
R.
I Sam. 26, 7. I sin tyske Oversættelse af Emile (I, pag. 162, Noten) skriver Dr. Sallwürk, at R. var en flittig Læser af det gl. Testamente.han vil gennemløbe den uden at forvilde sig; lige til Kongens Telt vil han gaa uden at vække nogen, og han vil forlade det uden at blive opdaget. Skal Rhesus Heste
O. A.
Rousseau sigter til Virgils Æneide, første Bog V. 469471. Rhesus var Konge i Thracien, og der gik det Sagn, at dersom hans Heste smagte paa Trojanernes Foder eller drak af Floden Xanthus, saa kunde Troja ikke gaa under. Diomedes og Ulysses bortførte Hestene til Grækernes Lejr.bortføres, saa henvend dig trygt til ham. Imellem anderledes opdragne Folk vil du vanskelig finde en Ulysses.
O. A.
Hertugen af Savoyen bekrigede i mange Aar Genferne, og i December 1602 forsøgte den daværende Hertug at overrumple Byen.Mennesket maa altid være væbnet mod uforudsete Tilfælde. Emil maa gerne hele Aaret igennem løbe med nøgne Fødder om Morgenen i Værelset, paa Trappen, i Haven; langt fra at skænde paa ham derfor, vil jeg tværtimod efterligne ham; kun vil jeg sørge for, at der ikke ligger Glasstumper paa hans Vej. Jeg kommer snart til at tale om de Arbejder og Lege, hvortil man bruger Hænderne. Han maa forøvrigt lære at gøre alle de Trin, som lette Legemets frie Bevægelser og se at faa en let og sikker Holdning i alle Stillinger. Han maa kunne springe i Længden og i Højden, klatre op i et Træ og stige over en Mur; overalt maa han forstaa at holde Ligevægten; alle hans Bevægelser og Fagter maa være regulerede efter Tyngdeloven, længe førend Læren om Ligevægten giver ham Forklaringen derom. Af den Maade, paa hvilken han sætter sin Fod paa Jorden og hans Legeme bæres af hans Ben, skal han kunne mærke, om han staar godt eller daarligt. En sikker Holdning ser altid godt ud, og de fasteste Stillinger ere tillige de netteste. Var jeg Dansemester vilde jeg ikke befatte mig med alle Marcels
O. A.
En berømt Danselærer i Paris, der kendte sine Folk og var listig nok til at spille den overspændte og give sin Kunst en Vigtighed, som man foregav at tinde latterlig, men for hvilken man dog i Grunden nærede den dybeste Respekt. I en ikke mindro letfærdig Kunst ser man den Dag i Dag en Komediespiller agere ligesaa stor Vigtigpeter og Nar, og hans Forretning lønner sig ikke mindre godt, Denne Metode er altid sikker i Frankrig. Det sande Talent, mere ligefrem og mindre Markskriger, gør ingen Lykke. Hos os er Beskedenheden Tossernes Dyd.Abespring, der for Resten kunne være gode nok for det Land, hvor han udfører dem; men for i det Sted stadig at kunne beskæftige min Lærling med Luftspring, vilde jeg føre ham hen til Foden af en Klippe: dér vilde jeg vise ham, hvilken Stilling han skulde indtage, hvorledes han skulde føre sit Legeme og holde Hovedet, hvilken Bevægelse han maatte gøre, og paa hvilken Maade han skulde stille, snart sin Fod og snart sin Haand, for med Lethed at kunne følge de stejle, knudrede, raa Stier og svinge sig fra Spids til Spids saa vel under Op som Nedstigningen. Jeg vilde hellere gøre ham til Gemsens Konkurrent end til en Balletdanser.
R.
Disse ere Genstandenes Afstand og Udstrækning.Alt det, som kan sætte Legemet i en tvangfri Bevægelse, er altid let at opnaa med Børn. Man har tusend Midler til at vække deres Interesse for at udmaale, kende og vurdere Afstande. Dér staar nu et meget højt Kirsebærtræ, hvorledes skal man nu bære sig ad med at faa Kirsebærrene plukkede? er Stigen fra Laden lang nok til det Brug? Her har vi en meget bred Bæk, hvorledes skulle vi komme over den? vil en af Gaardens Planker kunne naa fra Bred til Bred? Fra vore Vinduer ville vi fiske i Slotsgraven; hvormange Favne Snor behøve vi til Snøre? Jeg vilde binde en Gynge op imellem disse to Træer; vil et Tov paa to Favne være tilstrækkeligt? Man paastaar, at vort Værelse i det andet Hus skal være fem og tyve Fod i Kvadrat; mener du, det kan passe os? er det større end dette? Vi ere sultne; dér ligger to Landsbyer, hvilken af dem ville vi snarest kunne naa for at spise til Middag? o. s. v.
O. A.
Formey mener, at efter dette Sted maa det være Rousseaus Grundsætning at gøre Bugen til Kunstens Læremester, (se Dr. Sallwürks Overs. I Pag. 167).Det gjaldt en Gang om at indøve i Løb en stor og doven Dreng, der af egen Drift hverken foretog denne eller nogen anden Øvelse, skønt man havde bestemt ham for den militære Stand. Han havde jeg véd ikke hvorledes dannet sig den Overbevisning, at en Person af hans Rang hverken behøvede at foretage sig noget eller at vide noget, og at hos ham hans Adel maatte træde i Stedet for Arme og Ben saa vel som for enhver Art af Fortjeneste. Af en slig adelig Herre at gøre en letbenet Achilles, dertil vilde selv Chirons
I Neaulmes Udgave af Rousseaus Emil (se nærværende Overs. Pag. 4, Noten) findes foran 2. Bog et Staalstik, der forestiller, hvorledes den unge Achilles øves i Løb af Kentauren Chiron. A. kommer løbende til Ch. med en Hare, som han havde fanget, hvorfor Ch, klapper hans Kind og rækker ham et Æble.Dygtighed næppe have været tilstrækkelig. Vanskeligheden var saa meget større, som jeg absolut intet vilde foreskrive ham: jeg havde banlyst Formaninger, Løfter, Trusler, Kappestrid samt Ønsket om at glimre, fra de Rettigheder, der tilkom mig; hvorledes skulde jeg give ham Lyst til at løbe uden at sige noget til ham derom? At løbe selv havde været et altfor usikkert Middel, og det var desuden forbundet med Besvær. Endvidere gjaldt det ogsaa om af denne Øvelse at uddrage noget, der kunde blive til Belæring for ham, for at de maskinmæssige Foretagender og dem, der sker i Kraft af Omdømmet, kunde vænnes til altid at holde Skridt med hinanden. Se nu, hvorledes jeg greb Sagen an: jeg, ja, det vil sige den, der er den talende i dette Eksempel.
O. A.
En Spadseretur paa Landet, som man snart vil se. De offentlige Spadsereveje i Byerne ere farlige for Børn af begge Køn. Dér er det, de begynde at blive forfængelige og faa Lyst til at blive lagt Mærke til. Det er i Luxembourg, i Tuilerierne. men fremfor alt i PalaisRoyal, at den skønne Pariserungdom lærer at paatage sig denne uforskammede og lapsede Mine, der gør den saa latterlig og udsætter den for hele Europas Spot og Afsky.og kom meget fornøjede hjem. En Dag lagde han Mærke til, at jeg havde tre Kager; han kunde magelig have spist seks, uden at det skulde gøre ham noget; derfor skyndte han sig med at fortære sin for at kunne bede mig om den tredje. »Nej«, sagde jeg; »jeg kunde godt spise den selv, eller vi kunde dele den: men jeg har mere Lyst til at se disse to Drenge dér kappes om den i Løb.« Jeg kaldte paa dem, viste dem Kagen og kom frem med mine Betingelser. De vilde heller end gerne. Kagen blev lagt paa en stor Sten, der tjente som Maal; Banen blev afstukket og vi satte os ned. Paa et givet Tegn stak begge Drengene i Løb; Sejrherren snappede Kagen og spiste den uden Medlidenhed for Øjnene af Tilskuerne og den besejrede.
R.I store Selskaber var Rousseau forlegen og kejtet, (jfr. Prof. Høffding: Rousseau Pag. 28).
O. A.
Akantusbladet (Bjørneklo) har givet Motivet til den ornamentale Prydelse af det korinthiske Søjlehoved. (Rousseaus Emil, übersetzt von D. E. v. Sallwürk.)selv om han mindre godt er i Stand til at tegne Løvværket til et Søjlehoved.
O. A.
En af de berømteste græske Kunstnere: levede ved Alexander den stores Hof.vilde jeg i dette Tilfælde dog kun være en Fusker. Jeg vil begynde med at tegne en Mand, saaledes som Gadedrengene tegne ham paa Murene: en Streg for hver Arm, en Streg for hvert Ben, og Fingrene tykkere end Armen. Der gaar lang Tid, førend vi begge to blive opmærksomme paa dette Misforhold. Vi mærke os, at et Ben har en vis Tykkelse, og at denne Tykkelse ikke er den samme overalt, at Armens Længde staar i et bestemt Forhold til Kroppen o. s. v.. Under denne Fremgang holder jeg mig altid paa Siden af ham, eller jeg kommer en saadan Smule foran ham, at han altid vil have let ved at indhente mig og undertiden overgaa mig. Vi anskaffe os Farver og Pensler; vi bestræbe os for at efterligne Genstandenes Farve, ja hele deres Udseende saavel som deres Form. Vi bruge stærke Farver, vi male, og vi fuske; men i alt vort Fuskværk ere vi stadig paa Jagt efter at aflure i Naturen dens Ejendommeligheder; vi udføre aldrig noget uden under denne vor Mesters Øje.
O. A.
Det er bevist, at af alle isoperimetriske Figurer (ɔ: med lige stor Omkres), er Cirkelen den, der har den største Overflade. Barnet har forstaaet at vælge cirkelrunde Vafler. (Jfr. Dr. E. v. Sallwürk: Rousseau oder über die Erziehung.Naar et Barn spiller Fjerbold, øver det Øjet og Armen i Nøjagtighed; naar det spiller Top, øger det sin Styrke ved at bruge den, men uden at lære noget. Jeg har nu undertiden spurgt om, hvorfor man ikke fører Børnene ind i de samme Idrætslege, som de voksne har: Langbold, Fodbold, Billard, Bueskydning, musikalske Instrumenter. Man har svaret mig, at nogle af disse Lege oversteg Barnets Kræfter, og at deres Lemmer og Organer ikke vare tilstrækkelig udviklede for andre af dem. Jeg finder, at disse Grunde ere daarlige: et Barn har heller ikke en Mands Vækst, men bærer dog en Dragt, der er syet som hans. Jeg mener ikke, at det skal spille med vore Queuer (= her »billardkø«, red.) (paa et tre Fod højt Billard; heller ikke skal det gaa ind og spille i vore Boldhuse, saalidt som man skal lægge en Boldspillers Boldtræ i dets lille Haand; men jeg mener, at det skal spille i en Sal, hvis Vinduer man har beskyttet godt. Det skal i Begyndelsen bruge bløde Boldte; lad de Redskaber, hvormed Boldten kastes, først være af Træ, siden af Pergament og til sidst af snoede Tarmstrænge, alt efter dets Fremskridt. Man foretrækker Fjerbold, fordi det trætter mindre og er uden Fare. Man har Uret af to Grunde. Fjerbold er en Leg for Kvinder; men der er dog ingen af dem, som ikke flygter, naar Boldten kommer flyvende. Deres hvide Hud maa ikke hærdes ved Stød, og deres Ansigter vente paa andet end paa at blive kvæstede. Men vi, der ere skabte til at blive kraftige, mon vi mene at kunne blive det uden Umage? og hvilket Forsvar skulle vi være i Stand til, naar vi aldrig blive angrebne? Man leger skødesløst i den Slags Lege, hvor man uden Fare kan være klodset. Rammes man af en Fjerbold, det skader ingen: men intet gør Armene saa smidige som det at skulle dække for sit Hoved, og intet gør Øjet saa skarpt som det at skulle vogte sine Øjne. At springe fra den ene Ende af en Sal til den anden, at bedømme Boldens Fart, medens den endnu er i Luften, at sende den tilbage med en kraftig og sikker Haand: saadanne Lege passe sig mindre for Mænd, end de tjene til at skabe Mænd.
Børneballetter og Børnepantomimer vare paa Rousseaus Tid meget yndede i Paris. Den samme Kirkefyrste, som fordømte R.s Emil, vilde ogsaa skride ind imod Børneforestillingerne, men lod dem bestaa, da der betaltes Fattigafgift af dem som af de øvrige Skuespil.Hvem har ikke i Tyskland og Italien hørt tale om den berømte Nicolinis Pantomimetroup. Hvem har hos disse Børn bemærket mindre udviklede Bevægelser, mindre yndefulde Stillinger, et mindre godt Øre eller en mindre let Dans, end hos helt udlærte Dansere? Ere Børnenes Fingre i Begyndelsen tykke, korte og kun lidt bevægelige, og de kødfulde Hænder kun daarligt i Stand til at tage fast paa noget, saa forhindrer dette dog ikke, at mange Børn forstaa at skrive eller tegne i en Alder, hvor andre ikke en Gang formaa at holde paa en Blyant eller en Pen! Hele Paris mindes endnu den lille Englænderinde, som i ti Aars Alderen, gjorde Underværker paa Klaveret.
(R.s Emil, übersetzt von Dr. E. v. Sallwürk P. 177, Note.)
En lille Dreng paa syv Aar har siden den Tid ydet noget endnu mere forbavsende. Anmærkn. af Rousseau i en senere Udgave.Jeg har i Huset hos en Embedsmand
Denne Dreng er rimeligvis Mozart, som, nogen Tid efter Offentliggørelsen af Emil, i syv Aars Alderen var i Paris og den Gang især henrykkede Hoffet ved sit Talent og sit barnlige Væsen.
Efter Petitain var det Hr. de Boisgelou, der var kendt som musikalsk Theoretiker. Om nogen praktisk Musikydelse af Sønnen er ellers intet bekendt. (Til begge Anm. se Rousseaus Emil, übersetzt von Dr. E. v. Sallwürk, Pag. 177, Noterne.)set hans Søn, en lille Fyr paa otte Aar, hvem man ved Desserten stillede paa Bordet som en Statue midt paa en Bakke, spille paa en Violin, næsten lige saa stor som han selv, saa at endog Kunstnere bleve overraskede over hans Foredrag. Alle disse Eksempler og hundrede tusend andre bevise, at den Uskikkethed, som man forudsætter hos Børnene for vore Øvelser, er indbildt, og dersom man ser, at de ikke lykkes for nogle, saa er Grunden den, at man aldrig har øvet dem deri.
I første Udgave ere Ordene Betoning (Accent) og1 Energi ombyttede; men dette er rettet af R. i den senere Udgave.i deres Røst. Vor Lærling vil tale endnu mere jævnt og ensformigt, efterdi hans endnu slumrende Lidenskaber ikke ville blande deres Sprog i hans. Man maa derfor ikke lade ham fremsige Roller af Tragedier eller Komedier eller lære ham som man siger at deklamere. Han vil have formegen sund Sans, til at han skulde give de Ting, han ikke forstaar, den rette Tone eller give de Følelser, som han aldrig har erfaret, Udtryk.
O. Anm.
Franskmænd, Italienere og andre sydlige Nationer benævne de 7 Stamtoner med Stavelserne, ut (eller do), re, mi, fa, sol, la, si. Benediktinermunken Guido fra Arezzo († e. 1040), der var en stor Musiktheoretiker og som havde hjemme i Klosteret Pomposa ved Ferrara, skal, for at lette Sangen, have indført Brugen af de seks første, som derfor kaldes de aretinske Stavelser. Den sidste Stavelse (si) kom først langt senere i Brug. Disse seks første Stavelser skal han have taget af følgende Digt til Johannes Døber:For at adskille Tonetrinene maa man give saavel dem som deres bestemte Tonehøjde Navne; derfra skriver sig Intervallernes Navne og tillige de Bogstaver i Alfabetet, hvormed man betegner Klaverets Tangenter og Noderne i Tonerækken. C og A betegne faste og uforanderlige Toner, altid spillede paa de samme Tangenter. Med ut og la er det anderledes. Ut er stadig Grundtonen (Tonica) i en Durtoneart eller Mellemled (Mediant) i en Molltoneart. La er bestandig Grundtonen i en Molltoneart eller sjette Node i en Durtoneart. Altsaa betegne Bogstaverne de uforanderlige Punkter for Forholdene i vort musikalske System, og Stavelserne betegne de tilsvarende Punkter for lignende Forhold i forskellige Tonearter. Bogstaverne betegne Klaverets Tangenter, og Stavelserne betegne Trinene i Tonearten. De franske Musikere har mærkværdig nok sammenblandet disse Forskelligheder; de har ombyttet Stavelsernes Betydning med Bogstavernes, og ved en unyttig Fordobling af Tegnene for Tangenterne har de ingen Tegn til Toneartens Trin, saa at for dem ut og C altid er den samme Ting, hvad den ikke er og ikke skal være; thi hvad Brug har man da for C? Ogsaa er deres Maade at synge Tonerækken paa overordentlig vanskelig uden at være til nogen Verdens Nytte og uden at give Forstanden nogen klar Forestilling, efterdi, efter denne Metode, begge Stavelserne ut og mi for Eksempel paa én Gang kunne betegne en stor, lille, overmaade stor eller formindsket Terts. Hvilken mærkelig Skæbne, at man netop i det Land, hvor man skriver de skønneste Bøger over Musiken, har vanskeligst ved at lære den!Ut qveant laxis resonare fibris
mira gestorum famuli tuorum,
solve polluti labii reatum,
Sancte Joannes.
(For at Tjenerne frejdigt kunne synge om dine Gerningers Storhed, saa borttag Brøden fra den besmittede Læbe, hellige Johannes! (se Prof. Fr. Nielsens Haandbog i Kirkens Historie II Pag. 453 og jfr. Rousseaus Emil übersetzt von Dr. E. v. Sallwürk I .Pag. 181. Noten.)
Se »Arkadien« hos Pausanias; se ogsaa Plutarks Stykke, som kommer om lidt. R. (Pausanias, græsk Historiker og Geograf, levede i 2. Aarhundrede eft. Chr. Han gjorde flere Rejser gennem Grækenland, og har nedlagt Udbyttet af disse i sin Bog »Fører gennem Hellas«. (Nord. Conversationsleksikon.)Den første Gang en af de vilde drikker Vin, vil han skære Ansigt og støde Bægeret fra sig, og ligesaa hos os; hvem der har levet til sit tyvende Aar uden at smage gærende Drikke, vil ikke siden kunne vænne sig dertil: vi vilde alle være afholdne, dersom man ikke havde givet os Vin i vore unge Aar. Endelig, jo mere tarvelig vor Smag er, desto mere almindelig er den ogsaa; den almindeligste Modstand gælder de mest sammensatte Retter. Ser man nogensinde nogen, der har Afsky for Vand eller for Brød? Se, det er Naturens Fingerpeg, og det er altsaa ogsaa vor Regel. Bevar Barnets oprindelige Smag saalænge som muligt; dets Næring skal være dagligdags og tarvelig, dets Gane kun vænne sig til lidt krydrede Sager, og lad det ikke faa en kræsen Smag.
Horats Breve I, 2, 27. Nos numerus sumus et fruges consumere nati (Vi ere kun et Tal og fødte til at fortære Jordens Frugter).Madkærligheden er de tomme Hjerters Last. Fraaserens Sjæl sidder i hans Gane; han er kun til for at spise; i hans Aandsfattigdom er han kun paa sin Plads ved Bordet; han forstaar kun at dømme om Mad: lad os uden Beklagelse overlade ham den Post; det er ligesaa meget til Gavn for os som for ham, at han beholder den fremfor at faa nogen anden.
O. Anm.
Det er mange Aarhundreder siden, at Majorkanerne har tabt denne Færdighed; det var paa den Tid, da deres Slyngekastere stod paa deres Berømmelses Toppunkt.Naar en ung Spartaner trods det, at han udsætter sig for hundrede Piskeslag, behændigt smutter ind i et Køkken; naar han stjæler en spillevende Ræveunge, bærer den bort under sin Klædning, lader sig kradse, bide, saa Blodet flyder, og naar han, for ikke at have den Skam at blive opdaget, lader sit Kød sønderslide uden at fortrække en Mine eller udstøde et eneste Skrig: er det saa ikke billigt, at han tilsidst nyder godt af sit Bytte og faar den under sine Tænder, under hvis Tænder han selv har været?
R.
(I de puniske Krige udmærkede de sig.)
O. A.
Denne Historie fortæller Plutark i Lykurgs Levnedsskildring; men hos ham dør Drengen under Rævens Bid uden at lade sig forraade.Et godt Maaltid bør aldrig være en Belønning; men hvorfor skulde det ikke undertiden kunne være Følgen af de Anstrengelser, man har gjort sig for at skaffe sig det? Emil betragter aldeles ikke den Kage, som jeg har lagt paa Stenen, som en Løn for at have løbet godt; men han véd bare, at det eneste Middel, til at kunne faa Kagen, er at kunne naa den førend nogen anden.
O. A.
(Jfr. Rousseaus Emil, übersetzt von Dr. E. v. Sallwürk I Pag. 186 Noten)
Jeg véd, at Englænderne rose sig i høje Toner af deres Humanitet det gode naturlige Sindelag hos deres Nation, som de kalde og »good natured people« (et godmodigt Folk); men lad dem raabe dette saa højt, de kunne; der er dog inden som gentager det.Gaurerne derimod ere de mest sagtmodige Mennesker af Verden.
R.
Banianerne, som afholde sig fra alle Kødspiser endnu strengere end Gaurerne, ere næsten lige saa sagtmodige som disse, men da deres Moral er mindre ren og deres Gudsdyrkelse mindre fornuftig, ere de ikke saa hæderlige Folk.Alle vilde Folkeslag ere gruelige, og dog er det ikke deres Sæder, der føre dem til at være det; men denne Grusomhed kommer af deres Føde. De gaa i Krigen som til Jagten og behandle Menneskene som Bjørne. Selv i England modtager man ikke Slagterne i en Vidnesag,
R.(Banianerne bekende sig til Brahmas Lære. Gaurerne eller Gebrerne leve under fortrykte Kaar i Østpersien og ere de sidste Tilhængere af Zoroasters Lære).
O. A.
En af denne Bogs engelske Oversættere har her anket over min Vildfarelse, og de har begge rettet den. Slagtere og Kirurger modtages i Vidnesager; men de første kunne i en Kriminalsag ikke blive Medlemmer af Juryen; de sidste kunne det. Anm. af R. i en senere Udg. (Hvor Locke skriver om Børnenes Grusomhed overfor Fugle, Sommerfugle og andre stakkels Dyr en Grusomhed, der forhærder dem, tilføjer han: Deraf kommer det, at vi hos os udelukke Slagtere fra at være med til at sidde til Doms, hvor det gælder Liv eller Død. Locke, Sallwürks Overs. Pag. 125. Andre paastaa, at en saadan Udelukkelse aldrig har fundet Sted i England).lige saa lidt som Kirurger. De store Forbrydere hærde sig til at udføre Mord ved at drikke Blod. Homer gør de kødspisende Kykloper til forfærdelige Mennesker og Lothopagerne til et saa elskværdigt Folk, at man, saasnart man er kommet i Forbindelse med dem, glemmer alt, endog sit eget Fædreland, for at leve iblandt dem.
O. A.
Førend Odysseus kom til de menneskeædende Kykloper, kom han til Lotopagernes Land.
Hver af disse, som aad af den Frugt, der var liflig som Honning, lystedes ej at bringe Besked eller komme tilbage: hos Lothopagernes Folk, hvor de var. de vilde forblive, dèr vilde Lotos de plukke, og ej de tænkte paa Hjemfærd. (Homers Odyssé IX. 94. 11. Wilsters Overs.).
Plutark (50120 eft. Chr.) er en berømt græsk Historiker og Moralist. Pythagoras er en græsk Filosof, som levede i 6. Aarh. f. Chr.afholdt sig fra at spise Kødet af Dyr; men jeg spørger dig til Gengæld, hvilket Mod det første Menneske havde, der nærmede til sin Mund et Stykke sønderflænget Kød, som med sine Tænder knuste Benene af et Dyr, der lige havde udaandet, som lod frembære for sig døde Legemer, Lig, og som nedsvælgede i sin Mave de Lemmer, som som for et Øjeblik siden endnu brægede, brølte, gik og saa. Hvor kunde hans Haand begrave Staalet i et følende Væsens Hjerte? hvor kunde hans Øjne udholde et Mord?, hvor kunde han se paa, at et stakkels forsvarsløst Dyr slagtedes, blev flaaet og sønderlemmedes! hvor kunde han taale Synet af det bævrende Kød? hvor var det muligt, at Lugten ikke gav ham Kvalme? hvor var det muligt, at han ikke væmmedes, frastødtes, grebes af Rædsel, da han greb med Hænderne i de blodige Saar for at afvadske det sorte, størknede Blod, som bedækkede det?
O. A.
Gudinde for Agerdyrkning.Opfindersken af de hellige Love, og imod den yndefulde Bachus, Menneskenes Trøster? Som om deres overdaadige Gaver ikke vare nok til at opholde Menneskenes Slægt! Hvorledes kunne I have Hjerte til paa eders Bord at blande Benene med deres søde Frugter og sammen med Mælken at spise Blodet af de Dyr, som give eder den? Pantere og Løver, som I kalde de vilde Dyr, følge af Trang deres Instinkt og dræbe andre Dyr for at leve. Men I, hundrede Gange vildere end disse, I underkue Naturdriften uden Nødvendighed for at kunne hengive eder til eders gruelige Lyster. I spise ikke de Dyr, som æde andre; I spise ikke disse kødædende Dyr, I efterligne dem: I føle kun Hunger efter uskyldige og venlige Dyr, som ikke gør nogen noget ondt, men som holde sig nær til eder, tjene eder, og som I graadigen fortære til Løn for deres Tjenester.
O. A.
Lydierne opfandt den Gang Tærninger, Knokkelspil (spilledes med Hvirvelknogler, med eller uden Tal, paa samme Maade som Tærninger) og Boldspil. De spillede den ene Dag fra Morgen til Aften for ikke at føle Savnet af Mad; den næste Dag spiste de og lod være at spille. (Se Herodot I, 94, F. Falkenstjernes Oversættelse, pag. 87.)ved hvilke de kunne glemme deres Hunger og tilbringe hele Dage uden at tænke paa at spise.
O. A.
De gamle Historikere ere fyldte med Iagttagelser, som man kunde gøre Brug af, selv om de Kendsgerninger, de fortælle, skulde være falske. Men vi forstaa ikke at drage Nytte af Historien; den historiske Kritik sluger alt: som om det betød saa meget, om en Begivenhed var sand eller ej, forudsat at man kunde drage en nyttig Lærdom af den. Fornuftige Mennesker burde betragte Historien som en Vævning af Fabler, hvis Moral er godt tilpasset efter det menneskelige Hjerte.I vise Opdragere have maaske hundrede Gange læst dette Afsnit uden at mærke eder den Anvendelse, som heraf kan gøres paa Børnene. Nogle af dem ville maaske svare mig, at et Barn ikke med sin gode Vilje forlader sin Middagsmad for at læse paa sin Lektie. Mester, du har Ret! men jeg tænkte just ikke paa denne Fornøjelse.
R.
Og ikke som det en Gang er sagt til at skjule sine Tanker med.Man holder meget af at tage Varsler med Hensyn til Børnenes Fremtid, og man maa altid beklage den Mængde Taabeligheder, som næsten altid komme og omstyrte de Forhaabninger, som man havde skabt sig af et eller andet lykkeligt Indfald, som tilfældigvis var faldet dem ud af Munden. Naar min Fostersøn kun sjældent giver Anledning til slige Forhaabninger, saa giver han heller ikke nogensinde Grund til denne Beklagelse; thi han siger aldrig et unyttigt Ord, og han trætter sig aldrig med at føre en Snak, som han véd, at man aldeles ikke hører paa. Hans Forestillingskres er begrænset, men klar; kan han intet udenad, saa véd han dog meget af Erfaring; læser han ikke saa godt som mange andre Børn i vore Bøger, saa læser han bedre i Naturens Bog; han har ikke sin Forstand paa sin Tunge, men i sit Hoved; hans Hukommelse er ikke saa udviklet som hans Dømmekraft; han kan kun tale ét Sprog; men han forstaar, hvad han siger, og selv om han er mindre godt skaaret for Tungebaandet end andre Børn, saa udfører han til Gengæld alting bedre end de.
O. A.
Det tillokkende ved Vanen kommer af Menneskets naturlige Ladhed, og denne Ladhed vokser, som man giver sig hen til den: man gør meget lettere det, som man allerede før har udført; det er meget let at følge i den Skure, som en Gang er gjort. Man kan ogsaa mærke sig, at Vanens Herredømme er meget stort hos Oldinge og sløve Folk, medens dens Magt over Ungdommen og energiske Mennesker kun er meget lille. Dette Herredømme er kun godt for svage Sjæle og gør dem bare svagere fra Dag til Dag. Den eneste nyttige Vane for Børn er den, uden Besvær at kunne underkaste sig Nødvendighedens Lov, og den eneste gavnlige Vane for voksne Mennesker er, uden Selvovervindelse at kunne underkaste sig Fornuften. Al anden Vane er en Last.Han følger ingen Formel, gaar ikke af Vejen for nogen Autoritet eller for Eksemplet; han handler og taler, som det passer ham bedst. Altsaa maa du ikke vente af ham tillærte Taler eller indøvede Manerer, men til alle Tider et tro Udtryk for hans Tanker og en Væremaade, der udspringer af hans Tilbøjeligheder.
R.
Efter et Brev fra Rousseau til Madame Latour de Franqueville af 26. Sept. 1762 var dette Barn Greven af Gisor, eneste Søn af Marskalken af BelleIsle. Han prises af alle Samtidige for sin Aands og Karakters Egenskaber saa vel som for sine militære Dyder. Rousseau omtaler ham atter i femte Bog. (Se Dr. E. v. Sallwürk: Rousseau I Pag. 201.)Spørgsmaalet var nøjagtigt afpasset efter Barnets Alder, og Svaret er meget ligefrem; men se dog hvilken Klarhed i den barnlige Dømmekraft, det forudsætter! Saaledes tæmmede Aristoteles' Lærling den berømte Ganger, som ingen Staldmester havde formaaet at tøjle.
O. A.
Ved i Geometrien stadig at mærke sig, hvad denne eller hin Konstruktion kan tjene til, være nyttig til.og vi skulle snart komme til det, som er antageligt og godt.
O. A.
Idée sensible: en Forestilling eller et Begreb, der ikke dannes ad Slutningens, men ad den sanselige Iagttagelses Vej.til den anden; da vi i længere Tid gøre os fortrolige med den samme Forestilling, førend vi gaa over til den anden, og da vi endelig aldrig tvinge vor Elev til at være opmærksom, saa vil der jo være lang Vej fra denne første Undervisning til Kundskaben om Solens Løb og om Jordens Form. Men da alle Himmellegemernes synlige Bevægelser hidrøre fra samme Grund, og da den første Iagttagelse fører til alle de andre, saa koster det mindre Anstrengelse, om der end behøves længere Tid? for at komme fra denne ene daglige Omdrejning til Beregningen af Formørkelserne end til den rigtige Forstaaelse af Dag og Nat.
O. A.
I den første Undervisning i Geometri (se II Pag. 172).Dette Midtpunkt kan ikke ses, thi det er inde i Jordens Midte; men paa dens Overflade kan man afsætte to modsatte Punkter, der med Midtpunktet ligge i samme rette Linje. En Naal der gaar igennem disse tre Punkter og som forlænges til begge Sider indtil Himlen, vil være Jordens Akse og tillige Akse for Solens daglige Bevægelse. En Spindekone,
O. A.
Et Stykke Legetøj, der ligner en Top, men er mindre og sættes med Fingrene i snurrende Bevægelse f, Eks. paa et Bord.der snurrer rundt paa sin Spids, forestiller Himlen drejende sig om sin Akse; de to Stifter (Spidsen og Haandtaget) i Spindekonen ere de to Poler. Barnet vil gerne lære at kende en af dem; jeg viser ham den i Halen af den lille Bjørn. Se, dette er nu en fornøjelig Underholdning om Natten; lidt efter lidt bliver man fortrolig med Stjernerne, og deraf udspringer saa Lysten til ogsaa at kende Planeterne og iagttage Stjernebillederne.
O. A.
Og ikke bruger Jord og Himmelkugler af Pap dertil. Campe.Brug, i det hele taget, aldrig Billeder i Stedet for Tingen selv, naar det da er muligt at vise Tingen; thi Billedet optager Barnets Opmærksomhed og lader det glemme selve den Ting, som det forestiller.
Kolurerne ere de to Storcirkler, der under en ret Vinkel skære hinanden i Verdenspolerne, og hvoraf den ene gaar gennem Jævndøgns, den anden gennem Solhvervspunkterne.ere fuldstændig unyttige; enhver Ring er større end Jorden; Pappets Tykkelse giver dem et solidt Udseende, saa de tages for virkelig eksisterende massive Cirkler, og naar du saa siger Barnet, at disse Cirkler ere kun noget, man tænker sig, saa forstaar det ikke, hvad det ser; det forstaar ikke mere noget af det hele.
O. A.
Den analytiske (eller opløsende) Methode opløser og undersøger alle ad Erfaringsvejen fundne Enkeltheder for derved at naa til det almene. Den synthetiske M. gaar den omvendte Vej, gaar ud fra det almene for derfra at begrunde alle Enkelthederne. Den første gaar altsaa fra Virkning til Aarsag, den sidste omvendt.man behøver ikke altid at vælge imellem dem: undertiden kan man i de samme Undersøgelser opløse og stille sammen og føre Barnet gennem den direkte vejledende Methode, naar det kun tror at analysere. Ved at bruge begge Methoder samtidigt kunne de vekselvis tjene til Prøve for hinanden. Naar Barnet paa én Gang gaar ud fra to modsatte Punkter uden at tænke paa, at det gaar samme Vej, saa vil det være det en stor Overraskelse at møde sig selv, og denne Overraskelse kan jo kun være fornøjelig. Jeg vilde f. Eks. i Geografien begynde ved begge Endepunkter; samtidigt med Studiet af Jordens Omdrejning vilde jeg tage fat paa Udmaalingen af Jordens Dele, idet jeg begyndte med det Sted, hvor man bor. Medens Barnet studerer Himmelkuglen og altsaa færdes i Himmelrummet, fører man det tilbage til Jordens Inddeling og viser det først det Sted, hvor det selv bor.
O. A.
Om Børnenes Spørgsmaal skriver Locke: »Jeg tvivler ikke om, at naar mange Børn gaa helt op i tankeløs Leg og øde deres Tid paa en aandløs Maade, saa ligger Hovedgrunden deri, at de har lagt Mærke til, at man ikke regner deres Spørgsmaal for noget og ikke svarer paa dem«; men han tilføjer ogsaa, at man i sine Svar skal give Agt paa ikke at forvirre dem ved dybtgaaende Undersøgelser eller Begrebsforklaringer, som overstige deres Fatteevne, men kun tage Hensyn til, hvad de i Øjeblikket har Brug for.Denne Bemærkning har nu hidtil været mindre nødvendig; men den bliver af yderste Vigtighed, saasnart Barnet begynder at tænke logisk.
(Locke § 118, tysk Oversættelse).
Jeg har ikke kunnet bare mig for Latter ved at læse Hr. Formeys fine Kritik over denne lille Fortælling. »Denne Taskenspiller,« siger han, »som af Skinsyge bliver ærgerlig paa et Barn og alvorlig læser hans Hovmester Teksten, er en Skikkelse fra Emilernes Verden.« Den aandrige Hr. Formey har ikke kunnet hitte paa, at denne lille Scene var arrangeret, og at Gøgleren var instrueret i den Rolle, han skulde spille; thi det har jeg jo ganske vist ikke sagt. Men hvormange Gange har jeg saa til Gengæld ikke erklæret, at jeg kun skriver for Folk, som man ikke behøver at give alting ind med Skeer.En Taskenspiller kunde med et Stykke Brød tiltrække en Voksand, der svømmede om i et Fad Vand. Vi blev meget overraskede, men sagde dog ingenting. Det maa jo være en Troldmand, for vi véd endnu ikke, hvad en Troldmand er. Da vi stadig ere lige overraskede over de Virkninger, hvis Aarsager vi ikke kendte, forhaste vi os ikke med at fælde vor Dom, men forholde os rolige i vor Uvidenhed, indtil vi se Lejlighed til at komme ud af den.
(Rousseaus Anm. i en senere Udgave).
Kunde jeg tænke, at nogen Læser skulde være enfoldig nok til ikke at opdage, at denne Bebrejdelse Ord for Ord og med Hensigt var dikteret af Hovmesteren, for at han derved kunde naa sit Maal? Har man kunnet tro mig dum nok til for Alvor at lægge denne Tale i en Gøglers Mund? Jeg troede dog at have givet Prøver paa, at jeg i det mindste var i Besiddelse af dette temmelig tarvelige Talent at lade Folk tale paa den Maade, som passer til hele deres aandelige Udvikling og Stand. Læg nu Mærke til Slutningen af det følgende Stykke. Skulde det ikke være tygget tilstrækkeligt for enhver anden end Hr. Formey? (Rousseaus Anm. til en senere Udgave.)[Formeys Anke gaar ud paa, at hele denne Fortælling er usandsynlig.]
O. A.
Denne Ydmygelse og disse Genvordigheder ere altsaa mit Værk og ikke Gøglerens Naar Hr Formey endnu i min Levetid vilde bemægtige sig min Bog og lade den trykke uden at have anden Ulejlighed end at udslette mit Navn og sætte sit i Stedet, saa burde han dog i det mindste gøre sig den Umage, jeg siger ikke at forfatte den, men læse den.ud af den, saa kan du være sikker paa, at der ikke saa snart skal vise sig en anden. Hvilket besværligt Apparat dog! vil man sige. Jeg indrømmer det, og alt det, bare for at gøre os et Kompas, der kan erstatte os Middagslinjen.
(R. senere Udg. Jfr. nærv. Overs. I Pag. 4. sidste Note.)
I Campes Revisionsværk er denne sidste Sætning fremhævet ved store Typer, skønt den ikke er udhævet i Originalen. Dog tilføjer han i en Anmærkning: For den store Sandheds Skyld, der ligger i disse Ord. vilde jeg have ladet dem trykke med endnu større Skrift, hvis det havde kunnet lade sig gøre uden Mispryd i typografisk Henseende.
(Se Udgaven af 1789, 2. Del Pag, 83).
O. A.
Dr. E. v. Sallwürk følger i sin tyske Oversættelse (se I, Pag 226) Amsterdammerudgavens »m'instruire« og oversætter »til at undervise mig i.« Men Neaulmes Udgave af 1762 (se nærværende Oversættelse Pag. 4, Noten) har »l'instruire«. Denne Læsemaade følger ogsaa Cramer i sin Oversættelse af 1789. Læsemaaden »m'intruire« er muligvis en Trykfejl, skønt den indrømmer jeg nok kunde give god Mening, naar man husker paa, at R. jo, i hele Stykket ovenfor, ironiserer.idet jeg svarer paa hans Spørgsmaal, i Særdeleshed, hvis der er andre Tilhørere til Stede.
O. A.
Jeg har ofte lagt Mærke til, at i de højlærde Undervisninger, som man giver Børnene, bekymrer man sig mindre om at høres af dem end af de voksne Personer, som ere til Stede. Jeg er sikker i min Sag her, for jeg har gjort denne Iagttagelse hos mig selv.Jeg vil tale til ham om det nyttige i at rejse, om Handelen, om hvert Jordstrøgs særlige Frembringelser, om de forskellige Folks Sæder, om Almanakens Nytte, om Beregningen af Aarstidernes Tilbagevenden med Henblik paa Landvæsenet, om Styrmandskunsten, om den Maade, paa hvilken man finder og nøjagtigt følger sin Vej paa Havet, uden at vide, hvor man er. Politiken, Naturhistorien, Astronomien, selv Moralen og Folkeretten kunde jeg faa med i min Forklaring, saa jeg kunde give min Elev en ophøjet Forestilling om alle disse Videnskaber og vække hos ham et levende Ønske om at komme ind i dem. Naar jeg saa havde faaet sagt alt dette, vilde jeg som en rigtig Pedant have udkrammet en Masse Lærdom, som han ikke vilde have fattet en Stavelse af. Han vilde føle stor Lyst til at spørge som før, hvortil det tjener at kunne østne sig; men han vover det ikke af Frygt for at fortørne mig. Han finder bedre sin Regning ved at lade, som om han forstaar, hvad man har tvunget ham til at høre paa, Saaledes gaar det til ved den fine Opdragelse.
R.
Da Rousseau skrev Emil, boede han i l'Ermitage i Nærheden af de højtliggende Skove ved Montmorency.da han afbrød mig med sit ubelejlige Spørgsmaal: »Hvad Nytte er det nu til?« »Du har Ret,« svarede jeg, »vi maa ved Lejlighed tænke derover, og dersom vi finde, at dette Arbejde ikke er til nogen Nytte, saa ville vi ikke mere befatte os med det; thi vi har jo ingen Mangel paa nyttige Ting at underholde os med. Vi tog nu fat paa andre Ting, og for Resten af Dagen var der ikke mere Tale om Geografi.
(Proff. Harald Höffding: J. J. Rousseau Pag. 41 og 42.)
Ved enhver Forklaring, som man giver et Barn, vil en Smule forudgaaende Tilberedning i høj Grad tjene til at vække dets Opmærksomhed.foran mig og sagde:
R.
De Vine, som sælges i Smaapartier hos Vinhandlerne i Paris, ere, skønt de ikke alle ere tilsatte med Sølverglød, sjældent fri for Bly, efterdi Vinhandlernes Diske ere overtrukne med dette Metal, og efterdi Vinen, som hældes i Maalet ved at passere igennem dette og ved at noget bliver hængende ved dette Bly, altid opløser noget af det. Det er mærkeligt, at en saa aabenlys og farlig Misbrug bliver taalt af Politiet. Men det er sandt: de velhavende Folk drikke næppe den Slags Vin og ere altsaa ikke udsatte for at blive forgiftede.eller noget andet Metal, saa vil Alkaliet roligt
R.
Plantesyren er meget mild. Dersom det var en mineralsk Syre, og den tilmed var mindre fortyndet, saa vilde Forbindelsen ikke foregaa uden en Brusning.forbinde sig med Syren; det hele vil forblive i opløst Tilstand, og der vil ikke ske nogen Bundfælding.
R.
Aristoteles (384322 f. Chr.), græsk Filosof og Forfatter. Plinius den ældre, berømt romersk Naturforsker, Forfatter til en Naturhistorie i 37 Bøger. Han omkom ved Vesuvs Udbrud Aar 79 e. Chr. Om Buffon se nærv. Overs. Pag. 155, Noten.Nej, det er Robinson Crusoe.
O. A.
Robinson Crusoes Forfatter er Daniel de Foe, engelsk Politiker og Skribent. Han er født 1661 og døde i stor Fattigdom i London 1731.
O. A.
Petronius.
R.Petronius er en romersk Skribent paa Neros Tid. »Jeg bryder mig ikke om andre Skatte end dem, som Folket vil misunde mig.«
O. A.
Vi mister Maalestokken for Tiden, naar vore Lidenskaber ville styre dens Løb efter Forgodtbefindende. Den vises Ur er Sindsligevægt og Fred i Sjælen: han er altid punktlig og har altid rede paa sin Tid.Da jeg forudsatte, at Emil havde et Ur, ligesom ogsaa, da jeg lod ham græde,
R.
Se Samtalen mellem JeanJaques og Emil ved Montmorency Pag. 229.da var det en ganske almindelig Emil, jeg skildrede, for derved at vejlede andre og gøre mig forstaaelig; thi hvad den virkelige Emil angaar, saa vil han et Barn, der er saa forskelligt fra andre aldrig kunne tjene til Eksempel.
O. A.
Se nærv. Oversætt. Pag. 98 og 99.Der staar nu tilbage at give disse Forestillinger en større Almindelighed og at udstrække dem til at omfatte flere Eksempler, for at lære ham at forstaa, hvori Handelen i og for sig bestaar og for at gøre den anskuelig for ham ved Hjælp af den Del af Naturhistorien, som omhandler hvert Lands særlige Produkter, samt ved at gaa nøjere ind paa de Haandteringer og Videnskaber, som særlig vedrøre Søfarten, og endelig ved at undersøge den større eller mindre Besvær, der er forbunden med Transporten i Forhold til Afstanden mellem Stederne og Beliggenheden af Landene, Havene, Floderne o. s. v.
Dette afhandles nærmere i »contrat social«, særlig 1. Bog Kap. 6. Her gør Rousseau gældende, at kun den fuldstændigste Opgivelse af alle Særrettigheder til Fordel for det fælles hele kan gøre alle lige i Samfundet. meget forskellig fra den naturlige Lighed nødvendiggør den positive Retsordning, det vil sige Regering og Love. Et Barns politiske Kundskaber bør være klare og begrænsede: det skal ikke have nogen Forstaaelse af Regering i Almindelighed, uden for saa vidt den vedrører Ejendomsretten, hvorom det allerede har nogen Forestilling.
O. A.
Denne Smag for Landlivet, som jeg forudsætter hos min Elev, er en naturlig Frugt af hans Opdragelse. Han er desuden ikke i Besiddelse af denne lapsede og opstyltede Optræden, som behager Kvinderne saa meget, hvorfor man ikke gør saa megen Stads af ham som af andre Børn. Følgelig befinder han sig ikke videre vel tilpas imellem dem og morer sig mindre godt i deres Selskab, hvis Ynde han endnu ikke er i Stand til at føle. Jeg tager mig vel i Agt for at lære ham at kysse dem paa Haanden og sige dem smigrende Artigheder; ikke en Gang lærer jeg ham at vise dem det skyldige Hensyn fremfor Mænd. Jeg har gjort mig det til en ubrydelig Lov, ikke at fordre noget af ham, hvis Begrundelse ligger udenfor hans Fatteevne, og det er ikke let at begrunde for et Barn, hvorfor man skal behandle det ene Køn anderledes end det andet.Mens vi vandre, kommer Overvejelsen af sig selv. Jeg ser, at denne Sværm af Mennesker, som arbejde paa disse overdaadige Maaltider, rent spilde al deres Møje, eller de tænke næppe paa at fornøje os.
R.
I hans »Afhandling om Oprindelsen og Grundene til Uligheden imellem Menneskene«. Skriftet fremkom i Anledning af en Prisopgave fra Akademiet i Dijon 1853.
O. A.
I Følge Voltaire skulle disse Repliker være faldne mellem den platte Smædeskriver Abbed Desfontaine og Grev d'Argenson. (Dr. Sallwürks Oversætt. af Emile I, Pag. 247, Noten).Ethvert Menneske maa kunne leve. Denne Begrundelse, der vistnok for enhver enkelt er mere eller mindre vægtig, eftersom han er i Besiddelse af større eller mindre Menneskelighed, synes mig uigendriveligt for den, som anvender det paa sig selv. Da Rædslen for Døden er den stærkeste af alle de Rædsler, som Naturen indgyder os, saa følger deraf, at i Kraft, af den er alt tilladt for den, der ikke har nogen anden Mulighed til at kunne opholde Livet. De Grundsætninger, i Følge hvilke det dydige Menneske lærer at ringeagte sit Liv og at opofre det for sin Pligt, ere langt borte fra denne oprindelige Enfold. Lykkelige ere de Folk, imellem hvem man kan være god uden Anstrengelse og retfærdig uden Dyd! Findes der en saa elendig Stat i Verden, hvor ikke enhver kan leve uden at gøre ondt og hvis Borgere ere Keltringe af Nødvendighed, saa er det ikke Forbryderene man bør hænge, men det er den, som tvinger ham til at blive det.
Jeg anser det for umuligt, at Europas store Monarkier endnu har lang Fremtid for sig: de har alle glimret, men enhver Stat, som glimrer, er det paa Hældningen med. For denne min Mening har jeg andre, mere særlige Grunde, end denne Grundregel; men her er ikke Tid og Sted til at komme frem med dem, og enhver ser dem ogsaa kun altfor godt.Hvem kan svare for, hvad der da vil hænde sig? Alt hvad Mennesker har skabt kunne Mennesker omstyrte: kun de Præg, sorn Naturen paatrykker, ere uudslettelige; men Naturen skaber hverken Fyrster, Bagmænd eller Naadigherrer. Hvad skal saa den i Ringhed nedstyrtede Satrap gøre, som du kun har opdraget til Storhed? Hvad skal hin Skatteforpagter gøre i sin Fattigdom, der kun forstaar at leve af Guldet? Hvad skal blottet for alt dette indbildske Dummerhoved tage sig for, der ikke forstaar at tage sig selv og sine Kræfter i Brug, men som har sat sit Væsen ind paa alt det, der ikke er ham selv? Lykkelig er den, som da forstaar at forlade den Stilling, som forlader ham, og blive et Menneske til Trods for Skæbnen! Man rose saa meget, man vil, den overvundne Konge, som i Raseri vil begrave sig under Levningerne af sin Trone; jeg foragter ham; jeg ser, at han kun eksisterer i Glansen af sin Krone, og at han ingen Ting er, naar han ikke er Konge; men den, som mister den og kan undvære den, er med det samme hævet over den. Fra Kongens Rang, som en Usling, en slet Karl eller en Nar kan udfylde lige saa godt som en anden, stiger han op til Menneskets Stand, som kun faa Mennesker forstaa at udfylde. Da triumferer han over Skæbnen, han trodser den; han skylder kun sig selv Tak, og selv om han intet andet har at vise frem end sig selv, er han dog ikke et Nul; han er noget. Ja, jeg sætter Kongen af Syrakus som Skolemester i Korinth,
R.
Dionysios, der i Midten af 4. Aarhundrede efter et tyrannisk og eventyrligt Voldsherredømme til sidst, tvungen af Carthaginienserne, maatte trække sig tilbage til Privatlivet i Korinth. Han skal efter at have sat sin Formue overstyr dér have ernæret sig som Skolemester.og Kongen af Makedonien som Skriver i Rom,
Alexander, en Søn af Makedonerkongen Perseus, der døde i romersk Fangenskab. Alexander ernærede sig en Tid lang som Drejer og senere som Skriver for Øvrigheden i Alba.hundrede Gange højere end en ulykkelig Tarquinius,
Roms sidste Konge Tarquinus Superbus, der, efter at være forjaget fra Rom levede i Landflygtighed i Caire i Etrurien.der ikke véd, hvad der skal blive af ham, naar han ikke regerer, eller Arvingen efter Besidderen af tre Kongedømmer,
Prætendenten Jakob III's Søn Karl Edvard, der, efter en mislykket Rejsning af Skotterne og Nederlaget ved Culloden 1746, flakkede om i Skotland, Frankrig og Italien. Han døde i Florents 1788 af Drukkenskab. I Amsterdammerudgaven staar i Teksten: »Arving og Søn af en mægtig Konge«, og der sigtes til Partherkongen Phraates Søn. Rettelsen er imidlertid foretaget allerede i Neaulmes Udgave 1762.en Bold for enhver, der vover at fornærme ham i hans Elendighed, og som flakker om fra Hof til Hof, søgende efter Hjælp overalt, men som overalt møder Haan, fordi han ikke forstaar sig paa noget andet end den ene Levevej, som ikke længer eksisterer for ham.
O. A.
Landadelsmanden foreslaar Locke at lægge sig efter Havedyrkning, Tømrer, Snedker eller Drejerhaandværket. Opholder han sig i længere Tid ad Gangen i Byen, bør han lære at gravere i Jern, Messing eller Sølv o. s. v. (Locke, Sallwürks Oversætt. § 201209).han skal hverken være Musiker, Skuespiller eller Forfatter.
O. A.
Men du er det jo selv, vil man sige. Ja, til min Ulykke er jeg det, indrømmer jeg; men mine Fejlgreb, for hvilke jeg tænker at have bødet tilstrækkeligt, ere ingen Grund for andre til at gøre ligesaa. Jeg skriver ikke for at undskylde mine Fejl, men for at forhindre mine Læsere fra at efterligne dem.Med Undtagelse af disse, eller andre lignende Haandteringer, maa han vælge, hvilken han vil: jeg vil ikke lægge noget Tryk paa ham. Han maa hellere blive Skomager end Digter; han maa hellere slaa Sten ved Landvejene end lave Porcelainsblomster. »Men Politibetjente«, vil du sige, »Spioner og Skarprettere ere jo ogsaa nyttige Folk. Det er Regeringens Skyld, naar de ikke ere det«. Lad os gaa videre, jeg har Uret: det er ikke tilstrækkeligt at vælge en nyttig Haandtering; den maa ikke kræve af de Folk, som udøve den, at de skulle besidde sjælelige Egenskaber, der ere forhadte og uforenelige med Menneskelighed. Altsaa jeg vender tilbage til mit første Udtryk lad os vælge et hæderligt Haandværk; men lad os altid huske paa, at der gives ingen Hæderlighed, uden den ogsaa gør Gavn.
R.
Abbed SaintPierre, berømt Utopist, Fredstankens Fader. (16581743).hvis Bøger ere fulde af skønne Projekter, men vidne om et begrænset Syn, har som alle Parter af hans Kirkesamfund aflagt det Løfte ikke at gifte sig; men da han nu er mere samvittighedsfuld end de andre med Hensyn til Ægteskabsbrud, saa har han efter hvad man fortæller taget det Parti at holde smukke Tjenestepiger, ved hvem han efter Evne genopretter den Krænkelse, som han ved denne ubesindige Forpligtelse har tilføjet sit Køn. Han betragtede det som en Borgerpligt at forsyne Fædrelandet med nye Borgere, og med den Skat, som han saaledes betalte det, befolkede han Arbejderklassen. Saasnart disse Børn havde den fornødne Alder, lod han dem lære et Haandværk efter deres Smag, idet han kun udelukkede de Professioner, der ere ørkesløse og værdiløse eller underkastede Moden, saadanne for Eksempel som Parykmagerprofessionen, som jo ikke altid vil være nødvendig, men kan blive unyttig fra den ene Dag til den anden, saalænge Naturen ikke nægter at forsyne os med Haar.
O. A.
Der var ingen Skrædere hos Oldtidsfolkene: Mændenes Klæder syedes hjemme af Kvinderne.Naal og Kaarde kunne ikke haandteres af de samme Hænder. Dersom jeg var Enehersker, vilde jeg aldrig tillade, at Syning eller Naalearbejde overhovedet udførtes af andre end Kvinder eller halte, der ere nødte til at beskæftige sig ligesom disse. Selv under den Forudsætning, at Eunuker ere nødvendige, finder jeg det meget taabeligt af Østerlænderne selv at gøre Mennesker dertil. Hvorfor kunne de ikke nøjes med dem, som Naturen har frembragt, disse Sværme af fejge Mennesker, som den har gjort til Gildinger i deres Hjerter? der vilde blive flere, end der var Brug for. Ethvert svagt, zart, frygtsomt Menneske har Naturen dømt til det stillesiddende Liv; et saadant Menneske er skabt til at leve imellem Kvinder eller paa denne Maade. Befatter det sig med en af de Haandteringer, der egentlig høre dem til naa, ja, ja, og er det aldeles nødvendigt at have veritable Eunuker, saa kan man jo gøre de Mænd dertil, som vanære deres Køn ved at befatte sig med Beskæftigelser, som ikke passe sig for dem. Deres Valg vidner om, at Naturen har taget fejl: ret denne Fejltagelse paa den ene eller den anden Maade; det vil altid være godt gjort.
R.
Juvenals Satirer II, 53 ff.
Kun faa er de Kvinder, som kæmpe og spise Kæmpernes Brød; Men I spinde Uld og bære i Smaakurve bort den spundne Uld ...
Ordsprogsmæssig Talemaade om en, der tillægger sig Æren for en andens Fortjeneste. Mester Guillaume er en Figur i Advocat Patelin, Komedie fra 15. Aarhundrede. (Anm. af Dr. E. Sallwürk. se hans Emil I, Pag. 260.Jeg kender her tre hæderlige Undtagelser blandt Mændene, og der er muligvis flere; men imellem Kvinderne kender jeg ingen, og jeg tvivler om, at der er nogen. I Almindelighed skaffer man sig Navn i Kunsten som i Advocatkaaben; man bliver Kunstner og Kunstkritiker, som man bliver Doctor juris og Øvrighedsperson.
I Ynglingealderen nemlig. Dette afhandles i fjerde Bog.ville vi kaste et Blik tilbage paa den vi forlade, og se saa nøjagtigt som muligt, hvor langt vi ere komne.
O. A.
I sin Oversættelse (I, Pag. 262) af Emile skriver Dr. E. Sallwürk i en Note, at der efter G. Petitain i Stedet for de to sidste Afsnit (fra »Det er Maaden . . .) i Originalhaandskriftet skal have staaet: »Jeg erklærer det for umuligt, at vore Sanser kunne bedrage os; thi det er altid sandt, at vi føle, hvad vi føle, og deri har Epikuræerne Ret. Sansningerne forlede os kun til Vildfarelse ved de Domme, som vi finde for godt at fælde om Aarsagerne til disse Sansninger eller om deres indbyrdes Forhold eller om de Genstandes Natur, som vi derigennem blive var. Deri ligger Epikuræernes Vildfarelse, at de paastaa, at vore Domme om Sansningerne aldrig kunne være falske. Vi sanse vore Sanseindtryk, men vore Domme sanse vi ikke; men dem frembringe vi selv.
Huroner kaldte Franskmændene en fordum mægtig indianerstamme i NordAmerika.
Jeg har siden ved et mere nøjagtigt Forsøg fundet det modsatte Straalebrydninger virke kresformigt, og Stokken synes tykkere ved den Ende, som er i Vandet, end ved den anden; men dette forandrer intet i Bevisets Kraft, og Slutningen er derfor ikke mindre rigtig.Har vort Øje da rettet Stokken?
R.
Æolus, Vindenes Herre, havde indelukket Vindene i en Sæk og medgivet Odysseus den. Hans Folk aabnede af Nysgerrighed for Sækken. (Odysseen X, 4750).Stormene ere allerede udfriede af deres Lænker, forlad ikke et Øjeblik Roret, eller alt er tabt.
O. A.
I den romerske Digter Terentius (194158 f. Chr.) Komedie »Selvplageren« forekommer flere Gange denne Sentens: homo sum, et humani nihil a me alienum puto. (Jeg er et Menneske og intet menneskeligt er mig fremmed).Hidindtil har vor Omsorg kun været Børneværk, men nu bliver den sandelig af Betydning. Dette Livsafsnit, hvor den almindelige Opdragelse ender, er egentlig det, hvor vi bør begynde; men for at kunne fremlægge denne nye Plan klart, saa maa vi gaa langt tilbage i alle de Forhold, som høre herhen.
O. A.
»I Byerne«, siger Buffon, »og hos velhavende Folk ere Børnene vante til rigeligere og mere nærende Føde, hvorfor denne Modenhedsperiode indtræder tidligere; paa Landet og hos Fattigfolk udvikle Børnene sig langsommere, fordi de faa daarlig og alt for lidt Næring.« (Naturhistorien IV, Pag 238 i 12 °) Jeg tiltræder denne Iagtagelse, men ikke Forklaringen; thi i de Lande, hvor Bønderne faa god Næring og spise meget, som i Vallis saavel som visse Bjergegne i Italien, for Eksempel i Friaul, indtræder Pubertetsalderen hos begge Køn gennemgaaende sildigere end i de større Byer, hvor man for at tilfredsstille sin Forfængelighed ofte er yderst sparsommelig med Hensyn til Føden, og hvor de fleste hylde Ordsproget: »en fløjelsklædt Arm, men en slunken Tarm«. Man forbavses over paa disse Bjerge at træffe store Drenge, der ere ligesaa stærke som voksne Mænd, men hvis Stemme endnu er høj og hvis Hage er helt skægløs, og voksne, veludviklede Piger, uden deres Køns periodiske Tegn. Forskellen synes mig alene at komme deraf, at deres i lang Tid uudviklede og rolige Indbildningskraft, paa Grund af Jævnheden i deres Sæder, først meget senere sætter deres Blod i Gæring og derfor ikke fremskynder en for tidlig Modning.Børnene har en ejendommelig Skarpsindighed til, igennem Velanstændighedens Spilfægterier, at opdage de slette Sæder, som disse dække over. Det pæne Sprog, som man lærer dem, de Anstændighedsforskrifter, som man giver dem, og dette hemmelighedsfulde Slør, som man anstrenger sig for at holde for deres Øjne, ere lige saa mange Sporer for deres Nysgerrighed. Paa den Maade, man tager det, er det klart, at man kun lærer dem, hvad man lader, som om man skjuler for dem, og af alle de Lærdomme, som man giver dem, er det den, de har mest Udbytte af.
R.
Campe skriver derom: I det her beskrevne særlige Tilfælde, hvor Barnet havde Erfaring om Stensmerter, var Svaret uden Tvivl godt. I ethvert andet Tilfælde vilde det være endnu bedre at lade Barnet se til, naar Dyrene føde, og da sige til det: »saaledes komme de smaa Børn ud af deres Moders Liv, hvor Gud lader dem blive til, ligesom han har skabt denne Kalv eller dette Føl i denne Ko eller denne Hest«. (Cramers Oversættelse af 1789, 2. Del, Pag. 253).
Locke mener, at man i saadanne Tilfælde bør sige Barnet ligefrem, »at det er Ting, som det ikke kan faa at vide«. (Dr. Sallwürks Oversættelse af Locke § 121).
O. A.
I Neaulmes Udgave af 1762 staar i Stedet for: s'ils en ont (dersom de har nogen) s'il y en a (dersom der gives saadanne, nemlig Engle). Denne sidste Læsemaade skal være det oprindelige Manuskripts; men saavel Cramer som Dr. E. Sallwürk oversætte efter den første Læsemaade.thi de maa nødvendigvis kende alle Væsners Natur for at vide, hvilke Forhold, der ere de mest passende for deres.
O. A.
Første Grundsætning.
Vel forfaren i ondt, har jeg lært at hjælpe elendige. (Æneiden 1. 630).
Dette forekommer mig at være noget anderledes nu: Stillingen synes at blive mere sikker, og Menneskene blive derfor ogsaa mere haardhjertede.enhver kan maaske i Morgen være som den, han hjælper i Dag. Denne Betragtning, som stadig kommer igen i østerlandske Romaner, giver deres Bøger noget ejendommelig rørende, hvoraf der intet findes i vor fortørrede Morals glimrende Frembringelser.
R.
Stoisk Filosof. Han var Træl hos en af Neros frigivne, der mishandlede ham, saa han blev lam. Senere levede han som frigiven. Selv har han intet skrevet; men en af han Disciple har samlet og udgivet hans Filosofi.ved at forudse, at hans Herre vilde knuse hans Ben? bleve de af den Grund mindre knuste? han forøgede kun Lidelsen ved at kunne forudse den. Dersom Folket var ligesaa forstandigt, som vi anse det for at være dumt, i hvilken Henseende kunde det saa være anderledes, end det er? kunde det handle anderledes, end det gør? Studerer Folket ud fra dette Standpunkt, og I ville faa at se, at det selv om det udtrykker sig i et andet Sprog dog har lige saa megen Forstand og mere sund Sans end I. Hav Agtelse for Menneskeslægten; husk paa, at det væsentlig er Folkenes Mængder, den bestaar af; tog man alle Konger og alle Filosofer bort, vilde det ikke mærkes; Tingene vilde gaa deres Gang ikke værre. Kort sagt: lær din Elev at elske alle Mennesker, ogsaa dem, der ikke ere til nogen Ære for Menneskeslægten; sørg for, at han ikke regner sig til nogen bestemt Klasse, men finder sig selv i dem alle; tal hjerteligt til ham om Menneskeslægten, tal med Medfølelse og aldrig med Foragt. Menneske! vanær ikke Mennesket!
O. A.
»Ogsaa jeg«, skriver Campe, »har anvendt dette Middel for adskillige af mine Elever, og jeg er vis paa, der ikke gives noget bedre Beskyttelsesmiddel for Ungdommen end dette« (se Campes Udgave af Cramers Overs. af 1789. II Del, Pag. 323). Locke skriver, at Opdrageren bør indvie de unge i de Laster, som gaa i Svang, for at de kunne være forberedte og advarede ved deres Indtrædelse i Verden. (Sallwürks Oversættelse § 94).Ved dette frygtelige Syn, der paa én Gang oprørte alle hans Sanser, var den unge Mand nærved at falde i Afmagt. »Gaa elendige Vellystning!«, sagde derpaa hans Fader i en heftig Tone, »følg den skændige Tilbøjelighed, som trælbinder dig: snart vil du kun være alt for lykkelig ved at faa Adgang til denne Sal, hvor du som Offer for de mest vanærende Lidelser vil tvinge din Fader til at takke Gud for din Død«.
O. A.
Efter en fra Oldtiden hidrørende Anskuelse sker den legemlige Udvikling under Indflydelse af en halvt aandelig Substants, som man kaldte Livsaanderne (spiritus vitales) i Modsætning til Dødsaandeme (spiritus mortuales), som vare i de livløse Ting. (Se Sallwürks Overs. II Pag. 32).der ere bestemte til at berolige Blodet under dets Opbrusen og give Fibrene Styrke. Lader du dem tage en anden Retning, saa at det, som er bestemt til at fuldkommengøre et Individ, forbruges til at frembringe et andet, saa blive de begge svage, og Naturens Værk bliver ufuldkomment. Ogsaa Aandens Virksomheder komme til at lide under denne Forandring, og Sjælen ligesaa svækket som Legemet bliver mat og kraftløs i sine Funktioner. Grove og kraftige Lemmer give hverken Mod eller Geni, og jeg forstaar, at Sjælens Styrke ikke kan følge Skridt med Legemets, naar desuden de to Substantsers Forbindelsesorganer ere i en slet Forfatning. Men i hvor god Forfatning de end maatte være, ville de altid virke svagt, dersom de som Underlag kun har afkræftet og udpint Blod, der er blottet for den Substants, som giver Maskinens Fjedre Kraft og Spænding. Man finder i Almindelighed mere Sjælsstyrke hos de Mennesker, som i deres unge Aar har været bevarede mod en for tidlig Fordærvelse, end hos dem, hos hvem disse Udsvævelser ere begyndte samtidig med Evnen til at kunne give sig hen til dem, og dette er uden Tvivl en af Grundene til, at Folkeslag med ophøjede og gode Sæder almindeligvis overgaa dem med slette Sæder i Forstand og Mod. Disse sidste glimre udelukkende ved visse værdiløse, ubetydelige Egenskaber, som de kalde Vid, Skarpsindighed, Elegance; men al stor og ædel Virken, som har sin Rod i Visdommen, og Fornuften og som gennem skønne Handlinger, gennem Dyd og virkelig nyttige Foretagender udmærke Mennesket og er det til Hæder, vil næppe findes uden hos de første.
O. A.
Hengivenheden kan undvære Gengæld, men Venskabet aldrig. Dette er et Bytte, en Overenskomst som alle andre; men det er den helligste af alle. Ordet Ven har intet andet tilsvarende end sig selv. Ethvert Menneske, som ikke er sin Vens Ven, er sikkerlig en Bedrager; thi man kan kun vinde Venskab ved at give eller hykle Venskab.og med det samme opmærksom for Hengivenhedens Kendemærker. Ser du, hvilken ny Indflydelse du staar i Begreb med at vinde over ham? Hvilke Lænker har du ikke lagt om hans Hjerte, førend han mærker det! Hvad vil han ikke føle, naar han først faar Øjnene op og ser paa sig selv, hvad du har gjort for ham; naar han kan sammenligne sig med andre unge og dig med andre Opdragere! Jeg siger: naar han ser det; men vogt dig derfor for at sige det; siger du ham det, vil han ikke længer se det. Dersom du af ham forlanger Lydighed til Gengæld for den Omhu, du har ofret paa ham, vil han tro, at du har overrumplet ham: han vil sige til sig selv, at du ved at lade, som om du tjente ham uden Løn kun tænkte paa at bebyrde ham med en Gæld og at binde ham til en Overenskomst, hvortil han ikke havde givet sit Minde. Det er forgæves at du tilføjer, at det, du har gjort for ham, er til hans eget bedste: du fordrer dog, og du fordrer det i Kraft af noget, du har gjort uden hans Samtykke. Naar en ulykkelig tager imod Penge, som man lader som man giver ham, og han saa finder, at han imod sin Vilje er hvervet til Soldat, saa skriger du op om Uretfærdighed: er du ikke uretfærdigere endnu, naar du forlanger Løn af din Elev for en Omhu, som han ikke har indvilliget i at modtage?
R.
Selve den Forskrift, at handle imod andre, som vi ville, at de skulle handle imod os, har ikke noget paalideligt Grundlag uden i Samvittigheden og Følelsen; thi hvor er den Grund, der tvinger mig det »Jeg« jeg er til at handle som om jeg var en anden, især naar jeg er moralsk overbevist om aldrig at komme i det samme Tilfælde? Og naar nu jeg trofast følger denne Grundregel, hvem staar mig saa inde for, at jeg derved vil opnaa, at man ogsaa følger den imod mig? Den onde drager Fordel baade af den retfærdiges Retskaffenhed og af sin egen Uretfærdighed; han er meget fornøjet med, at alle andre ere retfærdige ham undtagen. Denne Overenskomst er hvad man saa end siger derom ikke meget fordelagtig for hæderlige Folk. Men naar et hengivende Hjertes Trang gør mig til et med min Næste, og naar jeg saa at sige føler mig selv i ham, saa er det jo for ikke selv at lide, at jeg ikke vil, at han skal lide: jeg interesserer mig for ham af Kærlighed til mig selv, og Forskriften bunder i selve Naturen, som indgyder mig Ønsket om eget Velvære, paa hvilket Sted jeg saa end føler mig at eksistere. Deraf slutter jeg, at det er falskt, at den naturlige Lovs Forskrifter ere begrundede i Fornuften alene; de har et meget solidere og sikrere Grundlag. Kærligheden til Menneskene, afledt af Kærligheden til sig selv, er Grundlaget for den menneskelige Retfærdighed. Summen af hele Moralen er givet i Evangeliet gennem Indbegrebet af Loven.Men jeg mener, at jeg ikke her skal skrive metafysiske eller moralske Afhandlinger saa lidt som nogen Slags Lærebog; det er mig nok at pege paa Ordenen og Fremskridtet i vore Følelser og Kundskaber i Forhold til hele vort Naturanlæg. Andre kunne maaske bevise, hvad jeg her kun antyder.
R.
Den Fællesaand, der gaar igennem alle Landes Love, begunstiger altid den stærke lige overfor den svage, den besiddende lige over for den ikkebesiddende; dette Misforhold er uundgaaeligt og derfra, er ingen Undtagelse.Fra denne første Modsigelse stamme alle de andre, som man i det borgerlige Samfund finder imellem Skin og Virkelighed. Mængden bliver altid ofret for et Mindretal, og Fællesinteressen for Særinteressen; de glimrende Navne: Retfærdighed og alles Lighed for Loven tjene kun som Redskaber til at øve Vold og som Vaaben for Uretten. Deraf følger, at Overklasserne, som foregive at være til Gavn for de andre, i Virkeligheden kun gavne sig selv paa, de andres Bekostning, og der ud fra maa man dømme om den Højagtelse, man fra Retfærdighedens og Fornuftens Standpunkt skylder dem. Der staar nu tilbage at undersøge, om den Stilling, den har givet dem selv, tjener til at befordre deres Lykke, som besidder den, for at vi deraf kan lære, hvilken Dom enhver af os maa fælde om vor egen Stilling. Se, dette er det Studium, som nu er vor nærmeste Opgave; men for at kunne gøre dette til Gavns, maa vi begynde med at lære Menneskehjertet at kende.
R.
Se Davila, Guicciardini, Strada, Solis, Macchiavelli og mangen Gang ogsaa selve Thou. Vertot er næsten den eneste, som forstod at male uden at give Karakterbilleder.I Almindelighed give de gamle færre Karakterbilleder og lægge mindre Vind paa at være aandrige end forstandige i deres Domme; dog maa vi ogsaa her gøre et skønsomt Udvalg og ikke straks gribe til de skarpest dømmende, men til de jævneste. Jeg vilde hverken give et ungt Menneske Polybius eller Sallust i Hænderne; Tacitus Bøger ere for Oldinge; unge Mennesker ere ikke i Stand til at forstaa dem. Man maa i de menneskelige Handlinger lære at kende Menneskehjertets oprindelige Træk, førend man begynder at udgrunde dets Dybder: man maa først til Gavns forstaa at læse i Handlingerne, førend man giver sig til at studere de almindelige Bevæggrunde dertil. Levereglernes Filosofi passer kun for den erfarne Alder. Ungdommen bør ikke befatte sig med at generalisere; hele dens Undervisning bør foregaa paa den Maade, at man giver den Regler for hvert enkelt Tilfælde.
R.
En eneste af vore Historikere (Duclos [17041772], Forfatter til »Ludvig XI's Liv«), som har efterlignet Tacitus (berømt rom. Historiker [54140]) i de store Træk, har vovet at efterligne Sueton (rom. Historiker, Forfatter til »de tolv Cæsare« [63135]) og undertiden at udskrive Comines (Forfatter til »Erindringer om Ludvig XI og Karl VIII« [14451509]) i de smaa Træk; men netop dette, som forhøjer Værdien af hans Bog, kritiserer man i vore Dage.
R.
Da Carthaginienseren Hannibal stod lige over for Terentius Varro, der havde opslaaet sin Lejr ved Kannæ, var hans Hær næppe halvt saa stor som Romernes. Da han fra en Høj iagttog Fjendernes Bevægelser, sagde en af hans Følge, en fornem Mand ved Navn Giskon, at han kunde ikke andet end undres over en saadan Mængde Fjender. Hannibal rynkede Panden og sagde: »Men en anden Ting, som er endnu mere underlig, tænker du slet ikke paa, Giskon!« »Hvad for en?« spurgte denne. »At der blandt alle disse mange Mennesker ikke er nogen, som hedder Giskon,« svarede Hannibal. Alle lo, og enhver, som kom til Højen vilde vide Besked om Vittigheden, som stadig vakte Munterhed. Hæren, som troede, at denne Lystighed udsprang af dyb Foragt for Fjenderne, fik sit Mod tilbage og vandt den glimrende Sejr ved Kannæ, der lagde hele Italien aabent for Hannibals Fødder (Plutark: Fabius Maksimus Cap. 15). Agesilaos (444360 f. Chr. F.) blev 379 Konge i Sparta. I Lilleasien kæmpede han med Berømmelse mod Perserne for Grækernes Uafhængighed. Paa Vejen til Iberien kom Cæsar i Norditalien forbi en lille, ussel barbarisk Flække, som kun var beboet af nogle ganske faa Mennesker. »Mon der ogsaa her,« sagde hans Ledsagere under Spøg og Latter, ere ærgerrige Ønsker om Embeder, Kappestrid om den første Plads og gensidig Misundelse mellem de mægtige?« Cæsar svarede i Alvor: »Jeg for min Del vil hellere være den første hos disse end den anden i Rom« (Plutark: Cæsar. Cap. 11). Om Alexander se nærv. Oversætt. Pag. 116. Aristides, berømt Statsmand i Athen, fik paa Grund af sin Retsindighed Tilnavnet: den retfærdige. Hans Fjender beskyldte ham for at stræbe efter Eneherredømmet og fik ham derfor landsforvist. Da Folket var samlet for at dømme, kom en Bonde, der ikke selv kunde skrive og som ikke kendte Aristides, hen til ham og bad ham skrive sit eget Navn paa Potteskaaret. »Men har Aristides da nogen Sinde fornærmet dig?« »Nej,« svarede Bonden; »men jeg er træt af evig og altid at høre ham blive kaldet den retfærdige. A. er født 540 og døde i Fattigdom 468 f. Chr. F. Filopømen, Hovedet for Achæernes Forbund, har faaet Tilnavnet »den sidste Hellener« (253183 f. Chr. F.). En Kone i Megara var bleven meget urolig, da hun havde faaet Underretning om, at Achæernes Hærfører skulde tage ind i hendes Hus. Hendes Mand var netop ikke hjemme, og hun var i Færd med at tillave et Maaltid, da Filopømen i det samme kom ind, iført en ganske simpel Krigerkappe. Hun troede, han var en af Tjenerne, som var bleven sendt i Forvejen, og bad ham hjælpe hende med Arbejdet. Han kastede straks sin Kappe og gav sig til at kløve Brænde. Men saa kom Manden hjem og raabte forundret: »Hvad skal dette betyde, Filopømen?« »Hvad andet,« svarede denne, »end at jeg maa bøde for mine daarlige Klæder.« (Plutark: Filopømen Kap. 2).
O. A.
Ramsay, fransk Literat, er født i Skotland, men opholdt sig mest i Frankrig. Han har levet i Turennes Hus og har skrevet dennes Historie. (16861743).ikke vilde have optegnet, selv om han havde kendt det.
O. A.
Turenne var den næstældste Søn af Hertugen af Bouillon. Efter hans ældste Broders Død, blev dennes Søn Familjens Overhoved.Sammenstil disse Modsætninger, elsk Naturen, ringeagt Fordommen og lær Mennesket at kende. Der er ikke ret mange, som forstaar, hvilke Virkninger en saadan med Skønsomhed udsøgt Lekture kan udøve paa et ungt Menneskes uerfarne Sjæl. Da vi fra Barndommen af ere lænkede til Bøgerne og vante til at læse uden Eftertanke, saa gribes vi saa meget mindre af det læste, som vi i os selv bære de Lidenskaber og Fordomme, som fylde Historien og Menneskenes Liv, saa at alt det, de gøre, synes os naturligt, fordi vi ere udenfor Naturen og dømme de andre ud fra os selv. Men man forestille sig nu en ung Mand, der er opdraget efter mine Grundsætninger, man tænke paa min Emil; Formaalet med de atten Aars stadige Omhu har kun været at bevare hos ham en ubestikkelig Dømmekraft og et sundt Hjerte; forestil dig nu ham, der naar Tæppet gaar op første Gang ser ud over VerdensSkueplads, eller snarere staaende bag Theatret ser Skuespillerne iføre sig og afføre sig deres Dragter og tæller Snorene og Tridseværket, hvis plumpe Blændværk skuffer Tilskuerens Øjne: saasnart hans første Overraskelse er forbi, vil han fyldes med Skamfuldhed og Foragt for den Slægt, han tilhører; han vil harmes ved at se Menneskeslægten, til Nar for sig selv, saaledes nedværdige sig til disse Barnestreger; han vil bedrøves ved at se sine Brødre sønderrive hverandre for deres Drømmeriers Skyld og forvandle sig selv til vilde Dyr, fordi de ikke har forstaaet at være fornøjede med at være Mennesker.
O. A.
Kineas var en Thessaler, som stod i Tjeneste hos Kong Pyrrhus i Epirus og brugtes meget som Sendemand. Ved sin Dygtighed og Overtalelseskunst vandt han, efter Pyrrhuses eget Udsagn, flere Byer ved sit Ord, end denne ved sit Sværd, hvorfor P. satte ham meget højt og tog ham med paa Raad. I en ledig Time, fortæller Plutark, udspurgte K. Pyrrhus om hans Planer, hvorefter denne udviklede for ham hvorledes han vilde gaa fra Erobring til Erobring. »Men naar vi saa ere færdige med alt dette«, spurgte K., »hvad saa?« Da lo P. og svarede: »Nu, min Yen! da ville vi helt nyde vor Ro og hvile, og hver Dag ville vi holde Gæstebud og fornøje os med at sidde sammen og samtale«. »Men hvem hindrer os fra, dersom vi ville det, nu straks at holde Gæstebud og nyde vor Ro i hinandens Selskab, da vi jo allerede uden Møje har alt det, vi først skulle naa ved Blodsudgydelse?« (Plutark: Pyrrhus, Kap. 14).havde faaet rede paa alle Pyrrhuses romantiske Planer, spurgte han ham: »men hvilket virkeligt Gode skal denne Erobring af den hele Verden skaffe dig, som du ikke er i Stand til at nyde straks uden alle disse Kvaler?« Dette Spørgsmaal klinger i vore Øren som en Aandrighed, vi snart glemme igen; men for Emil staar det som en uhyre dybsindig Betragtning, som han af sig selv vilde være naaet til og som aldrig udslettes i hans Sjæl, fordi den ikke dér møder nogen som helst Fordom, der strider derimod og som kan forhindre den i at gøre Indtryk paa ham. Naar han saa endelig, ved at læse om dette rasende Menneskes Liv, finder, at alle hans store Planer ende med, at han lader sig fælde af en Kvindehaand, ja i Stedet for at beundre denne formentlige Helteaand hvad andet vil han saa se i alle denne saa store Hærførers Bedrifter, i alle denne saa store Politikers Intriger end Vejen til denne ulyksalige Tagsten, som med en uhæderlig Død skulde ende hans Liv og sætte en Stopper for alle hans Planer.
O. A.
Da Pyrrhus i Aaret 272 f. Chr. F. belejrede Argos, trængte han selv frem og saaredes; han vendte sig straks mod Angriberen, en Argeer af lav Stand og Søn af en fattig Kone, der med andre Kvinder fra Taget saa paa Striden. Da hun saa sin Søn i Kamp med P., greb hun i sin Angst en Tagsten og kastede den ned paa P. Stenen ramte og brækkede Halsens nederste Hvirvel. (Plutark: Pyrrhus, Kap. 34).
O. A.
Augustus havde udnævnt den for sin Gerrighed berygtede Qvintilius Varus til Fører for Toget mod Germanerne. I Teutoburgerskoven omringedes hans Hær af Germanerne under den tapre Hermans Anførsel og blev fuldstændig oprevet. Varus dræbte sig selv.Havde han end overvundet alle sine Fjender, hvad Glæde havde han saa dog af alle sine forfængelige Triumfer, saalænge Nød af enhver Art groede op omkring ham, medens hans kæreste Venner stræbte ham efter Livet, og han selv maatte begræde sine nærmestes Skændsel eller Død? Denne ulykkelige vilde styre Verden og mægtede ikke en Gang at styre sit eget Hus! Og hvad var nu Følgen af denne Mangel? Han maatte se sin Søstersøn, sin Adoptivsøn og sin Svigersøn dø i deres blomstrende Alder; med hans Dattersøn kom det saa vidt, at han, for at forlænge sit elendige Liv nogle Timer, maatte fortære Udstopningen i sine Sengemadratser; hans Datter og Datterdatter bedækkede ham med Skændsel; den ene døde af Elendighed og Hunger paa en øde Ø, og den anden i Fængslet for en Soldats Haand.
O. A.
Augustus' Søstersøn Marcellus, til hvem man havde knyttet store Forhaabninger, døde 23 f. Chr. F. Datteren Julia var første Gang gift med ovennævnte Marcellus og anden Gang med Agrippa, der ogsaa døde tidligt. Af dette Ægteskab vare 5 Børn, hvoraf Sønnerne Cajus og Lucius adopteredes af Augustus, men de døde begge som unge Mennesker. Efter Agrippas Død blev Julia gift med Tiberius, som hun imidlertid hadede og foragtede. Saavel hun som hendes Datter med Agrippa, Julia d. yngre, dreve deres Udsvævelser saa vidt og saa aabenlyst, at det endog vakte Forargelse i Rom og naaede Kejserens Øren. Datteren forvistes først til Øen Pandatoria og senere til Rhegium, hvor hun døde Aar 14 e. Chr. F. Julia d. yngre forvistes til Øen Trimeros og døde Aar 28. Agrippas og Julia d. ældres Datter Aggripina bliver gift med Germanicus. Deres Søn Drusus sultes ihjel af Kejser Tiberius. (Tacitus Aarbøger. 6. Bog).Han selv endelig, den sidste Levning af hans ulykkelige Familie, nødes af sin egen Hustru til at udvælge et Uhyre til sin Efterfølger.
O. A.
Augustus er gift 3 Gange, sidste Gang med Livia, hvis Søn af et tidligere Ægteskab, Tiberius, bliver hans Efterfølger.Saadan var denne for sin Hæder og Lykke saa berømte Verdensherskers Skæbne. Skal jeg virkelig tro, at en eneste af hans Beundrere vilde købe hans Glans og Højhed for den Pris?
O. A.
Nemlig hans Forhold til den ægyptiske Dronning Kleopatra.Liv vil give Ungersvenden en endnu mere nærliggende Undervisning end Augustus'. Emil vil næppe genkende sig selv i de fremmede Forhold, som han vil lære at kende under sine ny Studier: men han vil forstaa i Forvejen at holde Lidenskabernes Blændværk langt borte fra sig, førend de fødes, og da han ser, hvorledes de til alle Tider har forblindet Menneskene, saa vil han være advaret med Hensyn til den Maade, paa hvilken de ogsaa vilde forblinde ham, hvis han nogen Sinde giver sig hen til dem. Disse Lærdomme, véd jeg, passe kun daarligt for ham: maaske de for hans Vedkommende komme for sent og blive uden Virkning; men husk paa, at det heller ikke var dem, jeg havde til Hensigt med dette Studium. Da jeg begyndte med det, foresatte jeg mig et andet Maal, og dersom dette ikke naas, er det væsentlig Lærerens Skyld.
O. A.
Fordelene, som de har af deres onde Gerninger.ere aabenbare, men Straffen er skjult. Den, som bilder sig ind at nyde Frugterne af sine onde Gerninger, pines ikke mindre, end om de aldrig vare lykkedes for ham; Grunden til hans Uro er forandret; men Uroen er den samme: lad dem længe nok stille deres Lykke til Skue og skjule deres inderste; hele deres Maade at være paa aabenbarer os det alligevel; men for at forstaa et saadant Hjerte, behøver man ikke selv at have et lignende.
O. A.
Jeg tror dristigt at kunne regne Sundheden og en god Konstitution mellem de Fortrin, som hans Opdragelse har skaffet ham, eller rettere til de Naturens Gravér, som hans Opdragelse har bevaret for ham.Maadehold, faa Fornødenheder og Midler til at tilfredsstille dem. Da han er opfødt under den mest uindskrænkede Frihed, kender han ikke noget større Onde end Trældommen. Han beklager disse stakkels Konger. Slaver af alle dem, der adlyde dem; han beklager disse falske Vismænd, der ere trælbundne af deres forfængelige Jagen efter Ros; han beklager disse rige Taaber, der ere Martyrer for deres Pragt; han beklager disse nydelsessyge Verdensmennesker, som vie hele deres Liv til Kedsommelighed for at synes at fornøje sig. Han vilde beklage den Fjende, der gjorde ondt imod ham; thi i hans Ondskab vilde han se hans Elendighed. Han vilde sige til sig selv: Naar dette Menneske gør sig det til en Fornødenhed at skade mig, gør det jo sin Skæbne afhængig af min.
R.
Pradon er en fransk Tragediedigter, der trods sin Ubetydelighed bildte sig ind at kunne tage Kampen op med Racine, Frankrigs berømte Tragediedigter, (16391699). Boileau (16361711) er en af Frankrigs berømteste Forfattere. Abbed Cotin, en fransk Skribent (16041682). var Skive for Molieres og især Boileaus bidende Spot. Til Eksempel følgende Vers af B.:Den, som foragter Cotin, gør ikke sin Konge Ære
og maa, i Følge Cotin, en troløs Gudsnægter være.
O. A.
For øvrigt vil vor Elev vanskeligt gaa i den Fælde, han, der er omgivet af saa mange Fornøjelser, han, der aldrig i sit Liv keder sig, og som næppe véd, hvad Penge duer til. De samme Drivfjedre nemlig Fordelen og Forfængeligheden som man betjener sig af for at kunne lede Børnene, de samme Drivfjedre ville i Fremtiden Skøger og Bedragere bruge for at faa dem i deres Garn. Naar du ser, hvorledes man ved Præmier og Belønninger ægger deres Begærlighed, naar du ser, hvorledes man i deres tiende Aar applauderer dem ved offentlig Præsentation i Skoler, saa ser du, hvis Skyld det er, naar de i deres tyvende Aar ødelægge deres Penge paa et Spillehus og deres Sundhed paa et berygtet Sted. Man kan trygt vædde paa, at den lærdeste Skolediscipel vil blive den værste Spasmager og den værste Sviregast. De Midler derfor, som man ikke bruger i Barndommen, give heller ikke i Ungdomstiden Anledning til Misbrug. Men man bør huske, at det her er min urokkelige Grundsætning, overalt at forudsætte det værste. Fra Begyndelsen af søger jeg at forebygge Lasten, og siden forudsætter jeg den, for at finde et Lægemiddel imod den.jeg vilde lade dem besnakke ham, plukke og udplyndre ham, og naar de efter fuldstændigt at have blanket ham af tilsidst rigtig holdt sig lystige over ham, skulde jeg endog i hans Nærværelse takke dem for den Lærdom, de havde været saa venlige at give ham. De eneste Snarer, som jeg med Omhyggelighed vilde vogte ham for, skulde være Skøgernes, og den eneste Forsigtighed, jeg vilde iagttage, skulde være at deltage med ham i alle de Farer, jeg udsætter ham for, og i alle de Beskæmmelser, jeg lader ham lide. Jeg vilde taale alt i Tavshed, uden Klage, uden at sige et eneste Ord, og du kan være vis paa, at under denne omhyggelig iagttagne Tilbageholdenhed vil alt det, han ser mig lide for hans Skyld, gøre et dybere Indtryk paa hans Hjerte end alt det, han selv maa lide.
R.
Lutatius Catulus, der var Romernes Fører imod Cimbrerne og havde slaaet Lejr bag Floden Atison (Adige). (Plutark: Cajus Marius, Kap. 23).Blev han vanæret derved? langt fra! ved saaledes at ofre sin Hæder øger han den. Den stærke Pligtfølelse, det skønne i denne Dyd aftvinger os uden videre vort Bifald og omstyrter vore taabelige Fordomme. Dersom nogen gav mig et Ørefigen, medens jeg opfyldte min Pligt imod Emil, saa vilde jeg saa langtfra at hævne mig for dette Ørefigen overalt rose mig deraf, og jeg tvivler om, at der paa den hele vide Jord skulde findes en saa stor Slubbert,
O. A.
Jeg har taget fejl; jeg har fundet en saadan: det er Hr. Formey.at han jo ikke end mere vilde agte mig derfor.
Anm. af R. i Genferudgaven.
Jvfr. Pag. 120124.kun var et Fæ. Af en Kendsgerning uddrager han saaledes en Leveregel, og den Erfaring, som han næsten havde glemt, indgraver sig ved Hjælp af Fablen i hans Dom. Der gives ikke den moralske Erkendelse, som man ikke kan erhverve sig ved Hjælp af andres eller sin egen Erfaring. I de Tilfælde, hvor Forsøget er forbundet med Fare, lære man af Historien i Stedet for selv at gøre Erfaringen. Naar Prøven er uden farlige Følger, er det godt, at Ungersvenden udsættes for den: derpaa samler man ved Hjælp af Fablen de særlige Tilfælde, som han har faaet Kendskab til, og ordner dem til Leveregler.
O. A.
Pantalon er den lærde Person i den ital. Komedie. Han bar lange Benklæder, som har faaet Navn efter ham.i den italienske Komedie bliver saa kedelig, er den Umage, han gør sig for at forklare Parterret de Platheder, som man allerede har forstaaet altfor godt. En Opdrager skal, efter min Mening, ikke være nogen Pantalon, en Forfatter endnu mindre. Det er nødvendigt altid at være forstaaelig, men derfor behøver man ikke altid at sige alt: den, som siger alt, siger meget lidt; thi til sidst hører man ikke længer paa ham. Hvad skal nu de fire Vers til, som la Fontaine har føjet til Fablen om den opblæste Frø?
O. A.
La Fontaine I, 3 v. 1114:Af slige Narre har den Dag i Dag vi nok:
hver Borger vil i Pragt sin adelige Nabo overvinde,
den mindste Fyrste af Gesandter har en Flok.
for hver Marquis skal Pager staa paa Pinde.
O. A. Har han frygtet for, at man ikke har forstaaet ham? Behøver denne store Maler at skrive Navne under de Genstande, han afmaler? Det er saa langt fra, at han derved gør sin Moral mer almindelig anvendelig, at han snarere indskrænker den til kun at gælde i enkelte Tilfælde, idet han paa en vis Maade knytter den til de anførte Eksempler og forhindrer, at man anvender den paa andre. Jeg kunde ønske, at man, førend man gav et ungt Menneske denne uforlignelige Forfatters Fabler i Hænde, bortskar alle disse Slutninger, ved hvilke han vil forklare, hvad han allerede har sagt ligesaa klart som fornøjeligt. Forstaar din Elev ikke Fablen uden ved Hjælp af Forklaringen, saa kan du være sikker paa, at han heller ikke da vil forstaa den.
Det vilde altsaa være af Vigtighed at ordne disse Fabler mere systematisk, saa Rækkefølgen kom til at svare til det unge Menneskes Udvikling i Retning af Følelse og Indsigt. Kan man tænke sig noget mere ufornuftigt, end slavisk at holde sig til Rækkefølgen i Bogen uden Hensyn til, hvad man har Brug for, eller hvad der passer til Lejligheden? Først Ravnen, saa Cikaden,Ogsaa her er det nødvendigt at gøre Brug af Hr. Formeys Rettelse: Først kommer Cikaden, derpaa Ravnen o. s. v.derpaa Frøen, og dernæst de to Mulæsler o. s. v.. Jeg har en særlig Interesse for disse to Mulæsler; jeg mindes nemlig at have kendt en Dreng, som særlig var opdraget for Finantsvæsnet, og hvis Hoved man havde fyldt med Snak om den Plads, han skulde udfylde; han læste denne Fabel, lærte den, fremsagde den, gentog den hundrede og atter hundrede Gange uden nogen Sinde derved at komme i Tanker om at gøre den mindste Indvending mod den Gerning, hvortil han var bestemt. Jeg har ikke alene aldrig set Børn gøre nogen grundig Anvendelse af de Fabler, som de lære; men jeg har heller aldrig set nogen bekymre sig for at hjælpe dem til at gøre denne Anvendelse. Den moralske Belæring bruges som Paaskud for at kunne kaste sig over dette Studium; men den virkelige Grund baade for Moder og: Barn er ingen anden end den, at faa et helt Selskab til at lægge Mærke til Barnet, medens det fremsiger sine Fabler, og saa har det endda glemt hele Stadsen, naar det en Gang bliver mere voksent, og naar det ikke længer gælder om at fremsige dem, men lære noget af dem. Endnu en Gang: det er kun voksne Mennesker, der kunne drage nogen Lærdom af Fablerne, og for Emil er Tiden nu kommen til at begynde.
Anm. af R. i Genferudgaven.
Jeg antyder thi jeg vil heller ikke give al Ting ind med Skeer de Afveje, som føre bort fra den rigtige Vej, for at man kan lære at undgaa dem. Jeg tror, at din Elev ved at følge denne Vej, som jeg har betegnet, for saa godt Køb, som muligt, vil erhverve sig Menneskekundskab, saavel som Kendskab til sig selv, og jeg tror, at du derved vil kunne bringe ham til det Punkt, at han kan se paa Lykkens lunefulde Spil uden at misunde dens Yndlinge deres Skæbne og være tilfreds med sin egen uden at bilde sig ind at være visere end andre. Du har ogsaa begyndt med at lade ham optræde handlende for at gøre ham til Tilskuer: nu maa du gaa videre; thi fra Tilskuerpladsen ser man Genstandene, som de synes at være, men fra Scenen ser man dem, som de ere. For at overskue det hele, maa man stille sig paa et Punkt, hvorfra man har Oversyn; man maa nær til for at se Enkelthederne. Men hvilken Adkomst har et ungt Menneske til at blande sig i Verdensaffærerne? Hvilken Ret har han til at blive indviet i de dunkle Hemmeligheder? Al Interessen i hans Alder samler sig jo om lystige Paahit; han raader endnu kun over sig selv, og det vil sige, han raader ikke over noget. Mennesket er den Vare, som staar lavest i Pris, og iblandt alle de vigtige Rettigheder, vi har med Hensyn til Ejendom, er Rettigheden over vor Person altid den ringeste.
Naar jeg ser, hvorledes man i den mest virkelystne Alder kun beskæftiger de unge Mennesker med rent spekulative Studier og derefter, uden at have givet dem Lejlidhed til at gøre den mindste Erfaring, paa én Gang kaster dem ud i Verden, ind i Forretningerne, saa mener jeg, at man forsynder sig ikke mindre imod Fornuften end imod Naturen, og det overrasker mig ikke mere, at saa faa Mennesker forstaa at tage fat paa Livet. Ved hvilken underlig bagvendt Tankegang er man dog kommet ind paa at fylde os med saa mange unyttige Ting, medens man ikke regner Handledygtighed for noget? Man foregiver at uddanne os for Samfundet, og man underviser os, som om enhver af os ikke fik andet at gøre i Livet end at sidde i sin Celle og filosofere eller snakke med andre indifferente Størrelser om Kejserens Skæg. Du bilder dig ind at lære Børnene at leve, naar du lærer dem at bukke og sige nogle intetsigende Fraser. Jeg har ogsaa lært min Emil at leve, for jeg har lært ham at leve sit eget Liv og hvad mere er at fortjene sit Brød. Men dette er ikke nok. For at leve i Verden maa man forstaa at omgaas Mennesker; man maa kende det Værktøj, som giver os Tag i dem; man maa kunne beregne Særinteressernes indbyrdes Brydning i det borgerlige Samfund og saa nøje kunne forudse Følgerne, at man sjældent skuffes i sine Foretagender, eller at man i det mindste altid har grebet til de bedste Midler for at sikre sig et heldigt Udfald. Lovene tillade ikke de unge Mennesker selv at ordne deres egne Affærer eller faade over deres Ejendom; men hvad hjælper alle disse Forsigtighedsregler, naar de ikke inden Myndighedsalderen kunne vinde nogen Erfaring? De har ikke vundet noget ved at vente og ville i fem og tyve Aar Alderen være lige saa nybagte som i femten Aars Alderen. Naturligvis maa man forhindre, at et ungt Menneske, forblindet af Uvidenhed eller vildledt af sine Lidenskaber, gør sig selv Skade: men i enhver Alder er det tilladt at gøre godt; i enhver Alder kan man, under en fornuftig Mands Ledelse, tage sig af disse Stakler, som kun behøve Støtte.
Ammer og Mødre knytte sig hjerteligt til Børnene netop paa Grund af den Pleje, de yde dem; Udøvelsen af de selskabelige Dyder lægger i Dybet af Hjerterne Kærlighed til Menneskene: ved at gøre det gode bliver man god; jeg kender ingen sikrere Vej. Lad din Elev blive optaget af at gøre alle de gode Handlinger, som han magter; lad Omsorgen for de trængende altid være hans Sag; lad ham ikke alene hjælpe dem med Penge, men lad ham have Omsorg for dem; lad ham tjene dem, beskytte dem, vie dem sin Person og sin Tid; lad ham gøre sig selv til deres Forretningsfører: han vil aldrig i Livet komme til at beklæde et ædlere Embede. Hvormange undertrykte, som man aldrig havde hørt paa, skulde ikke opnaa Retfærdighed, naar han paa deres Vegne krævede den med denne uforfærdede Fasthed, som Udøvelsen af det gode altid giver, naar han trængte sig ind ad de stores og riges Døre, naar han om det var nødvendigt steg op lige til Tronens Tod, for at lade de ulykkeliges Røst høre, for hvem alle Adgange ere lukkede paa Grund af deres Elendighed, og hvem Frygten for at blive straffede for de Lidelser, man tilføjer dem, holde tilbage, saa de endog ikke vove at beklage sig!
Men skulle vi da gøre Emil til en omvankende Ridder, en Verdensreformater, en Paladin?Saaledes kaldtes enhver af de Storherrer, der ledsagede Carl den store i Krigen. En Eventyrhelt.Skal han blande sig i de offentlige Anliggender, spille den vise og Lovens Forsvarer hos de store, hos Øvrigheden, hos Fyrsten, være Talsmand hos Dommeren for Retten? Jeg bryder mig ikke noget om alt dette. Selv om man hitter paa komiske og latterlige Benævnelser, blive Tingene i sig selv ikke dermed forandrede. Han vil gøre alt det, som han véd er nyttigt og godt; men heller ikke mere, og han véd, at for ham er intet nyttigt og godt, som ikke sømmer sig for hans Alder. Han véd, at hans første Pligt gælder ham selv, at unge Mennesker bør nære Mistillid til sig selv, være forsigtige i deres Færd, ærbødige overfor ældre Folk, tilbageholdne og passe paa ikke at vrøvle, beskedne i alle ligegyldige Sager, men dristige, naar det gælder om at gøre noget godt, og modige til at sige Sandheden. Saaledes vare hine berømte Romere, som, førend de betroedes noget Statsemhede, tilbragte deres Ungdom med at efterspore Forbrydelsen og forsvare Uskyldigheden, og det uden andet Formaal, end det at belære sig ved at tjene Retfærdigheden og værne om de gode Sæder.
O. A.
Emil ynder hverken Larm eller Strid, ikke alene mellem Menneskene,Men dersom man nu søger Strid med ham selv, hvorledes vil han saa bære sig ad? Jeg svarer, at han aldrig vil komme i Strid; han vil aldrig lade sig henrive i den Grad, at han udsættes derfor. Men vil man atter sige hvem kan være sikret imod et Ørefigen eller en ærerørig Beskyldning af en raa Person, en Drukkenboldt eller en tapper Landevejsridder, som, for at faa den Plasér at stikke sin Næste ihjel, begynder med at fornærme ham? Dette er en anden Sag; Borgernes Ære og Liv maa ikke være afhængig af en raa Karl, en Drukkenboldt eller en brøsig Hanskvast, og man kan lige saa lidt vare sig imod et saadant Tilfælde som mod et blive ramt af en nedfaldende Tagsten. Et Ørefigen og en ærerørig Beskyldning, som man tager imod og finder sig i, drager i det borgerlige Samfund Følger efter sig, som ingen Visdom er i Stand til at afværge. Lovenes Mangelfuldhed giver ham altsaa i dette Tilfælde hans Uafhængighed tilbage. Han alene er da Øvrighed og Dommer imellem Fornærmeren og ham selv; han alene er Fortolker og Haandhæver af Naturretten; han skylder sig selv Retfærdighed og er den eneste, som kan skaffe ham den, og der vil ikke paa Jorden findes en saa vanvittig Regering, at den vil straffe ham for i et saadant Tilfælde at have taget sig selv til Rette. Jeg siger ikke, at han bør slaas; dette er en Taabelighed. Jeg siger, at han skylder sig selv Retfærdighed, og at han er den eneste, som kan skaffe sig den. Dersom jeg var Enehersker, skulde jeg uden at behøve saa mange unyttige Forbud imod Dueller svare for, at der aldrig skulde gives Ørefigen eller gøres ærekrænkende Beskyldninger i mine Stater, og dette ved et meget simpelt Middel, som Domstolene ikke skulde blande sig i. Men hvorom alting er, saa véd Emil i et saadant Tilfælde Besked om den Ret, han skylder sig selv, og det Eksempel, han skylder hæderlige Folk til Betryggelse. Selv det kækkeste Menneske har det ikke i sin Magt at undgaa at kunne fornærmes; men han kan forhindre, at man ret længe praler af at have fornærmet ham.ikke en Gang mellem Dyrene. Han har aldrig hidset to Hunde paa hinanden; aldrig har han ladet en Hund forfølge en Kat. Denne Fredens Aand er en Virkning af hans Opdragelse, som hverken har næret hans Egenkærlighed eller givet ham nogen høj Mening om sig selv, hvorfor den har afholdt ham fra at søge sin Glæde i at herske, eller i andres Ulykke. Han lider, naar han ser andre lide; dette er en naturlig Følelse. Det, som gør et ungt Menneske haardhjertet, saa det fornøjer sig over at se et følende Væsen lide, er, at det, i et Anfald af Forfængelighed, betragter sig selv som fritaget for lignende Pinsler paa Grund af sin Visdom eller Overlegenhed. Den, som man har bevaret mod en slig Aandsretning, vil ikke falde i de Laster, som udspringe derfra. Emil ynder altsaa Freden. Billedet af Lykken fryder ham, og naar han selv kan bidrage til at skabe den, saa føres han derved end mere til at tage Del i den. Jeg har ikke forudsat, at han, naar han saa de ulykkelige, kun skulde være besjælet af denne ufrugtbare og gruelige Medlidenhed, som nøjes med at beklage de Lidelser, som den magter at helbrede. Hans virkelystne Velgørenhed giver ham snart en Indsigt, som han med et haardere Hjerte aldrig eller først langt senere vilde have opnaaet. Ser han, at der er Splid mellem hans Kammerater, søger han at bringe Forsoning i Stand; ser han bedrøvede, forsker han efter Grunden til deres Kummer; ser han to Mennesker, der hade hinanden, ønsker han at kende Aarsagen til deres Fjendskab; finder han en undertrykt, der sukker under den mægtiges eller riges Plagerier, undersøger hun det Paaskud, under hvilket disse Plagerier skjule sig, og den Deltagelse han føler for alle elendige, tillader ham ikke at være ligegyldig for at finde Midler til at ende deres Lidelser. Hvad skulle vi nu gøre for at gøre disse Anlæg nyttige paa en Maade, som passer for hans Alder? Vi maa retlede hans Deltagelse og Kundskaber og sætte hans Iver i Arbejde, at den kan forøges.
R.
Jeg bliver ikke træt af at gentage: lad de unge Mennesker faa al deres Undervisning i Handling, langt hellere end igennem Samtaler; lad dem ikke af Bøger lære noget af det, som Erfaringen kan belære dem om. Hvad er det dog for et fortvivlet Forehavende, at øve dem i at holde Taler uden at have noget at tale om; hvor det dog er taabeligt at tro, at man paa en Skolebænk kan lade dem føle Lidenskabernes energiske Sprog eller Overtalelseskunstens uhyre Magt, naar de ikke har Spor af Interesse for at overtale nogen! Alle Veltalenhedens Forskrifter er jo ikke andet end Klingklang for hver den, der ikke føler, at han kan have nogen Gavn af at bruge dem. Hvad i al Verden bryder en Skoledreng sig om at vide, hvorledes Hannibal bar sig ad med at faa sine Soldater til at gaa over Alperne? Dersom du, i Stedet for alle disse glimrende og højt klingende Taler, vilde fortælle ham, hvorledes han skulde gaa til Værks for at faa Skolens Forstander til at give kam en Fridag, saa kan du stole paa, at han nok skulde spidse Øren og tage imod dine Forskrifter.
Dersom jeg skulde undervise et ungt Menneske, hvis Lidenskaber allerede vare i Fyr og Flamme, i Veltalenhed, saa vilde jeg stadig føre saadanne Emner paa Bane, der egnede sig til at sætte hans Lidenskaber i Bevægelse, og vi vilde saa i Forening undersøge, hvilket Sprog han burde føre lige over for andre Mennesker for at bevæge dem til at gaa ind paa hans Ønsker. Men min Emil er ikke i en for Veltalenhedskunsten saa fordelagtig Stilling; da han næsten ikke har andre Fornødenheder end rent fysiske, trænger han mindre til andre, end de til ham, og da han intet har at bede om for sig selv, saa rører det, hvorom han vil overbevise andre, ham ikke nær nok til at sætte ham i videre stærk Bevægelse. Som en Følge deraf bliver hans Tale i Almindelighed jævn og lidet billedlig. Han taler i Reglen ganske ligefrem og kun med det Formaal at blive forstaaet. Tankesprog er han ikke rig paa, fordi han ikke har lært at udtale sig i al Almindelighed om sine Forestillinger; han har faa Billeder, fordi han sjældent er i Lidenskab.
Det er dog ikke saaledes at forstaa, at han skulde være helt flegmatisk og kold; hverken hans Alder, hans Sæder, eller hans Smag give ham Lov dertil: paa Grund af Ungdommens Fyrighed give de opsparede og i hans Blod rensede Livsaander hans unge Hjerte en Varme, som straaler i hans Blik, føles i hans Tale og ses i hans Handlinger. Hans Sprog har faaet Eftertryk og kan undertiden blive heftigt. Det ædle Sindelag, som besjæler ham, giver det Kraft og Sving. Gennemtrængt af inderlig Kærlighed til Menneskene, formaar han, idet han taler, ligesom at overføre i andre, hvad der rører sig i hans Sjæl; hans ædle Frimodighed har noget meget mere fortryllende ved sig end andres kunstige Veltalenhed, eller rettere: han alene er i Virkeligheden veltalende, efterdi han kun behøver at aabenbare sine Følelser for at kunne meddele dem til enhver, der hører ham.
Jo mere jeg tænker derover, desto mere finder jeg, at naar man paa denne Maade sætter Velgørenheden i Virksomhed og gennem moden Overvejelse søger at udfinde Aarsagerne til de gode eller daarlige Følger af denne vor Virksomhed, saa vil det ikke være saa faa Kundskaber, som man kan fremelske i en ung Mands Sjæl, og foruden al den virkelige Viden, som man kan tilegne sig i Skolerne, vil han tillige her erhverve sig en endnu vigtigere Viden, nemlig en Viden om, hvorledes han skal gøre sin Indsigt frugtbringende i Livet. Det er jo ikke muligt andet, end at han, der nærer saa stor Interesse for sine Medmennesker, i god Tid maa lære at veje og vurdere deres Handlinger, Smag og Fornøjelser, og maa derfor i Almindelighed kunne give en rigtigere Vurdering af, hvad der tjener til eller skaber Menneskenes Lykke, end de, som ikke interesserer sig for nogen og derfor aldrig gøre noget for andre. De, som aldrig befatte sig med andet end deres egne Sager, ere altfor lidenskabelige til at kunne dømme sundt om Tingene. Da de kun har deres egen Fordel i Tankerne og derfor afpasse deres Forestillinger om godt og ondt efter deres egen Fordel, saa fylde de deres Sjæl med tusende latterlige Fordomme, og i alt, hvad der i mindste Maade gør Skaar i deres Fordel, se de straks en almindelig Omvæltning.
Lade vi vor Egenkærlighed omfatte andre Væsner udenfor os, saa forvandle vi den til en Dyd, og der gives ikke det Menneskehjerte, i hvilket denne Dyd ikke har sin Rod. Jo mindre vor Omsorg umiddelbart berører os selv, desto mindre har vi at frygte for, at Egeninteressens Blændværk skal komme med i Spillet; jo mere alt omfattende denne Interesse bliver, desto retfærdigere bliver den, og Kærligheden til Menneskeslægten er da ikke andet i os end Kærligheden til Retfærdigheden. Vil jeg altsaa, at Emil skal elske Sandheden, og vil jeg, at han skal kende den, saa maa jeg passe paa, at hans Foretagender ikke har noget med hans Egeninteresse at gøre. Jo mere hans Omhu helliges andres Lykke, desto renere og forstandigere vil den blive, og desto mindre vil han tage fejl af, hvad der er godt eller ondt; men jeg vil aldrig finde mig i, at han befatter sig med denne blinde Foretrækken, der alene har sin Grund i Hensyntagen til Personer eller uretfærdige Fordomme. Og hvorfor skulde han skade den ene for at være den anden til Tjeneste? Det er jo ham saa temmelig ligegyldigt, i hvis Lod den største Lykke falder, forudsat at han arbejder paa den største Lykke for alle: dette er den vises fornemste Interesse næst efter hans egen; thi enhver er en Del af Slægten, men ikke af et andet Enkeltvæsen.
For at forhindre, at Medlidenheden udarter til Svaghed, maa den altsaa omfatte alle, og hele Menneskeslægten maa gøres til Genstand for den. I saa Fald giver man sig kun hen til den, saa vidt som den staar i Samklang med Retfærdigheden: thi af alle Dyder er Retfærdigheden den, som bidrager mest til Menneskenes fælles Vel. Man maa af Fornuftgrunde, af Kærlighed til sig selv have Medlidenhed med Slægten i en endnu højere Grad end med sin Næste, og Medlidenheden med Slynglerne er en uhyre stor Grusomhed imod Menneskene.
For øvrigt maa man tænke paa, at alle disse Midler, hvormed jeg paa denne Maade tvinger min Elev udenfor sit Selv, imidlertid altid tage direkte Sigte paa ham selv, efterdi han ikke blot har en indre Nydelse deraf, men ogsaa fordi jeg, ved at gøre ham godgørende til Fordel for andre, arbejder paa at oplære ham selv.
Jeg har først peget paa Midlerne, og nu viser jeg Virkningen af dem. Hvilke Storsyner oprulles ikke lidt efter lidt for hans Aand! Hvilke ophøjede Følelser kvæle ikke de lave Lidenskabers Spirer i hans Hjerte! Hvilken Klarhed i Dømmekraften, hvilken Nøjagtighed i Tænkningen ser jeg ikke forme sig af hans forædlede Tilbøjeligheder, af den Erfaring, som samler en stor Sjæls Formaal indenfor det muliges snævre Grænse, og som lader en overlegen Mand, der ikke formaar at hæve de andre til sin Højde, stige med til dem! Retfærdighedens sande Grundsætninger, Skønhedens sande Mønstre, alle moralske Forhold mellem Væsen og Væsen, alle Ordenens Begreber indprænte sig i hans Forstand; han ser enhver Tings Plads og Grunden til, at den viger af fra den; han ser, hvad der befordrer og hvad der hæmmer det gode. Uden at have erfaret de menneskelige Lidenskaber, kender han deres Blændværk og gøglende Spil.
Jeg iler fremad, revet med af Sagens Storhed, men uden at skuffes med Hensyn til Læsernes Dom. De har i lang Tid set mig i Drømmenes Rige; men jeg jeg ser altid dem i Fordommenes Verden. Naar jeg fjerner mig saa stærkt fra de gængse Meninger, saa undlader jeg dog ikke stadigt at holde mig dem for Øje: jeg undersøger dem, overvejer dem, ikke for at følge dem, men for at veje dem paa Fornuftkritikens Vægtskaal. Hver Gang denne tvinger mig til at fjerne mig fra dem, holder jeg belært af Erfaringen det for en given Sag, at man ikke vil følge mit Eksempel; jeg véd, at man strammer sig op til kun at forestille sig det muligt, som man ser; den unge Mand, jeg fremstiller, holder man for et indbildt og fantastisk Væsen, fordi han er forskellig fra dem, med hvem man sammenligner ham, og man tænker ikke paa, at han netop maa være forskellig fra dem, fordi han er opdraget paa en helt anden Maade, paatrykt helt modsatte Følelser, oplært helt anderledes end disse, saa det vilde være meget mere overraskende, at han lignede dem, end at han var saadan, som jeg forudsætter ham. Han er ikke Menneskets Menneske, han er Naturens Menneske. Altsaa maa han sikkerlig være meget besynderlig i deres Øjne.
Da jeg begyndte dette Arbejde, forudsatte jeg ikke noget, som ikke alle og enhver kunde iagttage lige saa godt som jeg, fordi der er et Punkt nemlig Menneskets Fødsel hvorfra vi alle begynde Livet paa samme Maade; men jo længer vi rykke frem, jeg for at frede om og pleje Naturen, og I for at forvrænge den, desto længere fjerne vi os fra hverandre. Da min Elev var seks Aar, skilte han sig ikke ret meget fra eders, fordi I endnu ikke havde haft Tid til at vanskabe denne: men nu ligne de aldeles ikke hinanden, og den voksne Alder, som min Elev nu nærmer sig, maa vise ham i en helt forskellig Skikkelse, dersom jeg da ikke skal have spildt al min Møje. Omfanget af det tilegnede kan maaske være saa temmelig ens paa begge Sider; men hvad der er tilegnet, ligner aldeles ikke hinanden. I forbavses ved hos den ene at finde ophøjede Følelser, som de andre ikke har mindste Spor af; men betænk ogsaa, at disse andre allerede allesammen ere Filosofer og Theologer, førend Emil endnu véd, hvad Filosofi er, og førend han endog har hørt Tale om Gud.
Vilde man altsaa sige: Der er intet af det, du forudsætter, som eksisterer; de unge Mennesker ere ikke saaledes? beskafne; de har denne eller hin Tilbøjelighed, de bære sig saadan eller saadan ad ja, det er det samme som at ville nægte, at et Pæretræ nogen Sinde kunde være et stort Træ, fordi man i vore Haver kun havde set DværgPæretræer.
Jeg beder disse Dommere affejende i deres Kritik om at betænke, at det, de her siger, véd jeg lige saa godt som de, at jeg efter al Rimelighed har overvejet det længe, og at jeg, som ikke har nogen Interesse af at føre dem bag Lyset, derfor har Ret til at kræve, at de i det mindste give sig Tid til at undersøge, hvor det er, jeg bedrager mig. Lad dem omhyggelig undersøge den menneskelige i Natur, og lad dem følge Menneskehjertets første Udvikling under disse eller hine Omstændigheder, for at se, hvormeget ét Menneske kan blive forskelligt fra et andet, netop i Kraft af Opdragelsen. Lad dem saa derefter anstille en Sammenligning mellem min Opdragelsesmaade og de Virkninger, jeg tillægger denne, og derpaa sige mig, hvor det er, at mine Slutninger ere gale: saa vil jeg give tabt.
Det som gør mig end mere paastaaelig og som mener jeg undskylder denne min Paastaaelighed, er, at jeg, i Stedet for at hænge mig i Systemerne, tværtimod bygger det mindst mulige paa Slutninger, men stoler kun paa Iagttagelsen. Jeg bygger aldeles ikke paa noget, jeg har bildt mig ind, men paa hvad jeg har set. Det er sandt nok, at jeg ikke har indskrænket mig til at gøre mine Erfaringer indenfor Omkresen af én Bys Mure eller hos én Klasse Mennesker; men efter at have anstillet mine Sammenlinger mellem saa mange Stænder og Folkeslag, som jeg har set mig om iblandt i mit Liv, som jeg har tilbragt med at iagttage dem, saa har jeg udskilt alt det som kunstigt, det var ejendommeligt for ét Folk, men ikke for et andet, for én Stand, men ikke for en anden, og jeg har kun anset det for ubestrideligt tilhørende Mennesket, som var fælles for alle, hvilken Alder, hvilken Stand eller hvilket Folk det end tilhørte.
Dersom du nu, efter denne Metode, lige fra dets Barndom af følger et ungt Menneske, som ikke har modtaget nogen Slags Særuddannelse og som det mindst mulige er afhængig af andres Autoritet eller Mening, hvem tror du saa, dette unge Menneske vil ligne mest, enten min Elev eller din? Ja, dette er synes det mig det Spørgsmaal, som skal besvares for at komme efter, om jeg er paa Vildspor.
Det falder ikke Mennesket let at begynde at tænke; men saasnart det har begyndt, holder det aldrig mere op dermed. Hvem der én Gang har tænkt, vil vedblive dermed, og naar Forstanden først er øvet i at gøre sine Overvejelser, saa kan du ikke mere være ørkesløs. Man kunde altsaa mene, at jeg enten gør altfor meget eller altfor lidt af denne Sag, at Menneskeaanden af Naturen ikke er saa rede til at lukke sig op, eller at jeg, naar jeg nu én Gang har tilmaalt den en Færdighed, som den ikke besidder, alt for længe holder den indsnævret indenfor en Kres af Forestillinger, som den maatte være kommen ud over.
Men man skal nu først betænke, at naar man vil danne Naturmennesket, saa er det derfor ikke Opgaven at gøre ham til en vild og forvise ham ud i Dybet af Urskovene; men det gælder om, at han midt i Samfundets Hvirvel, som summer om ham, ikke lader sig henrive hverken af sine Lidenskaber eller Folks Mening, saa han ser med egne Øjne og føler med sit eget Hjerte og ikke lader sig lede af nogen Autoritet udenfor den, han har i sin egen Fornuft. I denne Stilling er det indlysende, at Mængden af de Genstande, som møde ham, de mangeartede Følelser, som besjæle ham, og alle de Midler, han har til sin Raadighed for at tilfredsstille sine virkelige Fornødenheder: alt dette maa fylde ham med en Rigdom af Forestillinger, som han aldrig eller meget langsommere vilde have erhvervet sig. Aandens naturlige Fremskridt bliver altsaa fremskyndet, men ikke omkalfatret [= vende op og ned på, red.]. Det samme Menneske, som, om det levede i Skovene, maatte blive ved at være dumt, maa i Byerne blive tænkende og forstandigt, naar det da nøjes med at være blot Tilskuer. Intet er mere skikket til at gøre En vis end de Daarskaber, man ser andre gøre uden selv at tage Del i dem, og selv den, som tager Del i dem, kan alligevel høste Belæring, forudsat han da ikke lader sig bedaare og optager Vildfarelsen efter dem, som give sig hen til den.
Man maa dernæst betænke, at vore Evner indskrænke os til at befatte os med Sanseverdenen, hvorfor vi har saa uendelig svært ved at faa fat paa Filosofiens abstrakte Begreber og rent aandelige Forestillinger. For at naa dertil, maa vi enten frigøre os for Legemverdenen, med hvilken vi ere saa fast forbundne, eller skride frem trinvis og langsomt fra Genstand til Genstand, eller tilsidst raskt, næsten med ét Spring sætte over Kløften;Imellem det sanselige og oversanselige.men dette Kæmpeskridt er Barndommen ikke i Stand til at gøre; selv de voksne magte det kun ved Hjælp af Trin, udtrykkeligt afpassende for dem. Det første abstrakte Begreb er det første af disse Trin; men jeg har svært ved at se, hvorledes man finder paa at danne det.
O. A.
Dette ubegribelige og alt omfattende Væsen, som sætter Verden i Bevægelse og frembringer det hele System af Væsner, er hverken synligt for vore Øjne eller til at tage og føle paa med vore Hænder; det unddrager sig alle vore Sanser: Værket er aabenbart; men Værkets Mester skjuler sig. Det er ikke lidt, omsider at naa til at erkende, at han er til, og naar vi ere komne dertil og spørge os selv: hvad er det for et Væsen? hvor er det? saa forvirres og forvildes vor Aand, og vi vide ikke mere, hvad vi skulle tænke.
Locke vil, at man skal begynde med Læren om Aanderne, og at man derfra skal gaa over til Læren om Legemerne.»Naturfilosofien,« skriver Locke, »er Erkendelsen af Grundaarsagerne, Egenskaberne ved og Virkningerne af Tingene, som de ere i sig selv; jeg mener derfor, at den omfatter to Dele, hvoraf den ene Del (Metafysiken) befatter sig med Aanderne, deres Væsen og Egenskaber, og den anden med Legemerne.« Han mener nu, at der forud for Studiet af Stoffet og Legemerne maa meddeles nogen ikke videnskabelig fremstillet Undervisning om Aanderne, for derved at naa til en sandere og fyldigere Forstaaelse af den intellektuelle Verden, hvortil baade Fornuft og Aabenbaring fører os hen. Han anbefaler et Udtog af Bibelen og hævder, at Studiet af den rene Fysik, der er saa betagende, ellers let fører til Fornægtelse af al Aand og saaledes ender i Materialisme. (Se Locke, Sallwürks Overs, § 190193).Denne Metode er Overtroens, Fordommenes og Vildfarelsernes: det er ikke Fornuftens, heller ikke Naturens regelrette Vej; det er egentlig at tilstoppe Øjnene for at lære at se. Man maa længe have studeret Legemverdenen for at kunne danne sig et sandt Begreb om Aanderne og faa en Formodning om, at de ere til. Den modsatte Vej fører kun til Materialisme.
O. A.
Da vore Sanser ere de fornemste Hjælpemidler for vor Erkendelse, saa ere de legemlige og sanselige Væsner de eneste, om hvilke vi har en umiddelbar Forestilling. Det Ord Aand har ikke nogen Mening for den, som ikke har filosoferet. For Almuen og for Børnene er en Aand kun et Legeme, eller forestille de dem ikke Aander, som skrige, tale, slaa og larme? Og man vil vel indrømme mig, at Aander, som har Arme og Tunger, ligne i meget høj Grad Legemer. Der har vi Grunden til, at alle Folk paa Jorden Jøderne ikke undtagne har gjort sig legemlige Guder. Vi selv med vore Lærebegreber om Aand, Treenighed og Personer ere for største Parten ægte Antropomorfister.Antropomorfisme i særlig Forstand er at overføre sanselige Egenskaber paa oversanselige Væsner, f. Eks. at sige, at Gud hører, ser o. s. v.Jeg indrømmer, at man lærer os at sige, at Gud er overalt; men vi tro ogsaa, at Luften er overalt, i det mindste i vor Atmosfære, og Ordet Aand betegner efter sin Oprindelse det samme som Aande og Vind. Saasnart man vænner Folk til at sige Ordene tankeløst, saa er det bagefter let at faa dem til at sige alt, hvad man vil.
O. A.
Iagttagelsen af vor Indvirkning paa andre Legemer har fra først af maattet lade os tro, at naar de indvirkede paa os, saa var det paa en lignende Maade, som naar vi indvirkede paa dem. Paa denne Maade begyndte Mennesket at besjæle alle de Væsner, hvis Paavirkning det følte. Da det følte sig svagere end største Parten af disse Væsner, saa i Mangel af Kendskab til Grænserne for deres Magt forudsatte det, at den var ubegrænset og gjorde Guder af dem, paa samme Tid som de gjorde dem til legemlige Væsner. I den første Tidsalder, hvor alt satte Menneskene i Skræk, har de ikke set noget til Døden i Naturen. Forestillingen om Materien har ikke været mindre langsom til at danne sig i dem end Forestillingen, om Aand, efterdi denne første Forestilling selv er en Abstraktion. De har saaledes fyldt den hele vide Verden med sanselige Guder. Træerne, Vindene, Bjergene, Floderne, Byerne, selv Husene, alt havde sin Sjæl, sin Gud, sit Liv. Labans Husguder, de vildes Afgudsbilleder, Negrenes Fetischer, der alle ere Værker af Naturen og Menneskene, har været de dødeliges første Guddomme; Flerguderiet (Polytheismen) har været deres første Religion og Afgudsdyrkelsen deres første Gudstjeneste. De har ikke kunnet erkende en eneste Gud, førend de, ved mere og mere at gøre deres Begreber almene, ere blevne i Stand til at komme tilbage til en FørsteAarsag og til at samle Systemet af samtlige Væsner under én eneste Forestilling samt lægge en Forstaaelse i Ordet Substans, hvilket i Grunden er den største Abstraktion. Ethvert Barn, som tror paa Gud er altsaa nødvendigvis en Afgudsdyrker, eller i det mindste Antropomosfist, og naar Indbildsningskraften én Gang har set Gud, er det meget sjældent, at Forstanden begriber ham. Se, dette er netop den Vildfarelse, hvortil Lockes Ordning fører.
Ere vi paa en eller anden Maade naaede til det abstrakte Begreb om Substansen, ser man, at man, for at antage én eneste Substans, maa forudsætte hos den uforenelige Egenskaber, som gensidigt udelukke hinanden, som f. Eks. Tænkning og Udstrækning, af hvilke den ene efter sit Væsen er delelig, medens den anden udelukker al Delbarhed. Man begriber endvidere, at Tænkningen eller om man vil Følelsen er en oprindelig Egenskab og uadskillelig fra den Substans, den hører til, og at det forholder sig paa samme Maade med Udstrækningen i Henseende til sin Substans. Deraf slutter man, at de Væsner, som miste en af disse Egenskaber, ogsaa miste den Substans, hvortil den hører, og at følgelig Døden kun er en Adskillelse af Substanser, og at de Væsner, hos hvem disse to Egenskaber ere forenede, ere sammensatte af de to Substanser, hvortil disse to Egenskaber høre.
Man overveje nu, hvilken Afstand der endnu bliver mellem Begrebet: de to Substanser og Begrebet: den guddommelige Natur, imellem den ufattelige Forestilling om vor Sjæls Indvirkning paa vort Legeme og Forestillingen om Guds Indvirkning paa alle Væsner. Forestillingerne om Skabelse, Tilintetgørelse, Allestedsnærværelse, Evighed, Almagt, de guddommelige Egenskaber, ere allesammen Forestillinger, som i deres Uklarhed og Dunkelhed kun ere tilgængelige for saare faa Mennesker, skønt de ikke ere dunkle for Folk i Almindelighed, fordi disse ikke forstaa noget af det hele; men hvorledes skulde nu disse Forestillinger i deres hele Styrke, det vil sige i deres hele Dunkelhed, vise sig for de unges Aand, der endnu tumle med Sansernes første Foretagender og som kun fatte, hvad de kunne tage og føle paa? Det er forgæves, at Uendelighedens Afgrunde aabne sig rundt omkring os: et Barn forstaar ikke at blive forfærdet derover; dets svage Øjne kunne ikke lodde deres Dybder. Alt er uendeligt for Børnene; de forstaa ikke at sætte Grænser for noget, ikke fordi de gøre deres Maalestok meget lang, men fordi deres Forstand er saa lille. Jeg har endogsaa lagt Mærke til, at de sjældnere anbringe Uendeligheden paa hin end paa denne Side af de Udstrækninger, der ere dem bekendte. Et umaaleligt Rum vurdere de meget mere ved Hjælp af deres Fødder end ved deres Øjne; for dem strækker det sig ikke længere, end de kunne se, men meget længere, end de kunne gaa. Taler man til dem om Guds Magt, saa anse de Gud for at være næsten lige saa stærk som deres Fader. Da i enhver Sag deres Kendskab er Maalestokken for det mulige, saa anse de altid det, man siger dem, for ringere end det, de vide Besked om. Saadanne Domme ere naturlige for den uvidende og svage Aand. Ajax frygtede for at maale sig med Achilles, men udæskede Jupiter til Kamp, fordi han kendte Achilles, men ikke Jupiter. En schweisisk Bonde, som bildte sig ind at være den rigeste af alle Mennesker, og hvem man bestræbte sig for at forklare, hvad en Konge var, spurgte med en stolt Mine, om Kongen da kunde holde hundrede Køer paa Bjerget.
Jeg forudser, at mange af mine Læsere vilde forundres over at høre, at jeg har levet sammen med min Elev hele denne hans første Tid uden at tale med ham om Religion. I femten Aars Alderen vidste han ikke, om han havde en Sjæl, og maaske det i atten Aars Alderen endnu ikke er Tiden til at lære ham det; thi dersom han lærer det, før end det er nødvendigt, saa løber han den Fare aldrig at vide det.
Dersom jeg skulde male et Billede af denne kedsommelige Bornerthed, saa vilde jeg male en Pedant i Færd med at undervise Børnene i Katekismen, og vilde jeg gøre et Barn fjollet, saa vilde jeg tvinge det til at forklare, hvad det siger, naar det opremser sin Katekismus. Man vil indvende imod mig, at da største Parten af de kristelige Læresætninger ere dybe Hemmeligheder, saa maa man, hvis man vil vente, til Menneskeaanden bliver i Stand til at fatte dem, ikke blot vente, til Barnet bliver et voksent Menneske, men vente, til Mennesket slet ikke er mere. Hertil svarer jeg for det første, at der gives Hemmeligheder, som det ikke alene er umuligt for Mennesker at fatte, men at tro, og at jeg ikke kan se, hvad man vinder ved at undervise Børnene deri, dersom det da ikke skulde være dette i god Tid at lære dem at lyve. Jeg paastaar fremdeles, at man, for at gaa ind paa Mysterierne, i det mindste maa begribe, at de ere ubegribelige; men Børnene ere ikke en Gang i Stand til at begribe dette. For den Alder, hvor alt er gaadefuldt, gives der slet ingen egentlige Mysterier.
Man maa tro paa Gud for at blive frelst. Den falske Forstaaelse af dette Dogme er Grunden til den blodtørstige Utaalsomhed og Aarsagen til alle de indholdsløse Lærdomme, som give den menneskelige Fornuft Dødsstødet ved at vænne Mennesket til at lade sig afspise med Ord. Der er uden Tvivl ikke et Øjeblik at spilde for at vinde den evige Salighed; men dersom det, for at vinde den, er tilstrækkeligt at gentage visse Ord, saa indser jeg ikke, hvad der er til Hinder for at befolke Himlen med Stære og Skader, lige saa godt som med Børn.
Forpligtelsen til at tro forudsætter Muligheden for at tro. Filosofen, som ikke tror, har Uret, fordi han bruger den Fornuft slet, han har uddannet, og fordi han er i Stand til at forstaa de Sandheder, som han forkaster. Men Barnet, som bekender den kristne Tro, hvad tror det? det, som det fatter, og det fatter i saa ringe Grad det, som man lader det sige, at det lige saa villigt tilegnede sig det stik modsatte, om du sagde det dette. Børnene og mange voksnes Tro er et geografisk Spørgsmaal.Sammenlign Voltaires Zaire. Zaire er som Barn kommet i tyrkisk Fangenskab. Hun véd intet om sine Forældre; men hun véd, hun er kristen. Ved Stykkets Begynndelse er hun voksen og tilstaar for sin Fortrolige, den gamle Fatime, at hun elsker Sultan Orosman. F. forfærdes ved Tanken om, at hun da maa komme i Række med Korsets Fjender; men Zaire svarer: »Jeg ser det tydeligt: den Omsorg, man har for os i vor Barndom, former vore Følelser, vore Sæder og vor Tro. Ved Ganges vilde jeg været Slave af de falske Guder, i Paris kristen og her Muhameds Tilhænger.Skulde de belønnes, fordi de ere fødte i Rom fremfor i Mekka? Man fortæller den ene, at Muhamed er Guds Profet, og han siger, at Muhamed er Guds Profet; man fortæller den anden, at Muhamed er en Bedrager, og han siger, at Muhamed er en Bedrager. Enhver af dem vilde have forsikret, hvad den anden forsikrer, hvis deres Fødesteder havde været ombyttede. Kan man nu paa Grundlag af to saa ganske ens Anlæg sende den ene til Paradis og den anden til Helvede? Naar et Barn siger, at det tror paa Gud. saa er det ikke paa Gud, det tror; det er paa Peter eller Jakob, som siger, at der er nogen, man kalder Gud; det tror paa samme Maade som Euripides:
O. A.O Jupiter! kan jeg om dig vel gi'e Besked?
Jeg kender kun dit Navn, jeg ellers intet véd.Plutark, Afhandling om Kærligheden, oversat af Armyot. Saaledes begyndte egentlig Tragedien Menalippe: men det atheniensiske Folks Skrig tvang Euripedes (480406) til at forandre denne Begyndelse.Jeg holder det for givet, at intet Barn, der dør, førend det har naaet Fornuftens Alder, vil blive berøvet den evige Lyksalighed: Katolikerne tro det samme om alle de Børn, der har modtaget Daaben, selv om de aldrig har hørt Tale om Gud. Der gives altsaa Tilfælde, hvor man kan blive frelst uden at tro paa Gud, og disse Tilfælde indtræde lad det være i Barndommen eller paa Grund af Afsindighed naar Menneskeaanden ikke magter de Virksomheder, som ere nødvendige for at kunne komme til Erkendelse af Guddommen. Hele den Forskel, som jeg her ser mellem eder og mig, er den, at I paastaa, at Børnene i syv Aars Alderen har denne Evne, medens jeg ikke en Gang vil indrømme, at den er til Stede i femten Aars Alderen. Om jeg har Ret eller Uret, skal ikke her behandles som en Trosartikel; det er en ligefrem naturhistorisk Iagttagelse.
R.
Af samme Grund er det indlysende, at mangt et Menneske, som er blevet gammelt uden at tro paa Gud, ikke just derfor vil blive forment Adgang til Gud i det evige Liv, dersom dets Blindhed ikke har været frivillig, og jeg paastaar, at den ikke altid er det. Du indrømmer jo dette med Hensyn til de sindsyge, hvem en Sygdom har berøvet deres Aandsevner, men ikke deres Egenskab af Menneske og følgelig heller ikke Retten til Skaberens Velgerninger. Hvorfor saa ikke gøre den samme Indrømmelse med Hensyn til dem, som lige fra deres Barndom udsondrede fra alt Samfundsliv har levet et Liv helt og holdent som en vild, og som har været berøvede den Oplysning, som man kun erhverver i Omgang med Menneskene?Med Hensyn til den menneskelige Aands naturlige Tilstand og Langsomheden i dens Fremskridt, se første Del af »Afhandling om Uligheden.«Thi det er en bevislig Umulighed, at en saadan vild nogen Sinde i sine egne Overvejelser kunde hæve sig til Kundskab om den sande Gud. Fornuften siger os, at et Menneske ikke er strafskyldigt uden for de Fejl, som bunde i dets egen Vilje, og at en uundgaaelig Uvidenhed ikke vil blive regnet det til Brøde. Deraf følger, at overfor den evige Retfærdighed vil ethvert Menneske, som vilde have troet, om det havde haft den nødvendige Indsigt, blive anset for troende, og at blandt de vantro kun de ville blive straffede, hvis Hjerte lukke sig for Sandheden.
R.
Lad os vogte os for at forkynde Sandheden for dem, som ikke ere i Stand til at forstaa den; thi det er det samme som at sætte Vildfarelsen i dens Sted. Det vilde være bedre, ikke at have nogen Forestilling om Guddommen, end at have lave, fantastiske, bespottelige og uværdige Forestillinger om Gud; det er et mindre Onde, ikke at kende ham end at forhaane ham. Jeg vilde hellere, siger den gode Plutark, at man ikke troede, at der var nogen Plutark til i Verden, end at man sagde, at Plutark er uretfærdig, misundelig, skinsyg og saa tyrannisk, at han fordrer mere, end han lader os have Magt til at gøre.
Den største Fare ved disse vanskabte Billeder af Guddommen, som man indpræger i Børnenes Aand, er den, at Billederne blive der hele deres Liv igennem, og at Børnene som voksne ikke begribe nogen anden Gud end Børnenes. Jeg har i Schweiz kendt en god og from Husmoder, der var saa overbevist om denne Sætnings Rigtighed, at hun paa ingen Maade vilde undervise sin Søn i Religion i hans første Aar af Frygt for, at han tilfreds med denne i grove Træk meddelte Undervisning skulde forsømme at faa en bedre, naar han kom til Skelsaar og Alder. Dette Barn hørte aldrig Tale om Gud uden med Andagt og Ærefrygt, og saasnart han selv vilde tale, paabød man ham Tavshed, som var det et altfor ophøjet og alt for stort Emne for ham. Denne Tilbageholdenhed vakte hans Videbegærlighed, og hans Selvkærlighed lod ham længes efter det Øjeblik, da han skulde kende den Hemmelighed, som man med saa megen Omhu skjulte for ham. Jo mindre man talte om Gud, jo mindre man taalte, at han selv talte derom, desto mere beskæftigede han sig dermed: dette Barn saa Gud overalt. Og det, som jeg kunde frygte af denne tankeløst paatagne Hemmelighedsmine, skulde være, at man, naar Indbildningskraften opflammes alt for stærkt hos et ungt Menneske, skulde forvirre Hovedet paa det og ende med at gøre det til en Sværmer i Stedet for en troende.
Men jeg nærer i denne Henseende ingen Frygt for Emil, som viser en haardnakket Uopmærksomhed for alt det, der ligger over hans Fatteevne, og hører med den største Ligegyldighed paa de Ting, han ikke forstaar. Der er saa meget, hvorom han er saa van til at sige: det kommer ikke mig ved, saa at én Ting mere eller mindre næppe sætter ham i Forlegenhed, og naar han en Gang begynder at gruble over disse store Spørgsmaal, saa er det ikke, fordi man har forelagt dem for ham, men fordi den naturlige Fremgang, i Oplysning fører hans Undersøgelser i den Retning.
Vi har set, ad hvilken Vej den vel udviklede Menneskeforstand nærmer sig disse Hemmeligheder, og jeg skal villigt indrømme, at dette, selv midt i Samfundet, kun sker paa en naturlig Maade i en mere fremrykket Alder. Men da der i selve Samfundet gives uundgaaelige Aaarsager, som fremskynde Lidenskabernes Udvikling, saa vilde det i Sandhed være at forlade Naturens Orden og forstyrre Ligevægten, hvis man ikke samtidigt vilde fremskynde den Oplysning, som tjener til at tøjle disse Lidenskaber. Naar man ikke er Herre over at hæmme en altfor hurtig Udvikling, saa maa man med samme Hurtighed udvikle alt tilsvarende, saa at der ikke vendes op og ned paa Ordenen, saa at det, der skal følges ad, ikke skilles, og saaledes at Mennesket, helt og holdent Menneske i hvert Øjeblik af sit Liv, ikke er paa ét Punkt med Hensyn til én af sine Evner og paa et andet Punkt med Hensyn til de øvrige.
Hvilken Vanskelighed ser jeg ikke optaarne sig her! og Vanskeligheden bliver saa meget større, som den mindre grunder i Sagen selv end i Mangel paa Mod hos dem, der ikke vove at bortrydde den. Lad os til en Begyndelse i det mindste vove at fremstille den. Et Barn skal opdrages i Religion af sin Fader: man beviser det altid meget grundigt, at denne Religion hvilken den nu er er den eneste sande, og at alle andre kun ere ufornuftige og taabelige. Bevisernes Styrke afhænge helt og holdent af det Jordstrøg, hvor man kommer frem med dem. Lad en Tyrk, som i Constantinopel finder Kristendommen saa latterlig, gøre en lille Afstikker til Paris og se, hvorledes man dér tænker om Muhamedanismen! Det er fremfor alt i Religionssager, at den offentlige Mening triumferer. Men vi, som gøre Fordring paa at afryste dens Aag i alt, vi, som ikke ville ofre en Døjt paa Autoritetens Alter, og som kun ville lære Emil det, som han af sig sig selv kan lære i ethvert Land, i hvilken Religion skulle vi opdrage ham? til hvilken Sekt skulle vi føre ham, Naturens Menneske? Svaret er meget simpelt, synes det mig; vi ville hverken føre ham ind i denne eller hin, men sætte ham i Stand til at vælge den, som den bedste Brug af Fornuften fører ham hen til.Incedo per ignes
Suppositos cineri doloso.Jeg vandrer over Flammer, skjulte under forræderisk Aske. (Homer Od. II 1, 7).
Naa, lige meget: Iver og Oprigtighed har hidtil hos mig indtaget Klogskabens Plads: jeg haaber, at disse Garanter ikke ville forlade mig i Nøden. Mine Læsere! frygt ikke hos mig Betænkeligheder, som ere en Ven af Sandheden uværdige; jeg vil aldrig forglemme mit Valgsprog; men det er mig vist kun alt for beredvilligt tilladt at nære Mistillid til mine egne Domme. I Stedet for at sige, hvad jeg selv tænker, vil jeg fortælle, hvad en Mand, der var mere værd end jeg, har tænkt. Jeg indestaar for Sandheden af de Kendsgerninger, som her skulle berettes; de ere virkelig hændte Forfatteren af det Aktstykke, som jeg nu skal afskrive. Det bliver nu din Sag, om du deraf kan hente nogle nyttige Betragtninger med Hensyn til den Ting, hvorom her handles. Jeg fremsætter dig hverken en andens eller min Mening som noget, du skal rette dig efter; jeg tilbyder dig den til Prøvelse.
»Det er omtrent tredive Aar siden, at en ung Mand, der var udvandret fra sit Fædreland, i en By i Italien saa sig udsat for den yderste Nød. Han var opdraget som Calvinist; men paa Grund af en Ungdomsubesindighed var han landflygtig i et fremmed Land og blottet for alle Hjælpemidler; for at faa Brødet skiftede han Religion. Der var i denne By et Gæstehjem, for Nyomvendte; her blev han optaget. Ved at undervise ham om Stridspunkterne i Læren vakte man Tvivl hos ham, som han ikke havde før, og man lærte ham det onde, som han før var uvidende om. Han hørte ny Dogmer og saa Sæder og Skikke, der vare endnu mere ny for ham; han saa dem og var nær ved at blive et Offer for dem. Han vilde flygte, man lukkede ham inde: han beklagede sig, man straffede ham for hans Klager. Aldeles værgeløs i sine Tyranners Vold, saa han sig behandlet som en Forbryder, fordi han ikke havde villet give efter for Forbrydelsen. De, der vide, hvor voldsomt et ungt, uerfarent Hjerte kan oprøres den første Gang, det faar prøve Vold og Uretfærdighed, ville være i Stand til at sætte sig ind i hans Tilstand. Fra hans Øjne strømmede Raseriets Taarer; han anraabte Himlen og Menneskene; han betroede sig til alle og enhver, men ingen hørte ham. Han fandt kun nogle usle Tjenere, som vare i den nederdrægtiges Sold, der pinte ham, eller de vare hans medskyldige i den samme Forbrydelse, og gjorde sig derfor lystige over hans Modstand og tilskyndede ham til at følge deres Eksempel. Det vilde have været ude med ham, dersom ikke en retskaffen Klerk for at afgøre en eller anden Sag var kommet til Gæstehjemmet. Han fandt Lejlighed til i Hemmelighed at raadføre sig med ham. Denne Klerk var fattig og trængte til alle; men den undertrykte trængte endnu mere til ham, og han betænkte sig ikke paa at hjælpe ham til Flugt, skønt han derved ildsatte sig for at skabe sig en farlig Fjende.
Undsluppen fra Lasten, for at vende tilbage til Fattigdommen, kæmpede den unge Mand uden Held imod sin Skæbne. Da troede han et Øjeblik at have besejret den. Ved det første Glimt af Lykken vare hans Lidelser og hans Beskytter helt glemte; men han maatte snart bøde for denne Utaknemmelighed. Alle hans Forhaabninger bristede; hans Ungdom kunde længe nok hjælpe ham frem, saa ødelagde hans romantiske Ideer dog alt igen. Da han hverken besad Talent eller Behændighed nok til at bane sig en let Vej, og da hverken det middelmaadige eller slyngelagtige laa for ham, saa stillede han saa store Fordringer, at han slet intet naaede. Falden tilbage i sin tidligere Elendighed, uden Brød, uden Asyl og nærved at dø af Hunger, kom han til at huske paa sin Velgører.
Han vendte tilbage til ham, fandt ham og blev godt modtaget. Ved at se ham kom Klerken til at tænke paa en god Handling, som han havde gjort, og at erindre sligt fryder altid Sjælen. Denne Mand var af Naturen human og medfølende; han følte andres Lidelser gennem sine egne, og Velvære havde ikke gjort hans Hjerte haardt; han havde dertil gaaet i Visdommens Skole, og hans Dyd var parret med sund Oplysning, der altsammen havde styrket hans gode Natur. Han modtog den unge Mand, opsøgte et Herberge og anbefalede ham; han delte med ham, skønt det, han havde, næppe var tilstrækkeligt til to. Han gjorde mere endnu; han underviste ham, trøstede ham og lærte ham den svære Kunst at bære Modgangen med Taalmodighed. I fordomsfulde Mennesker! mon I havde ventet alt dette af en Præst, i en By i Italien?
Denne hæderlige Klerk var en fattig savoyisk Vikar, som paa Grund af en Ungdomsubesindighed var kommet paa det sorte Bræt hos sin Biskop, og som derfor var vandret over Bjergene for at finde det Livsophold, han savnede i sit Fædreland. Han var ikke uden Aand og Dannelse, og ved sit vindende Ydre havde han fundet Velyndere, som skaffede ham Plads hos en Minister for at opdrage hans Søn. Han foretrak Fattigdom for Afhængighed og forstod sig ikke paa at bevæge sig imellem de store. Han blev ikke længe i denne Stilling, men tabte aldeles ikke denne Mands Agtelse, da han forlod ham, og da han levede forstandigt og gjorde sig afholdt af alle, saa smigrede han sig med, atter at kunne finde Naade for sin Biskops Øjne og opnaa et lille Præstekald i sine Bjerge, for at henleve sine sidste Dage dér. Det var det højeste Maal for hans Ærgerrighed.
En naturlig Tilbøjelighed hendrog ham til og vakte hans Interesse for den unge Flygtning, hvorfor han meget nøje gav sig til at udforske ham. Han saa da, at Modgangen allerede havde røvet ham hans Livslyst, at Skændsel og Foragt havde knækket hans Mod, og at hans Stolthed, der havde forvandlet sig til Bitterhed, i al Menneskenes Uretfærdighed og Haardhed kun lod ham faa Øje for Lastefuldheden i deres Natur og lod ham se Dyden som Hjernespind. Han havde set, at Religionen kun brugtes som en Maske for Egeninteressen og Gudsdyrkelsen som Dække over Hykleriet; han havde set, hvorledes man i disse spidsfindige Lærestridigheder sætte Himmerig og Helvede som Præmie for Leg med Ord; han havde set det guddommeliges ophøjede og oprindelige Idé vanskabt i Menneskenes fantastiske Indbildninger, og da han fandt, at man, for at tro paa Gud, maatte give Afkald paa den Dømmekraft, han selv har givet os, saa fyldtes han ikke blot med Foragt for vore latterlige Drømmerier, men tillige for den Sag, de drejede sig om. Uden nogen sammenhængende Forstaaelse af Tilværelsen, og uden at danne sig nogen Forestilling om alle Tings Tilblivelse, indhyllede han sig i sin dumme Uvidenhed og saa med Foragt paa dem, der mente at vide mere end han.
Forglemmelsen af al Religion fører til Forglemmelse af Menneskets Pligter. Dette Skridt var allerede halvt gjort i denne Fritænkers Hjerte. Dog var han ikke et af Naturen ondt Barn; men Vantroen og Elendigheden, der lidt efter lidt kvalte Naturen i ham, førte ham med rivende Hurtighed nedad Bakke ind i Fordærvelsen og fordømte ham til at leve som en Tigger med en Gudsfornægters Moral.
Denne næsten uundgaaelige Ulykke var dog ikke helt fuldbyrdet. Den unge Mand havde Kundskaber, og hans Opdragelse havde ikke været forsømt. Han var i den lykkelige Adler, hvor Blodet bruser og begynder at gennemvarme Sjælen uden dog at gøre ham til Træl af Sansernes Rasen. Hans Sjæl ejede endnu hele sin Spændkraft. En naturlig Skyhed, en frygtsom Karakter erstattede ham Mangelen af En, der holdt igen, og forlængede saaledes for ham det Tidsrum, i hvilket ogsaa du er saa omhyggelig for at holde din Elev tilbage. En utilsløret Fordærvelse og Lastefuldhed uden Ynde var det Eksempel, han havde for Øje, og det var saa langt fra at opildne hans Indbildningskraft, at det snarere afkølede den. I Mangel af bevidst Dyd hjalp denne Væmmelse ham længe til at bevare hans Uskyld; der skulde sødere Forførelser til for at forlede den til Fald.
Præstemanden saa baade Faren og Lægemidlerne. Vanskelighederne afskrækkede ham aldeles ikke: han frydede sig ved det Værk, han havde for, og besluttede at fuldende det og at føre det Offer, som han havde frelst fra Skændsel, tilbage til Dyden. Han gik langsomt og forsigtigt frem for at gennemføre sin Plan. Hans Bevæggrunds Renhed gav ham Mod og lod ham finde Midler, der vare hans Iver værdige. Hvordan end Udfaldet blev, var han dog sikker paa ikke at have spildt sin Tid. Man har altid Lykken med sig, naar man kun vil det gode.
Han søgte først at vinde den nyomvendtes Tillid ved ikke at sælge ham sine Velgerninger, ved ikke paa nogen Maade at trænge sig paa, ved ikke at holde nogen Prædiken, ved altid at være forstaaelig og gøre sig lille for at kunne være hans Lige. Det maa have været synes det mig et meget rørende Skuespil: at se en alvorlig Mand gøre sig til Kammerat med en Gadedreng, og at se Dyden paatage sig denne forsorne Tone for desto sikrere at kunne sejre over den. Naar den letsindige Ungersvend kom for i Fortrolighed at indvi ham i alle sine Daarskaber og aabne sit Hjerte for ham, saa hørte Præsten paa ham i Ro og Mag, og, uden at billige det daarlige, interesserede han sig for alt; aldrig standsede han ved en uoverlagt Tilrettevisning hans Snaksomhed eller lukkede hans Hjerte af. Den Fornøjelse, hvormed den unge Mand troede sig hørt, forøgede hans Aabenmundethed og lod ham fortælle alt. Paa denne Maade aflagde han en hel og aaben Bekendelse, uden han egentlig tænkte paa at bekende noget.
Efter grundigt at have studeret hans Følelser og Karakter, var det klart for Præsten, at han, uden at være uvidende i Forhold til sin Alder, dog havde glemt alt, hvad der var af Vigtighed for ham at vide, og at den Skændsel, hvori hans ulykkelige Skæbne havde bragt ham, havde kvalt i ham al sand Følelse for godt og ondt. Det er muligt at synke saa dybt ned i Sløvhed, at Sjælelivet kvæles, og den indre Stemme kan ikke skaffe sig Ørenlyd hos den, som kun tænker paa at skaffe sig noget at spise. For at beskærme den ulykkelige unge Mand mod denne moralske Død, som han var saa nær ved, begyndte han med at vække Selvfølelsen og Selvagtelsen i ham; han udmalede ham en ganske anderledes lykkelig Fremtid, naar han kun vilde anvende sine Evner godt; ved at fortælle om andres skønne Handlinger optændte han en ædel Begejstring i hans Hjerte, og ved at faa ham til at beundre dem, der havde udført disse Bedrifter, vakte han det Ønske i ham, at udføre lignende Gerninger. For umærkelig at løsrive ham fra hans vagabonderende Dagdriver liv, lod han ham gøre Udtog af udsøgte Bøger, og ved at foregive, at han havde Brug for disse Udtog, nærede han hos ham Taknemmelighedens rene Følelse. Han underviste ham indirekte gennem disse Bøger; han fik ham til igen at faa bedre Tanker om sig selv og til ikke mere at tro om sig selv at være et Væsen, der var ubrugeligt til noget som helst godt, samt til ikke mere at ville gøre sig foragtelig i sine egne Øjne.
En Begivenhed en Bagatel for Resten vil kunne give et Begreb om den Dygtighed, hvormed dette velgørende Menneske gik frem, for umærkelig at hæve Tankegangen hos sin Discipel op over al Lavhed, uden dog at give det Udseende af at ville belære. Denne Klerks Retsindighed var saa almindelig anerkendt og hans Dømmekraft saa sikker, at der var mange, som hellere vilde lade deres Almisser gaa igennem hans end gennem de rige Købstadspræsters Hænder. Da man en Dag havde givet ham nogle Penge til Uddeling blandt de fattige, havde den unge Mand den Frækhed at bede ham om nogle af disse Penge, idet han gav som Grund, at han jo ogsaa hørte til de fattige. »Nej,« sagde han, »vi ere Brødre; du hører mig til, og jeg maa ikke røre dette betroede Gods til eget Brug.« Derpaa gav han ham af sine egne Penge saameget, som han havde forlangt. Lærdomme af denne Slags ere sjælden spildte paa unge Mennesker, der da ikke ere helt fordærvede.
Men jeg er træt af at tale i tredje Person; det er ogsaa en overflødig Forsigtighed; thi du forstaar nok, kære Medborger! at denne ulykkelige Flygtning er mig selv: Jeg tror ogsaa, at min Ungdoms Udskejelser ligge til strækkelig langt bag ved mig, til at jeg tør vove at tilstaa dem, og at den Haand,Efter sin Overgang til Katolicismen levede Rousseau en Tid i Turin, hvor de daarlige Sider i hans Natur, under Kampen for Tilværelsen, fik en altfor frodig Udvikling. Her er det, han møder Abbé Gaime, der blev et af Forbillederne for hans »savoyiske Vikar«. (Se Prof. Høffding: Rousseau, Pag. 27).som rev mig ud af dem, fortjener, at ieg i det mindste hædrer den for dens Velgerninger, selv om jeg maa rødme derved.
O. A.
Det, som slog mig mest, var i min værdige Lærers private Liv at blive Vidne til en Dyd uden Hykleri, en Menneskekærlighed uden Svaghed, Taler, der altid vare jævne og lige ud, og en Færd der faldt saa godt sammen med hans Ord. Jeg mærkede aldrig, at det bekymrede ham, om de, han hjalp, kom i Kirke til Aftensang eller ej, om de gik ofte til Skrifte, om de fastede paa de foreskrevne Dage og afholdt sig fra Kødspiser; heller ikke stillede han dem andre lignende Betingelser, uden hvilke man ellers aldrig kan vente sig nogen Hjælp af de hellige, om man saa var ved at sulte ihjel.
Opmuntret ved disse Iagttagelser, var det saa langt fra, at jeg med en nyomvendts paatagne Iver søgte at gøre mig bemærket af ham, at jeg tværtimod aldeles ikke lagde Skjul paa min Tænkemaade; men jeg mærkede ikke, at han blev forarget derover. Undertiden kunde jeg sige til mig selv: »Han ser igennem Fingre med min Ligegyldighed for den Kirkeafdeling, jeg er gaaet over til, af Hensyn til den Ligegyldighed, han ogsaa finder hos mig for den, jeg er opdragen i; han véd, at min Ringeagt ikke har noget med Partiaand at gøre.« Men hvad skulde jeg tænke, naar jeg undertiden hørte ham billige Læresætninger, der vare stridende imod dem, Romerkirken holdt paa, og naar jeg mærkede hans Kølighed lige over for dens Ceremonier? Jeg kunde forledes til at tro, at han var hemmelig Protestant, dersom jeg havde set ham mindre trofast mod de samme Skikke, som han syntes at sætte saa lidt Pris paa; men da jeg vidste, at han opfyldte sine præstelige Pligter ligesaa punktligt uden Vidner som for Verdens Øjne, saa vidste jeg ikke mere, hvad jeg skulde tænke om disse Modsigelser. Med Undtagelse af den Fejl, som én Gang havde bragt ham i Unaade og hvorfor han endnu ikke var helt helbredet, var hans Liv eksemplarisk, hans Sæder ulastelige, hans Taler sømmelige og vel overvejede. Ved at leve saa fortroligt med ham lærte jeg hver Dag at agte ham højere, og da saa megen Godhed helt havde vundet mit Hjerte, ventede jeg med en nysgerrig Uro paa det Øjeblik, da jeg skulde lære, paa hvilke Grundsætninger han havde opbygget et ligesaa harmonisk som ejendommeligt Liv.
Dette Øjeblik kom ikke saa snart. Førend han vilde lukke sig op for sin Discipel, anstrengte han sig for at bringe de Fornuftens og Godhedens Sædekorn, som han havde udstrøet i hans Sjæl, til at spire. Det, som var det vanskeligste at udrydde hos mig, var et hovmodigt Menneskehad, en vis Bitterhed imod de rige og lykkelige i Verden, som om de vare det paa min Bekostning og som om deres formentlige Lykke var et Rov fra min Lykke. Ungdommens taabelige Forfængelighed, som ikke kan fordrage Ydmygelsen, nærede kun altfor meget dette bitre Sindelag hos mig, og Selvfølelsen, som min Mentor stræbte efter at vække i mig, forledte mig til Stolthed, gjorde Menneskene endnu slettere i mine Øjne og bevirkede kun, at jeg, foruden at hade dem, nu tillige foragtede dem.
Uden ligefrem at bekæmpe dette Hovmod sørgede han for, at det ikke blev til Haardhjertethed, og uden at berøve mig den Agtelse, som jeg nærede for mig selv, gjorde han den mindre haanende og affejende over for min Næste. Ved altid at faa mig til at se bort fra Skinnet og vise mig de virkelige Lidelser, det dækkede over, lærte han mig at begræde mine Medmenneskers Vildfarelser, at føle folderes Ulykker og mere at beklage end misunde dem. Den dybe Følelse af hans egne Fejl fyldte ham med Medlidenhed over for de menneskelige Skrøbeligheder: derfor saa han overalt Menneskene som Ofre for deres egne som andres Laster; han saa de fattige sukke under de riges og de rige under Fordommenes Tryk. »Tro mig,« sagde han, »vore Indbildninger kunne saa langt fra dække over vor Elendighed, at de tværtimod forøge den ved at tillægge de Ting Værd, som ingen Værdi har, og ved at lade os føle tusende indbildte Savn, som vi ikke vilde føle, dersom vi vare Indbildningerne kvit. Sjælens Fred bestaar i Foragt for alt det, som kan forstyrre den. Det Menneske, som sætter mest Pris paa Livet, forstaar daarligst at nyde det, og den, som aller begærligst higer efter Lykken, er altid mest ulykkelig.«
»Aa, hvilke sørgelige Billeder.« raabte jeg ikke uden Bitterhed; »dersom det er nødvendigt at forsage alt, hvad hjælper det os saa, at vi ere fødte? og dersom det er nødvendigt at foragte selve Lykken, hvem forstaar saa at være lykkelig?« »Det gør jeg,« svarede Præsten en Dag i en Tone, som slog mig. »De, lykkelig! saa lidt Lykke, saa fattig, landflygtig, forfulgt, og De skulde være lykkelig! Hvad har De da gjort for at blive det?« »Mit Barn!« gensvarede han, »det skal jeg gerne sige Dig.«
Derpaa lod han mig forstaa, at han, efter at have modtaget mine, nu vilde gøre mig sine Bekendelser. »I dit Bryst,« sagde han, idet han omfavnede mig, »vil jeg udøse alle mit Hjertes Følelser. Du skal se mig, som jeg er, eller i det mindste som jeg ser mig selv. Naar du har faaet hele min Trosbekendelse, naar du kender min Sjælstilstand, saa vil du forstaa, hvorfor jeg anser mig selv for at være lykkelig, og dersom du tænker som jeg, vil du ogsaa forstaa, hvad du har at gøre for at blive det. Men disse Bekendelser ere ikke et Øjebliks Værk; der behøves Tid til at fremlægge alt det, jeg tænker om Menneskets Skæbne og om Livets virkelige Værd. Lad os da vælge en passende Tid og et passende Sted, for at vi i Ro kunne give os hen til denne Samtale.«
Jeg lod ham mærke, hvor spændt jeg var paa at høre ham. Sammenkomsten blev ikke udsat længere indtil næste Morgen. Det var Sommer. Vi stod op ved Daggry. Han førte mig udenfor Byen, op paa en højtliggende Bakketop, ved hvis Fod Pofloden strømmede forbi og hvorfra man kunde overse dens Løb mellem de frugtbare Bredder, som den beskyllede; i det fjerne kronedes Landskabet af den umaadelige Alpekæde; den opgaaende Sols Straaler spillede allerede paa Sletterne og lod Træer, Bakker og Huse kaste deres lange Skygger hen over Markerne, medens et tusendfoldigt Strejflys end yderligere forskønnede dette Billede, det mest henrivende, Menneskeøjet kunde se. Man kunde fristes til at sige, at Naturen udkrammede hele sin Pragt for vore Øjne som for at tilbyde den som Tekst for vor Samtale. Her var det efter at vi i Tavshed havde nydt dette skønne Syn at denne Fredens Mand talte til mig som følger.
Den savoyiske Vikars Trosbekendelse.
Mit Barn! du maa af mig hverken vente lærde Taler eller dybe Overvejelser. Jeg er ingen stor Filosof, og jeg bryder mig kun lidt om at være det. Men jeg tænker dog undertiden klart og elsker altid Sandheden. Jeg vil slet ikke fremføre Beviser, ikke en Gang prøve paa at overbevise dig; det er mig nok at lægge frem for dig, hvad jeg tænker i mit Hjertes Enfoldighed. Spørg du ogsaa dit eget Hjerte til Raads under min Tale; det er alt, hvad jeg forlanger af dig. Tager jeg fejl, saa sker det i god Tror og det er nok til, at min Vildfarelse ikke vil blive regnet mig til Brøde; om du kommer til at fejle paa samme Maade, saa vil det dog ikke betyde noget. Tænker jeg rigtigt, saa har vi jo den samme Fornuft og den samme Interesse af at lytte til den; hvorfor skulde du ikke tænke som jeg?
Jeg er af Fødsel en fattig Bondesøn. Efter min Stand var jeg bestemt til at dyrke Jorden; men man mente, det var skønnere, om jeg kunde lære at fortjene mit Brød ved Præstegerningen, og man fandt Midler til at lade mig studere. Sikkerlig tænkte hverken mine Forældre eller jeg næppe paa, at det her gjaldt for mig at søge noget godt, sandt og nyttigt, men kun paa, hvad der var nødvendigt for mig at vide for at blive ordineret. Jeg lærte, hvad man vilde, jeg skulde lære; jeg sagde, hvad man vilde, jeg skulde sige; jeg forpligtede mig til alt, hvad man forlangte, og jeg blev Præst. Men det varede ikke længe, før jeg følte, at ved at forpligte mig til ikke at være Mand, havde jeg lovet mere, end jeg kunde holde.
Man paastaar, at Samvittigheden er et Værk af Fordommene; jeg har imidlertid erfaret, at den haardnakket kræver, at vi skulle følge Naturens Ordning paa Trods af alle menneskelige Love. Man kan længe nok forbyde os dette eller hint, saa er dens Bebrejdelser dog kun yderst svage, selv om vi overtræde Forbud, som stride imod, hvad den velordnede Natur tillader, og endnu svagere, naar det gælder det, den foreskriver os. O, unge Mand! den har endnu, ikke talt til dine Sanser. Lev længe i den lykkelige Tilstand, hvor dens Røst er Uskyldighedens. Husk paa, at man krænker den endnu mere, naar man kommer den i Forkøbet, end naar man bekæmper den. Man maa begynde med at lære at staa den imod for at vide, naar man uden Brøde kan give efter for den.
Fra min Ungdom af har jeg haft Ærbødighed for Ægteskabet som Naturens oprindeligste og helligste Institution. Da jeg havde fraskrevet mig selv Retten til at gaa ind i den, saa besluttede jeg, at jeg ikke paa nogen Maade vilde vanhellige den; thi skønt jeg havde studeret og var opdraget paa Skolen, saa havde jeg dog altid levet et ensformigt og tarveligt Liv og havde i min Sjæl bevaret den første Erkendelses Klarhed; Samfundets Leveregler havde ikke fordunklet den, og min Fattigdom holdt mig borte fra de Fristelser, som lære os ved Sofisterier at besmykke Lasten.
Denne Beslutning blev min Undergang; min Ærbødighed for andres ægteskabelige Ret gjorde mine Fejltrin aabenbare. Jeg maatte gøre Bod for Forargelsen, blev fængslet, dømt og forvist; jeg var meget mere et Offer for min Samvittighedsfuldhed end for min Uafholdenhed, og af de Bebrejdelser, som man gav mig i Tilgift til mit Fald, lærte jeg at forstaa, at man meget ofte kun behøver at gøre Fejlen rigtig stor for at undgaa Straf.
Der behøves ikke mange af den Slags Erfaringer for at føre en tænkende Aand langt.
Disse triste Iagttagelser vendte op og ned paa mine Forestillinger om Retfærdighed, Ærbarhed og alle Menneskets Pligter; derfor tabte jeg Dag for Dag nogle af de Anskuelser, jeg havde tilegnet mig, og de, der bleve tilbage, vare ikke tilstrækkelige til at kunne give mig en sammenhængende og selvstændig Livsanskuelse. Jeg følte lidt efter lidt, hvorledes de moralske Grundsætninger, der havde været mig saa indlysende, fordunkledes, og da jeg til sidst hverken vidste, hvad jeg kunde tro eller tænke, saa kom jeg til samme Punkt, hvor du nu er; dog var der den Forskel, at min Vantro, der var en mere moden Alders sildige Frugt, havde formet sig under større Smerte og maatte derfor være vanskeligere at bekæmpe.
Jeg var nu i denne Usikkerhedens og Tvivlens Forfatning, som Descartes kræver for at kunne søge Sandheden.Descartes (Cartesius) er en berømt fransk Filosof (15961650). Hans Metode er i Korthed denne: »For at naa Sandheden, maa man begynde med at tvivle om alt, frigøre sig for alle tillærte Meninger og derpaa paany og fra Grunden af selv opbygge sin Viden.Denne Tilstand er ikke skikket til at kunne vare; den er fuld af Uro og Pine; det er kun Lyst til Lasten eller Sjælens Dovenskab, som lader os blive i den. Mit Hjerte var ikke tilstrækkelig fordærvet, til at jeg kunde finde Behag deri, og der er intet, der bedre holder os i Vane med at reflektere, end dette at være mere tilfreds med sig selv end med sin Skæbne.
O. A.
Jeg anstillede saaledes Betragtninger over de dødeliges Skæbne, der tumles om paa dette Hav af menneskelige Meninger uden Ror, uden Kompas og overgivet til deres stormende Lidenskaber uden nogen anden Fører end en uerfaren Styrmand, som ikke kender sin Vej og som hverken véd, hvorfra han kommer eller hvor han gaar hen. Jeg sagde til mig selv: jeg elsker Sandheden, jeg søger den, men kan ikke erkende den; man vise mig den, og jeg vil blive den tro: hvorfor er det nødvendigt, at den skjuler sig for et oprigtigt søgende Hjerte, der er skabt til at tilbede den?
Endskønt jeg ofte har prøvet de største Lidelser, saa har jeg dog aldrig levet et saa vedholdende ulykkeligt Liv som i denne Forvirringens og Angstens Tid, hvor jeg uophørligt kastedes fra Tvivl til Tvivl og ikke fik andet ud af mine lange Overvejelser end Usikkerhed, Mørke og Modsigelse angaaende mit Væsens Grund og Rettesnoren, for mine Pligter.
Hvorledes kan man af Princip og i god Tro være Tvivler? Jeg begriber det aldrig. Enten eksisterer den Slags Tænkere ikke eller ogsaa ere de bundulykkelige Mennesker. Tvivl om det, som det er os af Vigtighed at vide Besked om, er en altfor voldsom Tilstand for den menneskelige Aand: den holder det ikke længe ud; paa Trods af sig selv tager den sit Parti paa den ene eller den anden Maade, og den vil hellere fare vild end slet intet tro.
Hvad der gjorde min Forlegenhed dobbelt stor, var, at jeg tilhørte en Kirke, som afgjorde alt og som ikke tillod nogen Tvivl; forkastede jeg et eneste Punkt, maatte jeg ogsaa forkaste hele Resten, og det umulige i at gaa ind paa saa mange urimelige Paastande bevirkede, at jeg ogsaa frigjorde mig for dem, der ikke vare urimelige; ved at sige til mig: tro alt, forhindrede man mig i at tro noget, og jeg vidste ikke, hvor jeg skulde blive staaende.
Jeg raadførte mig med Filosoferne; jeg gennembladede deres Bøger og undersøgte deres forskellige Meninger; men jeg fandt dem alle hovmodige, paastaaelige og dogmatiske, selv i deres foregivne Tvivlen: de vidste Besked om alt, beviste intet og gjorde sig lystige over hverandre; dette Fællespunkt syntes mig det eneste, hvor de alle havde Ret. Naar de angreb, blæste de Fanfarer; i Forsvar vare de matte. Vejer du deres Grunde, vil du finde, at de kun du til at bryde ned; tæller du deres Stemmer, er enhver indskrænket til sin egen; de enes kun om at strides; at høre dem, var ikke Midlet for mig til at komme ud af min Usikkerhed.
Jeg forstod, at den menneskelige Aands Afmagt er den førte Aarsag til denne forunderlige Forskel i Meninger, og at Hovmodet er den anden. Vi har ikke nogen Maalestok for denne uhyre Maskine, og vi kunne ikke beregne dens Forhold; vi kende hverken dens første Love eller dens sidste Aarsag til den; vi kende ikke os selv; vi kende hverken vor Natur eller det i os handlende Princip; næppe vide vi, om Mennesket er et enkelt eller sammensat Væsen: uigennemtrængelige Hemmeligheder omgive os paa alle Sider; de ligge udenfor vor Sansnings Rækkevidde; vi tro, at vi have Forstand til at gennemtrænge dem, og vi har kun Indbildningskraft. Enhver baner sig en Vej igennem denne Drømmeverden, og han tror, den er god, men ingen véd, om hans Vej fører til Maalet. Imidlertid ville vi dog gennemskue alt, erkende alt. Den eneste Ting, som vi ikke forstaa, er ikke at ville vide, hvad vi ikke kunne vide. Vi ville hellere i vore Afgørelser lade det komme an paa Tilfældet og tro det, som ikke er, end indrømme, at vi ikke kunne gennemskue Tilværelsen. Vi ere kun en lille Del af et stort hele, hvis Grænser vi ikke øjne, og som det heles Ophav udleverer os til vore taabelige Kævlerier, og dog ere vi forfængelige nok til at ville afgøre, hvad dette hele er i sig selv og hvad vi ere i Forhold dertil.
Selv om Filosoferne vare i Stand til at finde Sandheden og gøre den aabenbar, hvem af dem vilde saa bryde sig om den? Enhver véd meget godt, at hans System ikke er bedre begrundet end de andres; men han holder fast ved det, fordi det er hans. Der er ikke en eneste, som om han kom til at kende, hvad der var sandt og hvad der var falskt dog ikke vilde foretrække den Løgn, han selv havde udfundet, fremfor Sandheden, naar den var bragt for Lyset ved en anden. Hvor finder man den Filosof, som ikke, naar han kunde vinde Hæder derved, gerne vilde bedrage hele Menneskeslægten? Hvor er den, som i Dybet af sit Hjerte foresætter sig noget andet Maal end at udmærke sig! Kan han hæve sig over Mængden, kan han fordunkle sine Medbejleres Hæder, hvad forlanger han saa mer? Hovedsagen er at tænke anderledes end de andre. Mellem de troende er han Gudsfornægter, mellem Gudsfornægtere vilde han være troende.
Den første Nytte, jeg drog af disse Overvejelser, var at lære at begrænse mine Undersøgelser til det, som havde umiddelbar Interesse for mig, at finde Hvile i en dyb Uvidenhed om hele Resten og kun at forurolige mig med Tvivl angaaende de Ting, som det var mig af Vigtighed at vide noget om.
Jeg forstod endvidere, at Filosoferne saa langt fra at fri mig for mine unyttige Tvivl kun mangfoldiggjorde dem, der pinte mig, og løste ikke en eneste af dem. Jeg valgte mig derfor en anden Fører og sagde til mig selv: Jeg vil raadføre mig med det indre Lys; det vil vildlede mig mindre, end de gøre det, eller min Vildfarelse vil i det mindste være min egen, og jeg vil ikke blive saa moralsk fordærvet ved at følge mine egne Indbildninger, som ved at give mig hen til deres Løgne.
Da jeg nu i Tankerne gennemgik de forskellige Anskuelser, som skiftevis havde ledet mig siden min Fødsel, saa bemærkede jeg, at endskønt ingen af dem vare tilstrækkelig indlysende til umiddelbart at give mig en fast Overbevisning, saa indeholdt de dog forskellige Grader af Sandsynlighed, og at min indre Følelse i forskellig Grad bifaldt eller forkastede dem. Da jeg derpaa, efter denne første Iagttagelse, uden Spor af Fordomme anstillede en Sammenligning mellem disse forskellige Forestillinger, saa fandt jeg, at den første og mest almindelige af dem ogsaa var den simpleste og rimeligste, og at den, for at samle alle Stemmer om sig, kun manglede det, at være fremkommen som den sidste. Tænk nu en Gang, om alle vore gamle og moderne Filosofer først havde udtømt alle deres urimelige Systemer om Kraft, Vekselvirkning, Forudbestemmelse, Nødvendighed, Atomer, besjælet Verden, levende Stof, ja, Materialismen af enhver Slags, og tænk saa, at den berømte ClarkeClarke (16751729) er engelsk Filosof. Han vil bevise Guds Tilværelse som nødvendig første Aarsag til alt.kommer og oplyser Verden, idet han endelig forkynder om det Væsen, der er over alle Væsner og alle Tings Ordner; med hvilken almindelig Beundring, med hvilket enstemmigt Bifald vilde man ikke have modtaget dette ny System, saa stort, saa trøsterigt, saa ophøjet og paa samme Tid saa slaaende, saa simpelt, og som synes det mig indeholder færre ufattelige Ting for den menneskelige Aand, end man finder Urimeligheder i alle andre Systemer! Jeg sagde til mig selv: uløselige Indvendinger ere fælles for alle Systemer, fordi Mennesketanken er altfor begrænset til at kunne løse dem; de afgive derfor ikke noget Modbevis fortrinsvis mod nogen af dem; men hvilken Forskel er der ikke imellem de direkte Beviser! bør da det, som forklarer alt, saa ikke være at foretrække, naar det ikke indeholder flere Vanskeligheder end de andre?
O. A.
Da jeg nu, i Stedet for at være Filosof, havde Kærlighed til Sandheden, og i Stedet for enhver Slags Metode, havde en let og simpel Regel, som fritog mig for denne forfængelige Spidsfindighed i Bevisførelsen, saa begyndte jeg efter denne Regel en fornyet Undersøgelse af de Kundskaber, som havde Betydning for mig, og jeg begyndte med det faste Forsæt, at jeg vilde anse alle dem for indlysende, som jeg i mit Hjertes Oprigtighed ikke kunde nægte mit Bifald, og dem vilde jeg holde for sande, som syntes mig at staa i nødvendig Forbindelse med de første: alle de andre vilde jeg lade staa hen i det uvisse, uden hverken at forkaste eller bifalde dem og uden at plage mig med at faa Lys over dem, naar dette ikke havde nogen praktisk Betydning for mig.
Men hvem er jeg? hvilken Ret har jeg til at dømme om Tingene? og hvad er det, som bestemmer mine Domme? Dersom de ledes og fremtvinges af de Indtryk, som jeg modtager, saa anstrenger jeg mig forgæves med disse Efterforskninger; enten ville de ikke lykkes eller de ville fuldføres af sig selv, uden at jeg behøver at befatte mig med at lede dem. Jeg maa altsaa først vende min Opmærksomhed mod mig selv for at lære det Redskab at kende, hvoraf jeg vil betjene mig, og for at kende, til hvilket Punkt jeg kan forlade mig paa Brugen af det.
Jeg er til og har Sanser, gennem hvilke jeg bliver paavirket. Se, dette er den første Sandhed, som møder mig og som jeg er nød til at slaa mig til Ro med. Har jeg en særegen Følelse af min Eksistens, eller føler jeg den kun igennem mine Sansninger? Her er min første Tvivl, som det for Øjeblikket er mig umuligt at løse. Thi da jeg uophørligt paavirkes af Sansninger, enten umiddelbart eller gennem Hukommelsen, hvorledes kan jeg saa vide, om denne Jegfølelse er noget udenfor selve disse Sansninger og om den kan eksistere uafhængig af dem?
Mine Sansninger foregaa i mig, efterdi de lade mig føle min Eksistens; men Aarsagen til dem er udenfor mig, efterdi de paavirke mig, hvad enten jeg vil eller ej, og efterdi det ikke staar til mig, hverken at frembringe dem eller ophæve dem. Jeg forstaar altsaa klart, at min Sansning, som foregaar i mig, og Aarsagen eller Genstanden, som er udenfor mig, ere ikke én og samme Ting.
Altsaa: ikke alene jeg eksisterer; men der eksisterer andre Væsner, nemlig Genstandene for mine Sansninger, og selv om disse Genstande kun vare Forestillinger, vil det dog altid staa fast, at disse Forestillinger ere ikke »mig«.
Alt det, som jeg sanser udenfor mig og som indvirker paa mine Sanser, kalder jeg Stof, og alle de Stofdele. som jeg fatter som samlede i individuelle Væsner, kalder jeg Legemer. Følgelig betyde alle Idealisternes og Meterialisternes Kævlerier intet for mig: Deres Gøren Forskel paa, om Legemerne kun synes at være, eller de virkelig have Realitet, er kun Hjernespind.
Jeg er saaledes allerede lige saa sikker paa Verdens Eksistens som paa min egen. Følgelig reflekterer jeg over Genstandene for mine Sansninger, og da jeg finder mig i Besiddelse af Evne til at sammenligne, saa føler jeg mig udrustet med en Handlekraft, som jeg før ikke vidste, at jeg havde.
At iagttage er at føle; at sammenligne er at dømme, at dømme og at føle er ikke ét og det samme. Igennem Sansningen viser Genstandene sig for mig hver for sig, adskilte, saaledes som de ere i Naturen; gennem Sammenligningen bevæger jeg dem; jeg saa at sige omflytter dem; jeg lægger den ene oven paa den anden for at dømme om deres Forskel eller deres Lighed, ja i det hele om deres Forhold. Efter min Mening bestaar det handlende eller tænkende Væsens Skelneevne i at kunne give det Ord »er« en Mening. Hos det blot sansende Væsen søger jeg forgæves efter denne Tænkeevne, som formaar at sammenholde Tingene med hverandre og dømme om dem: jeg kan ikko finde den i dets Natur. Det passive Væsen vil føle enhver Genstand for sig, eller vil endog føle Helheden som dannet af to Halvheder; men da det ikke har Evne til at sammenholde dem med hinanden, vil det aldrig; sammenligne dem; det vil ikke dømme om dem.
At se to Genstande paa én Gang er ikke det samme som at mærke sig deres indbyrdes Forhold eller at dømme om deres Forskel; at blive flere Genstande var, den ene udenfor eller efter den anden, er ikke det samme som at tælle dem. Jeg kan i samme Øjeblik have Forestillingen om en stor Stok og en lille Stok uden at sammenligne dem, uden at dømme, at den ene er mindre end den anden, ligesom jeg paa samme Tid kan se min hele Haand uden at tælle mine Fingre.Hr. de la Condamines Beretninger fortælle os om et Folk, som kun kunde tælle til tre. Dog havde disse Mennesker, som udgjorde et Folk, Hænder og havde ofte lagt Mærke til deres Fingre uden at kunne tælle til fem.Disse sammenlignende Begreber »større« og »mindre« saavelsom Talbegreberne »en«, »to« o. s. v. ere sikkerlig ikke Sansninger, skønt min Aand kun frembringer dem paa Foranledning af mine Sansninger.
R.Condamine (17011774) har deltaget i en videnskabelig Ekspedition til Æqvatorialegnene.
O. A.
Man lærer os, at hvert Væsen, der er begavet med Sanser, skelner Sanseindtrykkene paa Grund af den Forskel, der er imellem disse samme Sanseindtryk: dette kræver en Forklaring. Naar Sanseindtrykkene ere forskellige, saa gør det sansende Væsen Forskel paa dem ved Hjælp af denne Forskel; naar de ligne hverandre, kan det skelne imellem dem, fordi det føler den ene Sansning udenfor den anden. Hvorledes skulde det ellers i én samtidig Sansning kunne gøre Forskel paa to ganske ens Genstande? det maatte nødvendigvis blande dem sammen og tage dem for en og samme Genstand, i Særdeleshed i et System, hvor man paastaar, at de Sanseindtryk, man faar af Rummet, selv ikke har nogen Udstrækning.
Naar man mærker de to Sanseindtryk, som skulle sammenlignes, har de gjort Indtryk paa En; enhver Genstand er iagttaget, man har iagttaget dem begge: men dermed er deres indbyrdes Forhold endnu ikke iagttaget. Dersom Dommen om dette Forhold kun bestod i et Sanseindtryk og kom til mig udelukkende fra Genstanden, saa kunde mine Domme aldrig nogen Sinde bedrage mig, efterdi det jo aldrig kan være falskt, at jeg føler, hvad jeg føler.
Hvoraf kommer det altsaa, at jeg skuffer mig med Hensyn til hine to Stokkes Forhold, især dersom de ikke ere parallelle? Hvorfor siger jeg for Eksempel, at den lille Stok er en Tredjedel af den store, medens den kun er en Fjerdedel af den? Hvorfor er Billedet det vil sige Sansningen ikke overensstemmende med sin Model, nemlig Genstanden? Det kommer af, at jeg er handlende, naar jeg dømmer, at den sammenlignende Operation er fejlagtig, og at min Forstand, som dømmer om Forholdene, indblander sine Fejltagelser i den Sandhed, som findes i Sanseindtrykkene, der kun vise mig Genstandene, som de ere.
Føj nu hertil en Overvejelse, som vil være slaaende for dig, er jeg sikker paa, naar du tænker derover; det er, at dersom vi vare rent passive i Brugen af vore Sanser, saa vilde der ikke være nogen indbyrdes Forbindelse imellem disse; det vilde være os umuligt at erkende, om det Legeme, som vi rørte ved, og den Genstand, som vi saa, var én og samme Ting. Enten vilde vi aldrig modtage nogen Fornemmelse af Tingene udenfor os, eller der vilde være for os fem Slags Substanser, som vi kunne sanse, og hvis Identitet vi ikke vilde eje noget Middel til at blive vár.
Man kan nu give denne Evne i min Aand, som sammenholder og sammenligner mine Sanseindtryk, hvad Navn, man vil; man maa kalde den Opmærksomhed, Eftertænksomhed, Reflektion, eller hvad man vil, saa vil det dog altid staa fast, at den er i mig og ikke i Tingene, og at det er mig alene, som frembringer den, skønt jeg kun kan frembringe den paa Foranledning af det Indtryk, som Genstandene gøre paa mig Uden at jeg er Herre over at modtage Indtryk eller at lade være at modtage dem, saa er det dog mig, som mere eller mindre prøver, hvad jeg føler.
Jeg er altsaa ikke bare et sansende og passivt Væsen, men et handlende og tænkende Væsen, og hvad saa end Filosofien siger, saa vover jeg at gøre Fordring paa den Ære at kunne tænke. Jeg véd bare, at Sandheden er i Tingene og ikke i min Aand, som dømmer om dem, og jo mindre jeg blander af mit eget i de Domme, som jeg fælder om dem, desto sikrere er jeg paa at nærme mig Sandheden: denne min Grundregel: i højere Grad at stole paa Følelser end paa Fornuften, bliver altsaa stadfæstet af selve Fornuften.
Da jeg nu saa at sige er naaet til Sikkerhed med Hensyn til mig selv, begynder jeg at se mig omkring, og jeg ser mig, ikke uden en vis Gysen, kastet ud og forsvinde i dette umaadelige Verdensalt, ja som druknet i dette Mylr af Væsner uden at vide, hvad de ere i sig selv eller i Forhold til mig. Jeg studerer dem, og den første Genstand, som fremstiller sig for mig til Sammenligning, er mig selv.
Alt hvad jeg bliver vár gennem Sanserne er Stof, og jeg udleder alle Stoffets væsentlige Ejendommeligheder af de sanselige Egenskaber, som lade mig blive det vár, og som ere uadskillelige fra det. Jeg ser da, at det snart er i Bevægelse og snart i Hvile;Denne Hvile er om man vil kun forholdsvis (relativ); men da vi i Bevægelsen lægge Mærke til et mere eller mindre, saa fatte vi med fuldkommen Klarhed en af de yderste Grænser, nemlig Hvilen, og vi fatte den saa godt, at vi endog ere tilbøjelige til at tage den Hvile for absolut, som kun er relativ. Det er altsaa ikke rigtigt, at Bevægelsen er en Væsensside ved Stoffet, siden det kan begribes som værende i Hvile.deraf slutter jeg, at hverken Hvilen eller Bevægelsen høre med til Stoffets Væsen; men Bevægelsen, som er en Handling, er Virkningen af en Aarsag, medens Hvilen kun bestaar i, at denne Aarsag ikke er til Stede. Naar altsaa intet virker paa Stoffet, saa bevæger det sig ikke, og netop fordi det er ligegyldigt for Hvile og Bevægelse, er dets naturlige Tilstand den at være i Hvile.
R.
Hos Legemerne bemærker jeg to Slags Bevægelser, nemlig meddelt Bevægelse og spontan (af egen indre Drift) eller vilkaarlig. I den første er den bevægende Aarsag noget fra det bevægede Legeme forskelligt, og i den anden er den bevægende Aarsag i Legemet selv. Deraf slutter jeg ikke, at Bevægelsen for Eksempel i et Ur er spontan; thi dersom intet forskelligt fra Fjedren virkede paa den, saa vilde den ikke søge at strække sig ud, og den vilde ikke trække Kæden. Af samme Grund tillægger jeg ikke de flydende Stoffer spontan Bevægelse, saalidt som selve Ilden, der gør dem flydende.Kemikerne mene, at det phlogistiske eller Ildens Element er spredt, ubevægeligt og slumrende i de Sammensætninger, hvoraf det udgør en Del, indtil fremmede Aarsager frigøre det. samler det, sætter det i Bevægelse og forvandler det til Ild.
R.Indtil Slutningen af det 18. Aarhundrede forklarede Kemikerne Forbrændingen paa den Maade, at ethvert brændbart Legeme indeholdt Brændstof (Phlogiston), som det saa, naar der kom et Varmestof til, igen under Forbrændingen afgav.
O. A.
Du vil vel spørge mig, om Dyrenes Bevægelser ere spontane; jeg svarer, at jeg véd det ikke; men Analogien taler for det. Du vil sagtens endvidere spørge mig om, hvoraf jeg altsaa véd, at der overhovedet gives spontane Bevægelser; jeg vil svare, at jeg véd det, fordi jeg føler det. Jeg vil bevæge min Arm, og jeg bevæger den, uden at denne Bevægelse har nogen anden umiddelbar Aarsag, end min Villie. Denne F&oslas